Dünyadaki yeri hızla değişen, iş hayatında çok daha fazla yer alan, kariyer sahibi kadınların evlilik ile beraber bebek sahibi olma yaşını giderek ertelemeleri beraberinde bazı olumsuzlukları da getirmekte.
Mesela; istediği zaman bebek sahibi olamamak gibi…
Kadında yaşın ilerlemesiyle birlikte yumurta rezervi ve doğurganlık özelliği önlenemez bir şekilde azalır. Ailede erken menopoz öyküsünün olması, kanser tedavisi görmek, yumurtalığa ait bir operasyon geçirmek gibi etkenlerle kadınların gebe kalabilme ihtimali beklenmedik bir şekilde daha erken dönemde de azalabilir. Bu sebeplerle kadınlar bebek sahibi olamayacağı kaygısını yoğun olarak yaşarlar. Kadınların bu kaygılarını gideren yumurta dondurma işlemi ilerlemiş yaşa rağmen bebek sahibi olmanın yolunu açan çok faydalı bir uygulamadır.
Kadınların ilerleyen yaşla birlikte gebelik oranında düşme yaşamasının en önemli sebeplerinden biri ileri yaşlarda yumurta hücre kalitesinde azalma olmasıdır. Yumurta dondurma işlemi kadınlara genç yaşlarda uygulandığından, kadının yaşı ilerlemiş olsa da, yumurta hücresi alındığı yaşın özelliklerini taşır. Genç olarak dondurulmuş bu yumurta hücreleri kadının ilerlemiş yaşından etkilenmezler, istenildiği zamanda çözdürülerek tüp bebek uygulamasıyla yüksek oranda gebelik elde edilme olanağı sağlarlar.
Bu uygulamadan yoğun fayda gören bir grup da kuşkusuz kanser tedavisi gören kadınlardır. Kansere yakalanan kadınlar bebek sahibi olamayacaklarına dair büyük üzüntü yaşarlar. Tedavi sırasında verilen ağır ilaçların etkisiyle kadınların yumurtalıklarında hasar meydana gelir. Kadınlar yeniden sağlıklarına kavuşsalar da kendiliğinden çocuk sahibi olma ihtimalleri artık çok çok azalmış olmasına rağmen işte bu yumurta dondurma işlemi sayesinde kanserli kadınların iyileşme sonrasında çocuk sahibi olma hakları korunmuş olur.
Yumurta dondurma işleminde belki de en büyük handikap pahalı bir tedavi olan bu işlem için yeterli maddi olanakların olmamasıdır. Bu etken yumurta dondurma(saklama) işleminin ihtiyaç bile olsa yapılamamasına neden olabilir.
Ülkemizde öncelikle yapılması gerekli 2 önemli iş; böyle bir işlemin varlığının her hekim tarafından yaşı ilerleyen ya da ister iyi huylu ister kötü huylu olsun bir yumurtalık cerrahisi geçirecek olan her kadına hatırlatılması, toplumda bilinç oluşturulması ve gerekli yasal düzenlemelerle, gerekirse devlet desteğiyle, maliyetlerin en aza indirilmesidir.