İYİ HİSSET - SAĞLIK

Hamilelikte araba kullanmak güvenli mi?

Hamilelikte araba kullanmaktan vazgeçemiyorsanız, bu yazıyı dikkatle okuyun. Op. Dr. Furkan Kayabaşoğlu gebelikte araba kullanımı sırasında karşılaşılabilinecek riskleri yazdı.

profil
Op. Dr. Furkan Kayabaşoğlu
30.10.2015
Hamilelikte araba kullanmak güvenli mi?
Günümüzde, özellikle büyük şehirlerde kalabalık ve hijyen problemlerini düşününce anne adayları için özel araçlarından vazgeçmek hiç de kolay olmuyor. Peki otomobil kullanırken kendimiz ve bebeğimiz için nelere dikkat etmeliyiz?

Öncelikle arabanızı kendiniz kullanacaksanız koltuğunuza "rahat" bir şekilde yerleşmelisiniz. Otururken ayak bilekleriniz, dizleriniz, kalça ekleminiz gibi tüm eklemleriniz katlı ve sabit pozisyonda durduğu için bacaklarınızdaki kan dolaşımınız yavaşlayacaktır ve buna bağlı olarak ayaklarınızda şişkinlik (ödem) oluşacaktır. Bu nedenle koltuğunuzu olabildiğince geriye çekerek hem bacaklarınızdaki kan akımınızı hızlandırabilir, hem de hamileliğin ilerlemesiyle daralan yerinizi genişletebilirsiniz.

Hamileliğin ilerlemesi ile artan bel boşluğunuzu yumuşak yastıkla doldurarak belinizi rahatlatabilirsiniz. Bu sizi özellikle uzun mesafeli yolculuklar sonrası yaşanacak bel ağrılarından koruyacaktır.

Arabayı kullanırken direksiyon simidinin yüksekliğini karın seviyesi değil göğüs seviyesinde olacak şekilde yukarıda ayarlarsanız, muhtemel bir çarpışma anında açılacak hava yastığının karnınıza doğru değil, göğüs kafesinize doğru açılmasını sağlamış olursunuz.

Ayrıca arabanızdan çıkarken direksiyon simidinizin yükseklik ayarını maksimum yüksekte bırakınız. Bu, arabanıza bir dahaki sefere binerken size kolaylık sağlayacaktır.

Uzun sürecek yolculuklar sizin için zor olacaktır. Uzun süre hareketsiz oturur pozisyonda kalmak kan dolaşımını yavaşlatarak ayaklarda şişliklere (ödem) yol açar. Mutlaka iki saatte bir beş dakikalık yürüyüş molaları vermelisiniz. Yolculuk sırasında bol sıvı almanız hem vücudun sıvı dengesinin korunmasını, hem de sık idrar çıkma isteğini sağlayacaktır. Böylece sık sık ihtiyaç molası vermek zorunda kalarak, hareket etmenizi sağlamış olursunuz. Bunun dışında araba içinde otururken bacaklarınızı germek ve palet çırpar gibi bileklerden ayaklarınızı sallamak baldır kaslarınızı çalıştırarak ödem oluşumunu engeller.

Son haftalara kadar araba kullanmanın hamilelik ve bebek üzerinde kanıtlanmış bir sakıncası yoktur. Ancak hamileliğin son haftalarında vücudun su tutmasına bağlı olarak çift görme ve denge problemleri yaşanabilmektedir. Bu nedenle doktorunuz son dönemde kendi başınıza yolculuk etmenizi önermeyecektir. Ayrıca son günlerinde anne adaylarının doğum planlarından dolayı çok ciddi konsantrasyon sıkıntısı da yaşadıklarını unutmamak gerekir.

Emniyet kemerine dikkat

Yaklaşık kırk hafta süren hamilelik döneminde birçok kez otomobil ile seyahat etmek durumunda kalacaksınız. İlk haftalarda emniyet kemeri kolaylıkla uygulanabilirken, ilerleyen haftalarda anne adayları bebeklerine zarar verebileceği düşüncesiyle emniyet kemeri takmaktan çekinmektedirler.

