İYİ HİSSET - SAĞLIK

Emzirmeyi bırakmanın 6 yolu

Anneler ve bebekleri emzirmeyi bırakma aşamasında fizyolojik ve psikolojik çeşitli zorluklar yaşıyor. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Hande Namal Türkyılmaz emzirmeyi bırakmak için 6 yol önerdi.

profil
BT Ekip
24.04.2019
Emzirmeyi bırakmanın 6 yolu

Emzirmeyi bırakmak isteyen annelerden sıkça soru alıyorum. Öncelikle 'acele etmeyin ve bebeğin hazırlık işaretlerini okumaya çalışın' derim. Bir önceki yazımı okumanızı ve süreci aşağıdakileri uygulayarak kolaylaştırmanızı öneririm.


1. Bir öğün atlayın: Sonrasında da ona emzirme yerine bardakla ya da biberonla süt verdiğinizde neler yaptığına bir bakın. Emzirme yerine sağdığınız anne sütünü, mama ve eğer bir yaşından büyükse inek sütü verebilirsiniz. Emzirmeyi yavaş yavaş haftalar içinde azaltmaktansa bir anda azaltmak çocuğa zarar verir ve tepki göstermesine yol açar. Böylece sütünüz yavaş yavaş azalacak ve siz de şişmiş göğüsler ve meme iltihabından korunmuş olacaksınız.


2. Emzirme süresini kısaltın: Çocuğun memede geçirdiği süreyi azaltarak başlayın. Örneğin 10 dakika emziriyorsanız beş dakikaya indirmeyi deneyin. Yaşına bağlı olarak emzirmeyi elma püresi, bir bardak süt veya mama gibi başka bir şeyle tamamlayın. Uyku zamanındaki emzirmeyi kısaltmak en zorudur. Bu konuda sabırlı olmanız ve bunu en sona bırakmanız daha iyi olur.


3. Erteleyin ve dikkat dağıtın: Bu yöntem özellikle daha büyük ve konuşabileceğiniz bir çocuğunuz varsa oldukça işe yarar. Emmek istediğinde ona emzireceğinizi söyleyin ama başka bir şeyle dikkatini dağıtın. Eğer akşam erken saatlerde emmek isterse ona yatma zamanına kadar beklemesi gerektiğini açıklayın.


4. Hile yapın: Bebek küçükse ve biberonla devam edeceksek biberonu vermeden hemen önce dudaklarına ya da diline birkaç damla anne sütü verin. Ayrıca emzirdikten birkaç saat sonra, çocuk çok fazla acıkmadan ve sabırsızlanmadan biberonla biraz anne sütü verin.


5. Bebeğim yeterince besin alır mı?
Çok iyi bir şekilde bile emzirilen bebekler, anne sütünde olmayan d vitamini gibi bazı besinlere ihtiyaç duyarlar. Eğer bir yaşından önce bebeğinizi sütten ayırmanız gerekiyorsa bebeğin hala anne sütü veya demir destekli mama alması gerekecektir. Ancak bebek bir yaşını geçtikten sonra ona yeterince besin verebilmek için çeşitli ve besleyicilerden zengin bir beslenme sunmak zorundasınız.


6. Memeden ayırmak bir savaş haline dönerse ne yapabilirim?
Eğer her şeyi denediyseniz ve hala sorun yaşıyorsanız belki de doğru zaman değildir.
İşe mi başladınız? Belki bebek hala bu yeni rutine alışmaya çalışıyordur.
Bebeğiniz hasta mı? Bebekler iyi hissetmediklerinde emmeye daha eğilimli olurlar. Ayrıca bebek hastayken emzirmek bebeği sakinleştirmek için iyi olduğu kadar ona sunduğu besinler açısından da oldukça önemlidir. 
Aileniz büyük bir değişim mi yaşıyor? Taşınma ya da boşanma gibi değişiklikler memeden ayırma sürecini zorlaştırır.
O zaman memeden ayırmayı bir sonraki ay deneyin. Er ya da geç olacaktır, merak etmeyin… 

Önceki ve Sonraki
Haberler
istanbul psikolog psikolog