YAŞAM - ANNE - ÇOCUK

Hamile olduğumu çocuğuma nasıl söylerim?

Birçok anne ikinci çocuğuna hamile kalınca, bunu ilk çocuğuna nasıl söyleyeceği konusunda bocalar. Eğer yeni doğacak bebek eve gelmeden çocuğunuzu yeteri kadar bilgilendirmez, ve ona ne kadar sevildiğini hissettirmezseniz, ilerleyen günlerde sizi zor zamanlar bekleyebilir.

profil
Merve Terim Çetin
31.05.2016
Hamile olduğumu çocuğuma nasıl söylerim?

Öncelikle yeni gelecek olan bebeğe duyulan heyecan içerisinde, evdeki çocuğun duygularına özen göstermenizde fayda var. Bu sebeple, her şeyinizi önceden planlayarak sağlıklı bir kardeş ilişkisi için temelleri baştan atmanızda fayda var. 3 yaşından itibaren hemen hemen her çocuk evde başka bir heyecan olduğunu sezmeye başlar. Olacak olayın tam olarak ne olduğuna karar veremese de anne, baba ve diğer aile büyüklerinin davranışlarında değişiklikler olduğunu gözlemler. Bu gözlemlerin ardından, anneye karşı tavırları değişebilir. Çocukların kendilerini kandırılmış hissetmemeleri adına hamileliğinizin beşinci ayını doldurmadan bu yeni durumu söylemeye özen gösterin. İleri yaştaki bazı çocuklar bu durumu çok daha erken anlayacakları için, elbette bu kadar çok beklemenize gerek yok.

Bir hamileliğin dokuz ay sürdüğünü düşünürsek, çok erken söylemenin de pek bir avantajı yoktur. Her çocuğun karakteri farklı olduğu gibi tepkileri de farklı olacaktır. Bir bebeğin dünyaya ve eve gelmesi çocuğunuzun aklına milyonlarca soru getirecektir. Bu yüzden sabırlı bir şekilde, bir yetişkin ile konuşur gibi tüm sorularını yanıtlamaya çalışın. Bebeğin ne zaman eve geleceğini, bildiği mevsimler üzerinden anlatırsanız hem anlaması daha kolay olacak, hem de heyecanlanması için bir başka sebep yaratacaktır. Kardeşin çiçekler açınca gelecek gibi bir cümle kurarak, baharda gelecek bir bebeğin müjdesini verebilirsiniz. Kardan adam yaptığımızda diyerek, çocuğunuzun kışı heyecanla beklemesini sağlayabilirsiniz.

Bazı çocuklar, kardeş istediklerini defalarca dile getirir ve bunun olacağını öğrendiğinde de çok mutlu olacaktır. Ancak bunu dile getirmesine rağmen, yine de duyduğunda olumsuz tepki verirse şaşırmayın. Kardeşi olacağına ne kadar sevinse de, birden evin tek hakimi olma durumunu kaybetme korkusuna girmesi çok normaldir.

Çocukların genelde en büyük korkuları, bir başka çocuğa neden gerek duyulduğunu anlamakta zorluk çekmelerinden gelir. Böyle bir tepki vermesi halinde, kendisinin ne kadar çok sevildiğini hatırlatmak ve onun yerini kimsenin dolduramayacağını da vurgulamak gerekir. Her türlü olumsuz tepkiye hazır olmaya çalışın ve bir yandan da bir kardeşe sahip olmanın ne kadar özel bir şey olduğunu ona vurgulayın.

Bebek doğduğu anda çocuğunuz 3 yaş ve üzerindeyse mutlaka onu da hastaneye getirmeye özen gösterin. Tüm o sevinç çığlıkları içerisinde kapıyı kapatarak, baba, anne, çocuk ve yeni doğan bebeğinizle yalnız kalmaya özen gösterin. Artık büyük bir aile olduğunuzu ona anlatarak, bebeği az da olsa kucağına vermeye çalışın. Bir abi yada abla gibi hissetmesini sağlamanız çok önemli.

Yeni doğan bebek eve geldikten sonra çocuğunuz tepkileri çok değişkenlik gösterebilir. Bir gün onu çok sevdiğini söylerken, diğer gün onunla oynamak istemediğini dile getirebilir.  Kıskançlık duyması ve aşırı tepkiler vermesi de doğal bir duygu durumudur. Aynı cinsiyette bir bebeğin eve gelmesi de artık tek olmadığı duygusunu ona hissettirebilir. Anne ve babayı paylaşamama durumu ortaya çıkabilir.

Anne-baba olarak bu dengeyi sağlamanız ilerleyen zamanlar için de çok önemlidir. Evdeki çocuğunuz ile mutlaka bebek olmadan bire bir zaman geçirmeye özen gösterin. Her seferinde sizle vakit geçirirken bu zamanın kardeşi tarafından bölündüğünü düşünen çocuk, bir müddet sonra kardeşinin o evden gitmesi gerektiğini düşünmeye başlayacaktır. Çocuğunuzla daha sık konuşmaya, onun duygularını anlamaya ve paylaşmaya çalışın. Ona sevginizi normalden daha çok göstermeye özen gösterin.  Her ilişkide olduğu gibi zaman ve emek harcamayı da unutmayın!

Önceki ve Sonraki
Haberler
istanbul psikolog psikolog