Emniyet kemerleri omuzdan kalçaya uzanan çapraz-uzun kısmı ve bacaklar ile karnın arasında uzanan düz-kısa kısım olarak iki parçadan oluşur. Bu iki parça sayesinde emniyet kemeri oturan kişiyi, bir omuzu ve iki kalça kenarı olmak üzere, üç noktadan kavrar ve ani bir darbede vücudun öne eğilmesini ve kaymasını engeller.

Kaza ya da ani fren nedeniyle emniyet kemerinin kilitlenerek bebeğinizi sıkıştıracağı korkusundan dolayı emniyet kemeri takmaktan çekinmemelisiniz. Emniyet kemeri ya bir çarpışma ya da çok ani yapılmış bir fren gibi durumlarda kilitlenecektir ve bu kadar ani bir hız değişikliği zaten fiziksel kanunlara göre hamilenin öne doğru çok hızlı bir şekilde hareket etmesine ve hatta vücudun havalanmasına bile yol açacaktır. Bu da anne adayının başının ve gövdesinin ön konsola ve cama çarpmasına, bacaklarının ve karnının sıkışmasına ve çok hızlı durumlarda araç dışına fırlamasına bile neden olabilir. Emniyet kemeri kaza anında bu durumların yaşanmasını kesinlikle önler. Dolayısıyla emniyet kemeri anne ve bebeğini olası daha büyük zararlardan koruyucu bir önlemdir ve her yolculukta mutlaka kullanılmalıdır.

Anne adayları emniyet kemerini ayarlarken kayışın yüksekliğini kendi omuz hizanıza gelecek şekilde ayarlamalıdır. Çapraz-uzun kısmı göğüslerin arasından aşağı doğru gidecek şekilde yerleştirmeli asla koltukaltından veya ileri hamilelik dönemlerinde karnın üzerinden geçirmemelidir. Düz-alt kısmı ise bacakların üst kısmına ve karnın altına yerleştirilmelidir. Koltuğun başlığı da mutlaka boynun arkaya yatmasını engelleyecek şekilde ayarlanmalıdır.

Hava yastığı hakkında öneriler…

Hiçbir zaman hava yastığını emniyet kemerinin bir alternatifi olarak düşünmemelisiniz. Hava yastıkları araç içi travmalardan korunmada çok önemli rol oynarlar. Ancak çok hızlı açıldıkları için kendileri de travma açısından risk oluştururlar. Hava yastıkları için en doğru öneri karnınızın muhtemel açılacak olan hava yastığına yaklaşık 25 santimetre mesafede olmasıdır. Ayrıca eğer arabayı kullanıyorsanız, direksiyon simidinin yüksekliğini karın seviyesi değil göğüs seviyesinde olacak şekilde ayarlarsanız, muhtemel bir çarpışma anında açılacak hava yastığının karnınıza doğru değil, göğüs kafesinize doğru açılmasını sağlamış olursunuz.

Eğer trafik kazası olursa…

Öncelikle soğukkanlılığınızı koruyun. Kaza sonrası arabaların tamamının durduğundan emin olun, arabadan çıkarken acele etmeyin. Önce çevrenizin güvenliğini kontrol edin ve arabadan yavaşça çıkın.

Kazada yaralandıysanız ayakta fazla dolaşmayın, derhal güvenli bir yerde uzanın ve ambulansı bekleyin.

Yara almasanız bile, hangi haftada olursanız olun, mutlaka doktorunuza bilgi verine ve önereceği bir sağlık kuruluşuna başvurun. Travma bazen bebeğin beslendiği plasenta adı verilen organda kanamaya neden olabilir. Bu durum bebeğin oksijensiz kalmasına, sizin de kan kaybetmenize neden olacaktır. Muhtemelen doktorunuz ultrason muayenesi ve kan testleri ile bir süre takip edilmenizi isteyecektir. 

Önceki ve Sonraki
Haberler
istanbul psikolog psikolog