YAŞAM - HABER

Sürekli selfie çekmek hastalık mı?

Yapılan son bir araştırmaya göre sürekli ‘selfie’ çekmek psikolojik ve tedavi edilmesi gereken bir rahatsızlık olarak belirlendi.

profil
BT Ekip
18.12.2017
Sürekli selfie çekmek hastalık mı?

İçinizde durdurulamaz bir sürekli selfie çekme dürtüsü varsa yeni bir araştırmaya göre psikolojik rahatsızlığınız olabilir.

İlk olarak 2014’te bir parodi haberde kullanılan selfie hastalığı “Selfitis” terimini Nottingham Trent Üniversitesi ile Hindistan'daki Thiagarajar Enstitüsü araştırmaya başladı. Araştırmayı yönetenlerden Doktor Mark Griffiths, başta bu terimin parodi olarak çıksa da günümüzde psikolojik bir rahatsızlığa dönüştüğünü belirtiyor.

Buradan yola çıkarak 'Selfitis Davranış Skalası' hazırlandı. Facebook’u en çok kullanan ülkelerden biri olan Hindistan’da 400 kişi üzerinden çalışıldı. Uluslararası Akıl Sağlığı ve Bağımlılık Dergisi'nde yayımlanan sonuçlara göre üç seviye belirlendi. Bu seviyelere göre kişinin durumu belirleniyor.

‘Kronik’ olarak belirtilen en yüksek seviyede kişi kontrol edilemeyen bir istekle durmadan selfie çekiyor ve günde en az 6 defa sosyal medyadan paylaşıyor. Bu kişiler selfie paylaştıklarında kendilerini daha popüler hissettiklerini söylüyor. Araştırmacılar bunun nedenini öz güven eksikliği ve bir gruba ait olma isteği olarak gösteriyor.

Doktor Janarthanan Balakrishnan, “Hastalığın varlığını doğruladık. Bir sonraki aşama olarak insanların neden ve nasıl böylesine bir saplantı geliştirdiğini, nasıl tedavi edebileceğimizi araştıracağız” dedi. 

Önceki ve Sonraki
Haberler
istanbul psikolog psikolog