İYİ HİSSET - BESLENME

Bağışıklığı güçlendiren kış meyveleri

Eğer siz de son günlerde bir hayli halsiz, burun akıntısından muzdarip ve durmadan öksürüyorsanız meyvelerin gücüyle bağışıklık sisteminizi güçlendirebilirsiniz. Nasıl mı? İşte Diyetisyen Burcu Yıldız Uğur'ın buseterim.comtr okuyucuları için önerileri...

profil
Diyetisyen Burcu Yıldız Uğur
23.02.2016
Bağışıklığı güçlendiren kış meyveleri
Kış ayları genellikle soğuk havaları, erken kararan havayı ve yoğun iş günlerini ifade eder. Sık hastalanıyor, uykunuzu alamıyor, günlük işler için bile enerji bulamıyor olabilirsiniz. Ama sizlere iyi bir haberim var. Kışın zorlukları olduğu gibi onları kolaylaştıracak ipuçları da var.

Kış aylarında vitaminden yana zengin beslenerek bağışıklık sisteminizi güçlendirebilir ve gününüzü daha enerji dolu geçirebilirsiniz. Eğer son günlerde siz de burun akıntısıyla uğraşıyorsanız bağışıklık sisteminizin mikroplarla savaşacak hale getirilmesi gerekir. Öksürük ve soğuk algınlığını tek başına engelleyebilecek belirgin bir gıda olduğuna dair güçlü bir kanıt bulunmamakla birlikte bağışıklık sisteminin iyi çalışmasına katkı sağlayan akla ilk gelen C vitaminidir. Kış meyvelerinin birçoğu C vitamini açısından şanslı mucizevi meyvelerdir.Bu nedenle özel bir durumunuz yok ise günde 2-3 porsiyon meyve tüketmeye özen gösterin. Kış aylarında sıklıkla tüketilen meyvelerin bir porsiyon miktarları aşağıdaki gibidir;

Armut 1adet                                                                                                                                            
Elma 1 adet      
Greyfurt ½ adet
Kivi 1 adet            
Mandalina 2 adet
Muz yarım adet
Nar  yarım adet                                                                                                                                      
Portakal 1 adet

Çilek, kiraz, kavun gibi yaz meyvelerine bayılırken kış mevsiminin sunduğu bereket karşısında da kendimden geçerim. İşte benim üç gözde kış meyvem, yararları ve onları öğün ve atıştırmalarınıza dâhil etmenizin kolay ve lezzetli yolları…

NAR

Nar taneleri sağlığınıza önemli faydalar sunmaktadır. Nar, kan basıncını düşürme,inflamasyonla(iltihaplanma) savaşma, atardamarı sertleştiren bir reaksiyon olarak bilinen  ‘kötü’ LDL kolesterolün okside olması durumunu önleyerek kalp hastalıkları riskini azaltma özelliğiyle de bilinmektedir. Ayrıca kireçlenmeden (osteoartrit) rahatsız olanlara yardımcı olma ve kanserin yayılmasını önlemeyle, bağlantılı bulunmuş olan bu güzel meyve göğüs kanserine karşı koruyucu olduğu ortaya konan ellagitannin adlı (antioksidan özellikli bir polifenol) doğal maddeler içermektedir. Orta boy bir narın yarısı da günlük tavsiye edilen miktarın dörtte biri olan 6 gram lifle birlikte günlük C vitamini ihtiyacının yüzde 25’ini içermektedir.

Daha fazla tüketmek için; Nar tanelerini yulafınıza, yoğurt ve yeşil salatlarınıza, ızgara somonunuza, pişmiş kinoa veya fırınlanmış kabağınıza ekleyebilirsiniz. Bitter çikolatanıza katabilir, ya da bir küçük top sütlü dondurmanızın üzerine serpebilirsiniz.

KİVİ

Kivi, portakaldan daha  yüksek C vitaminine sahiptir.  Bağışıklık sisteminizi güçlendirerek; soğuk algınlığı gibi hastalıklardan korunmanız için bize yardımcı olacak çok iyi bir vitamin deposudur. Bileşimindeki vitaminlerden en önemlileri A ve C vitaminleridir. Ayrıca kansere karşı koruyucu etkisi olan A vitamini öncüsü ‘lutein’ adlı maddeyi de bol miktarda içerir.

Daha fazla tüketmek için; Salatalarınıza, yoğurdunuza kivi ekleyebilir, sabah kahvaltılarında yumurtanın içindeki demirin emilimini sağlamak için de tüketebilirsiniz.

GREYFURT

Greyfurt bağışıklığı güçlendirici C vitamini kaynağıdır. Yarım orta boy greyfurt günlük C vitamini ihtiyacınızın 0’ünü karşılarken aynı zamanda da başka bir bağışıklık güçlendirici ana besin öğesi olan A vitamininin 35’’ini sağlar.Ona gül tonunda pembemsi ve kırmızı renklerini veren pigment, (aynı zamanda domateste de bulunan)kalp rahatsızlıkları, göğüs ve prostat kanseri risklerini azaltmakla bağlantılı bulunan likopen sağlar.Araştırmalarda kırmızı (pembe) greyfurt tüketmenin aynı zamanda kötü LDL kolestrolü 30 gün içinde %30 azalttığı görülmüştür.

Daha fazla tüketmenin yolları; Ben sulu taze greyfurtu olduğu gibi çiğ tüketmeyi ya da kavrulmamış yemişlerle yeşil salataya eklemeyi seviyorum. Ama dışarıda hava soğuk olduğu zaman fırınlanmış olarak keyfine varıyorum. Bütün yapmanız gereken yarıya böldükten sonra devrilmemesi için tabanından azıcık kesip fırın kâğıdının üzerine yerleştirerek 230Cde üzeri kızarana dek fırınlamak… Biraz tarçın, zencefil rendesi ile lezzetlendirebilirsiniz.

Peki,bu sağlığa faydalı meyveleri ne zaman tüketmeliyiz?

Meyvenin tüketim şekli ve miktarı kişisel özelliklere göre değişir. Ama bir genelleme yapmamız gerekirse ara öğün veya ana öğün olarak da tüketilebilir. Önemli olan meyvenin yanında neler yediğinizdir. Örneğin ara öğün olarak bir porsiyon meyvenin yanında süt, yoğurt, badem, fındık, ceviz gibi proteinlerle tüketmek tokluk sürenizi uzatacaktır.

Önceki ve Sonraki
Haberler
istanbul psikolog psikolog