İYİ HİSSET - SAĞLIK

Varis gençler için de tehlike

Günümüzde çalışma koşullarından dolayı genç yaşlarda bile görülen varisler tedavi edilmediğinde önemli bir sağlık sorununa dönüşebiliyor. Alle Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı Mert Dumantepe varisten korunmanın yollarını yazdı.

profil
BT Ekip
18.11.2016
Varis gençler için de tehlike

Varis kimlerde görülür?

Hemen her yaştaki bireyleri etkileyen varis hastalığına, yakın zamanda genç bireylerde sıklıkla rastlanmaya başladı. Çok uzun süreyle hareketsiz ayakta kalınarak yapılan meslekler, hamilelik döneminde gerekli önlemlerin alınmaması, kilo alıp-verme, doğum kontrol haplarının kullanımı ve sık topuklu ayakkabı giyilmesi gençlerde en ön planda görülen varis hastalığı nedenleri arasında sayılabilir.

Varis nedir, hangi durumlarda ortaya çıkar?

Bacaklardaki toplardamarların içinde kanın kalbe dönmesi için tek yönlü çalışan kapakçıklar vardır. Bu kapakçıklar işlevlerini kaybettiğinde ve kanın geriye doğru kaçmasına engel olamazlar. Sonuçta toplardamarlar içerisindeki basınç yükselir ve deri altındaki toplardamarlar genişleyerek varislere dönüşür. Varisli damarlar, çapı 1/4 mm’den geniş gözle görülen mor mavi renkli ipliğe benzeyen damarlardır.

Varisli damar nelere sebep olur?

Varis ilk belirtilerini bacaklardaki ağrı ile gösterir, sonra ince kılcal varisler ortaya çıkar. Daha sonra geniş görünümlü varisler oluşur ve bacak gün içinde şişmeye başlar. Varis sorunu daha da ilerlediğinde bacakta renk koyulaşması, cildin esnekliğini kaybederek sertleşmesi ve son noktada yaraların ortaya çıkması görülen sonuçlar arasındadır.

Güncel tedavi seçenekleri nelerdir?

Endovenöz Ablasyon Yöntemleri

Ameliyatla tedavinin yerini günümüzde hastayı daha az zarar veren “minimal invaziv” yöntemler almaya başladı. Bu konuda uzman damar cerrahları yeni yöntemler aracılığı ile önceki dönemlere nazaran kısa sürede başarılı kozmetik sonuçlar elde ediyor. Günümüzde tüm dünyada geçerli olan Endovenöz Ablasyon tedavi yöntemleriyle, varislere yol açan damarın küçücük bir iğne deliğinden ses dalgası ( Endovenöz Radyofrekans Ablasyon) veya Lazer enerjisi (Endovenöz Lazer Ablasyonu - EVLA) yayan ince kateterlerle kapatılması ve hastalığın tedavisi mümkündür.

Bu yöntemle, hastalar işlemden birkaç saat sonra ayağa kalkarak evlerine gidebilmekte ve ertesi gün işlerine dönebilmekteler. İşlemin 30 dakika gibi kısa bir sürede cerrahi kesi olmadan tamamlanabilmesi, hastanın işlem sonrası hemen ayağa kalkabilmesi, klasik cerrahi yöntemlere nazaran daha az ağrı ve morluk gözlenmesi, neredeyse hiç enfeksiyon olmayışı bu yöntemin en önemli avantajlarıdır. Endovenöz Ablasyon’un başarısı, klinik çalışmalarda yüzde 99 gibi çok yüksek bir oranda gösterilmiştir.

Varisten korunmak?

Özellikle uzun saatler boyunca masa başında çalışan bireylerin 30 dakikada bir kalkıp dolaşması, sıcak ortamlardan uzak durulması (Hamam, sauna, jakuzi vb.), eve gelince bacakların en az 2 yastıkla yukarı kaldırıp dinlendirilmesi ve hamileliğin son 3 ayında diz altı varis çorabı giyilmesi başlıca dikkat edilecek önlemlerdir.

Önceki ve Sonraki
Haberler
istanbul psikolog psikolog