Geçtiğimiz haftaki yazımda nasıl beslendiğimle ilgili yazmıştım. Bu hafta ise sizlerden gelen önerilerle toparladığım ve içlerinden okuyup memnun kaldığım kitaplardan bahsedeceğim. Ben de her ilk hamile kalan anne adayı gibi ilk önce ansiklopedi gibi olan "Bebeğinizi Beklerken Sizi Neler Bekler" kitabını aldım.
İlk başlarda herkesin önerdiği ve okuduğu tek kitap olduğu için okumaya başladığımda keyif almıştım. Ancak kalın, büyük, teorik olmasının yanı sıra yabancı dilden çevrildiği için de bazı yazılarda o kadar kayboluyorsunuz ki ikinci okumadan sonra bıraktım.
İkinci okuduğum kitap ise emzirme danışmanı ve eski bir hemşire olan, ismini de daha önce çok kez duyduğum Ayşe Öner’in "Hamilelik Doğum ve Bebek Bakım Kitabi" oldu.
Kitap 3 bölüme ayrılıyor. Ve gerçekten hiçbir şey bilmiyorsanız bu kitap rehber görevi görüyor. Normal doğumun faydaları, hamilelikte iyi beslenmek için neler yapılmalı, doğru nefes almak için egzersiz önerileri, hatta kullanabileceğiniz ürün önerileri bile mevcut. Okurken hiç sıkmadan kolay bir anlatım diliyle keyifle okumanızı sağlıyor.
Bu arada şunu da söylemeliyim ki bu kitapların hepsi sadece birer araç. Aslında her şeyi yasayarak öğrenecek olan bizleriz. Ama yine de özellikle benim gibi yakın çevresinde neredeyse daha hiç hamilelik yaşamamış, çocuk büyütmemiş (annelerimiz dışında) kimseniz yoksa kitaplara ve tecrübeye biraz daha fazla ihtiyaç duyuyorsunuz. Bu iki kitabı kendim keşfettikten sonra Instagram üzerinden takipçilerimden yardım istedim. Bunun üzerine sizden farklı birçok öneri geldi ama çoğunlukla benzer ve aynı öneriler yazıldı. Bende hepsini bir araya topladım ve burada liste halinde hamilelik boyunca okuyabileceğiniz kitapları sizlerle paylaşıyorum:
* Kötü Alışkanlıklara İyi Öneriler - Şermin Çarkacı
* Bebek Bakım Sorunlarına Mucizevi Çözümler - Tracy Hogg & Melinda Blau
* Merhaba Bebek - Sinem Olcay Kademoğlu
* Hamilelik Doğum ve Bebek Bakim Kitabi - Ayşe Öner
* Güvenli Bağlanma - Uzman Pedagog Doktor Adem Güneş
* Başlarım Şimdi Anneliğe - Şermin Çarkacı
* 9 ay 99 Esma - Ayşegül Akakuş Akgün
* Bebeğinizi Beklerken Sizi Neler Bekler
* Modern Bebek Bakımı- Erhan Ateş
*Annelik Sanatı-Adem Güneş
*Sarıl Bana Anne- Maria Luisa Ferreros
*Mahallenin En Mutlu Bebeğinin Uyku Kitabı- Dr Harvey Karp
*Doğuma Hazırlık Rehberi- İna May
*40’ı uçana kadar- Dr. Gökhan Mamur
*Bebeğimle Oynuyorum- Sinem Özen Canbolat
*Merhaba Bebek- Sinem Olcay Kademoğlu
*Etkili Anne Baba Eğitimi- Thomas Gordan
*Doğmamış Çocuğun Gizli Yaşamı- Dr. Thomas Verny
*Çocuk Yetiştirme Sanatı- Dr. Christopher Green
*Hamilelik çocuk gelişim- Elizabeth Fenwick
*Anne Ben Büyüyorum Bana Yardım Et- Dr. Obengül Ejder
*Çocuk Eğitimi El Kitabı- Haluk Yavuzer
*Anne olmak- Haluk Yavuzer
*Doğal Ebeveynlik- Dr. William Sears&Martha Sears
*7/24 annelik- Erdoğan Çalak
*Hamileliğinizin İlk Yılı Sizi Neler Bekliyor- Dr. Kaan Kocatepe
*Hayat Evde Başlar- Gözde Erdoğan
*Fasülyenin Günlüğü- Özlem Dilber
Peki bu kadar öneri içerisinde Buse'nin favorisi ne oldu? Kesinlikle Şermin Çarkacı'nın yazdığı "Başlarım Şimdi Anneliğe" kitabı!
Bu kitabı okumaya Bodrum-İstanbul uçağındayken başladım. Uçağa bindiğimde kitabın daha birinci sayfasındaydım, inerken ise yüzüncü sayfasına gelmiştim! Şu anda ise çoktan bitirdim. Galiba okul hayatımdan beri en hızlı okuduğum kitap oldu. Her bir sayfayı okurken kahkahalarla gülerek ve eğlenirken buldum kendimi. Hatta güldüğüm yerleri eşime de okuttum :) Şermin Çarkacı üç çocuk annesi ve tecrübelerini kendi komik diliyle çok eğlenceli anlatıyor. Anlattığı her şeyin gerçek ve içten olduğunu kitabı okuduğunuzda anlayacaksınız. Bu kadar ciddiyet dolu yazar ve kitabın arasında bu kitap zaten yeterince gergin olan anne adayına ilaç gibi geliyor. "Oh be diyorsun, bu sorumluluğu eğlenceyle ve gülerek karşılayanlar da var!" :)
Şimdi aynı yazarın "Kötü Alışkanlıklara İyi Öneriler" kitabına başlayacağım. Ve diğer bütün kitaplarını da eksiksiz okuyacağım.
Şimdilik durum böyle :) Her kitapta farklı şeyler öğreniyorum ve genç bir anne adayı olarak kendimi eğitmeye çalışıyorum. En büyük eğitim bebeğimiz doğduktan sonra olacak biliyorum ama bu teorik bilgilerde insani biraz olsun "yapabilecek miyim?" düşüncelerini rahatlatmaya yardımcı oluyor.
Önümüzdeki hafta yeniden görüşmek üzere :)