YAŞAM - ANNE - ÇOCUK

Çocuklarda okula dönüş stresiyle baş etme

Tüm okulların açılmasına az bir zaman kaldı. Hazırlıklar son hızıyla devam ediyor. 1. sınıfa başlayacak olanlar, orta okula geçenler veya okul değiştirip farklı bir düzene geçecek olanlar, tüm çocuklar öyle ya da böyle yeni bir başlangıç yapacak. Bu dönemde nasıl kaygılar yaşanabilir? Ebeveynler nelere dikkat etmeli? Gelin birlikte bakalım.

profil
Duygu Karaer
4.09.2018
Çocuklarda okula dönüş stresiyle baş etme

-Her şeyden önce çocuğunuzla konuşun. Duygularını sorularla açmaya ve anlamaya çalışın. Örneğin: “Okul zamanı yaklaşıyor, ne hissediyorsun?”, “Yeni arkadaşların hakkında düşünceler geçiyor mu aklından? Sence nasıl olacak?”

-Nasıl bir yere gideceğini, onu nelerin beklediğini görselleştirmek ilk gün stresini epey azaltacaktır. Mutlaka önceden gidip ortamı görmesini, tanımasını sağlayın.

-Yeni bir okula başlayacak olmasa da, geçen seneden bu yana okulda bazı değişikler olabilir. Bunları sizin önceden bilmeniz ve çocuğunuzu bilgilendirmeniz ona güvende hissettirecektir. Yeni sınıfı nerede, ders saatleri aynı mı işleyecek, öğretmeni değişmiş mi gibi sorular düşünülmeli.

-Ebeveyn olarak bazen çocukta olmayan bir duyguyu biz ona sergileyerek aşılayabiliyoruz. Çocuk, “Annem bu kadar endişeliyse, demek ki yolunda gitmeyen bir şeyler var.” gibi düşünebilir. Siz onun için bir aynasınız. Onu coşkulu bir şekilde uğurlayın, okula başladığı için ne kadar mutlu olduğunuzu hissetmeli.

-Onu motive etmek önemli, fakat bir yandan da gerçekçi olmak gerekiyor. Örneğin, çekingenlik durumu varsa, “Başlangıçlar bazen sana zor gelebilir. Mesela arkadaş edinmek. Ama hatırlıyorumda, ana okuluna başlarken de kimseyi tanımıyordun bak sonra ne kadar yakın arkadaşların oldu. Sence yine öyle olamaz mı?”

-Çocuğun kendi zihninde olmayan büyük hedefleri ona aşılamaya çalışmak yerine daha çok duygusal anlamda motivasyonu önemseyin. “Bu yıl eminim takdir alacaksın”, “Bu okula bayılacaksın”, “Bir sürü arkadaşın olacak” gibi kesin ve fazlasıyla pozitif ifadelerden kaçının, işler her zaman o kadar yolunda gitmeyebilir.

-Çocuklar için rutinleri belirli bir çerçevede tutmak hem kaygıyı azaltır, hem de verimliliği arttırır. Bu yüzden, uyku düzenini 1 hafta önceden düzenlemeye başlayın. Okul zamanı kaçta uyanacak, öğlen kaçta, nerede yemek yiyecek gibi bilgileri de edinerek ona anlatın.

-Tedbirler stresi azaltmaya yardımcı, fakat hayatta tüm şartları kontrol altında tutamayız. Burada çocuğun esneklik gösterebilmesi de önemli bir beceri. Bazen sizin onun için yolu önden temizlemeniz yerine, dikenli çalıların arasından kendisinin yürümesi gerekir. Yeter ki siz ihtiyaç anında destek için bir adım gerisinde olduğunuzu bilsin…

Önceki ve Sonraki
Haberler
istanbul psikolog psikolog