YAŞAM - HABER

6 adımda hayalindeki mesleği keşfet

“Eğer ağaca tırmanmak istiyorsanız, yıldızlara ulaşmaya niyet edin ki başarısınız” yazıyordu kitapta. Konfüçyüs'ün bu sözünü okuduğumda, henüz ilkokul beşinci sınıftaydım. İzmit'te doğmuş büyümüş biri olarak, aslında büyük gözüken bu küçük şehirde çok mutlu olsam da hedefe yönelmem için, acilen annemin istediği gibi eczacı mı yoksa babamın istediği gibi işletme mi okuyacaktım karar vermem gerekiyordu. Büyüyecektim, hayallerim vardı.

6 adımda hayalindeki mesleği keşfet
Geniş bir Çerkes ailede büyümenin de etkisiyle sanırım mesleğimi iletişim yönetimi üzerine kuracağımı her zaman hissediyordum. Peki tüm hayatınızı etkileyecek meslek seçiminde dikkat etmeniz gerekenler nedir? Benim de hayatıma yön veren tavsiyeleri sizler için derledim.

Uzmanlar meslek seçim sürecinde, başta bireyin yetenek ve değerleri olmak üzere, hobilerinin ve değer yargılarının en önemli etkenlerden biri olduğunu söylüyor. Bu yüzden meslek seçiminde ilk hedef, kişinin yeteneklerini keşfetmesi olacaktır.

6 adımda hayalindeki mesleği keşfet

Eğer bu yazıyı okurken, üniversite sınavına hazırlanan bir genç değil de ebeveyn tarafıysanız işiniz aslında daha zor. Çünkü her çocuk ilk olarak annesi kadar güzel kek yapmak, babası kadar iyi araba kullanmak ister. Çocuklarınız için birer rol model olduğunuzu hiçbir zaman unutmayın. Onlara benim kızım ya da oğlum büyüyünce doktor olacak yerine, ne olmak istediğini öğrenmeye çalışacağınız sorular yöneltin ve isteklerini öğrenmeye çalışın.

6 adımda hayalindeki mesleği keşfet

Eğer hedeflerin için bir yola girdiysen, gerçekleşmesi için de ne yapacağını biliyor olman gerekir. Eğer yanlış durakta inersen vakit kaybedersin. Bu süreçte ihtiyacın olacak en önemli etkenlerden bir tanesi zamanı iyi kullanabiliyor olman olacak.

6 adımda hayalindeki mesleği keşfet

“Kendimi hiçbir zaman yüksek katlı bir plazada hayal etmedim, her gün topuklu ayakkabı giymek hiç bana göre değil bana spor ayakkabılarımı verin” mi diyorsunuz benim gibi? O zaman masa başı işler yerine daha yaratıcı meslek grupları size daha uygun olabilir.

6 adımda hayalindeki mesleği keşfet

Seçeceğiniz meslek, sizi ve kişisel değerlerinizi yansıtırken beklentileriniz doğrultusunda sizi tatmin ediyor olması da aslında mutlu çalışan bir birey olmanız açısından önemlidir. Hayattan beklentileriniz, yaşayacağınız şehre karar verme ve mesleki faaliyet sonucu karşınıza çıkan olanaklar unutmayın ki tüm hayatınıza yön verecek.

6 adımda hayalindeki mesleği keşfet

Saygınlık, akademik kariyer, ünlü olma isteği ve yaratıcılık! Her mesleğin kendine özgü olması gereken bazı özellikleri vardır. Bazı meslek gruplarında bu özelikler olmasa o meslekte başarı elde etmek zordur. Bu hayat seninse, önce özgür ol ve içindeki seni dinle.

6 adımda hayalindeki mesleği keşfet
Önceki ve Sonraki
Haberler
istanbul psikolog psikolog