YAŞAM - ANNE - ÇOCUK

Çocuklarda sağ ve sol beyni geliştiren aktiviteler

İnsan beyninin iki ayrı tarafının, ayrı işlevlere sahip olduğu biliniyor. Sağ beyin yaratıcılık, sosyal beceriler ve görsel hafıza gibi alanlardan sorumlu iken, sol beyin mantık, sayısal beceriler ve analitik düşünme işlevlerini üstleniyor. Peki çocuklarda hem sağ, hem de sol beyni geliştirmek için nasıl aktiviteler tercih edilmeli?

profil
Duygu Karaer
17.07.2018
Çocuklarda sağ ve sol beyni geliştiren aktiviteler

Araştırmalara göre, küçük yaşlardan itibaren hangi tarafa yatkınlık varsa, çocuk o tür alanlara yöneliyor ve o beceriler daha çok gelişiyor. Fakat, bütün beyinli öğrenme sistemi dediğimiz yöntem, beynin iki bölgesi arasındaki bağlantıyı kuvvetlendirmeyi hedefliyor. Özetle, beynin iki tarafını da çalıştıran aktivitelerle daha bütüncül bir gelişim sağlamak mümkün. İşte size bütün beyine hitap eden bazı aktivite önerileri:

Kil hamuru, en eski ve klasik malzemelerden biri olmasına rağmen, yaratıcılığı tetiklemek konusunda çok etkilidir. Çocuk, hayal gücünü kendi parmaklarını kullanarak ortaya koymayı öğrenir. Aynı zamanda hem kas gelişimi, hem de el göz koordinasyonu desteklenmiş olur.

Farklı duyuları harekete geçiren aktiviteler de beynin iki tarafını çalıştırmak için idealdir. Elinizin altında olan malzemelerin (kuru boya, pastel boya, dergilerden, gazetelerden kestiğiniz parçalar, pamuk, ip, boncuk gibi) karışık olarak kullanıldığı sanatsal aktiviteler deneyebilirsiniz. Böylelikle çocuğunuz aynı çalışma içinde her birinin dokusunu, yapısını, görmüş, koklamış olur, bir yandan da o parçaların nasıl bir bütün oluşturabileceğini deneyimler, hayal gücü gelişir.

Kelime oyunları da yine klasik ve etkili araçlardan biri. Scrabble gibi bilindik oyunlar da olabilir, ancak kutu oyunu olması şart değil. Önemli olan, çocuğun bir oyun içerisinde, yani sosyal bir ortamda, dil becerilerini geliştirmesine imkan vermek. Bu oyunlar sırasında ürettiği/öğrendiği kelimeleri cümle içinde kullanmasını teşvik ederseniz, hem sağ hem de sol beyni desteklemiş olursunuz.

Canlandırma oyunları, özellikle küçük yaşlarda çocukların hayvanları, bebekleri konuşturarak oynaması aslında günlük hayattaki sosyal rollerin bir pratiğidir. Çocuğunuza bu tür oyunlarda eşlik ederek, farklı rollere girmesini sağlayabilirsiniz. Daha büyük yaşlarda ise, belirli konu üzerine fikrini anlatmasını teşvik etmek, kafa yorup bulduğu fikirleri ifade etmesine alan tanımak sözel ve sosyal beceriler açısından önem kazanıyor.

Bedensel aktiviteler sırasında yine birden fazla duyuyu harekete geçirmek ve vücudun farklı bölgelerini koordine bir şekilde kullanmasını sağlamak gerekiyor. Örneğin, şarkı eşliğinde elle ritim yaparak, tempo tutarak oynanan oyunlar, arka arkaya farklı hareket kombinasyonları içeren aerobik türü egzersizler olabilir. 

Elbette genetik yatkınlar ve doğuştan gelen bir beyin yapısı var. Bu yatkınlıkların ötesine geçerek, beynin her iki tarafını da geliştirmenin zaman ve emek isteyen bir yolculuk olduğunu unutmamak gerekiyor. Çocuğunuz neyi, ne kadar yapabiliyorsa onu yüreklendirmekten ve desteklemekten vazgeçmeyin!

Önceki ve Sonraki
Haberler
istanbul psikolog psikolog