YAŞAM - SEYAHAT

Doğu Ekspresi hakkında bilmeniz gerekenler

Sosyal medyada olup bitenleri yakından takip ediyorsanız Doğu Ekspresi maceralarından da haberdarsınızdır. Tren bileti nasıl alınır, vagonlar temiz mi, yanınıza neler almalısınız? Tüm merak ettiğiniz soruları yazarımız Ahmet Faik Karanis, birinci elden deneyimleyerek sizler için yazdı.

profil
Ahmet Faik Karanis
30.01.2018
Doğu Ekspresi hakkında bilmeniz gerekenler

“Instagram olmasaydı 1936 senesinden beri hizmet veren Doğu Ekspresi’ni uzay mekiği görmüş gibi anlata anlata bitiremeyen ve onları bayıla bayıla izleyen böyle bir güruh olmayacaktı.” Bunu ben söylemiyorum tabii... Instagram’da takip ettiğim bir kişinin anlamsız bir tespiti. Anlamsız diyorum çünkü eğer bu yolculuk iki senedir bu kadar konuşulmasaydı bir olan yataklı vagon sayısı beşlere, altılara çıkarılmaz, insanlar sabahlara kadar internet başında bilet bulabilmek için hunharca mücadele ediyor olmazdı. Öyle ki Twitter’da “Rica ediyorum artık salın şu treni lakin her zaman bu seyahati tercih eden Ayşe Ninem evine dönemiyor” geyikleri dönüyor. 13 bin kişi bilet için sıradaymış bu yolculuğu yaşamak için. Şaka değil. Yazıyla on üç bin kişi! Son yılların en büyük sosyal medya harekatı, Kars’ı ülke turizminin en popüler şehri haline getirdi bir anda.

Deneyimimi paragraf paragraf anlatmak yerine Doğu Ekspresi ile ilgili bana ve seyahat ettiğim arkadaşlarıma en sık sorulan soruları maddeler halinde özetlemeyi daha mantıklı buluyorum.

İşte bilmeniz gerekenler:

·Doğu Ekspresi biletleri 30 gün önceden TCDD’nin internet sitesinde satışa çıkıyor ama bilet bulmak en zor kısım. Seyahat acenteleri Kars Turu yapabilmek adına önceden toplu alım yapıyor ve dolayısıyla biletler satışa çıkar çıkmaz tükenmiş olarak gözükebiliyor. Özellikle Ankara’dan Kars’a giden trene bilet bulmak neredeyse imkansız. Tavsiyem, planınızı Kars’tan Ankara’ya gidecek şekilde yapmanız. Hem böylece sabah 08:00’de başlayan yolculuk sayesinde dağların nefis karlı manzarasına da şahit olabiliyorsunuz.

Internet Sitesi:

https://ebilet.tcddtasimacilik.gov.tr/view/eybis/tnmGenel/tcddWebContent.jsf

·Bilet fiyatları şu şekilde:

Pulman, yani koltuğunuzda oturarak seyahat ettiğiniz kısım 46 TL ki süre 24 saat olduğu için bu kısım neredeyse hiç tercih edilmiyor. Eskiden 7-8 tane olan Pulman vagonları şu anki seferlerde 1-2 adete indirilmiş durumda.

4 kişilik yataklı vagonda seyahat edebileceğiniz Örtülü Kuşet 61 TL.

Peşinden koşmanız gereken Yataklı Vagon (bir odada iki kişi) biletleri ise kişi başı 96 TL. Eğer tek başınıza bir odayı tamamen kapatmak isterseniz 20 TL daha fark verip 116 TL’ye kendi alanınıza sahip olabilirsiniz ki bence en güzeli bu seçenek. Kendi mini buzdolabınız, kendi lavabonuz; kısacası kendi dünyanız.

·Trende internet bağlantısı yok. Telefonlarınızın interneti de yolculuğun yüzde yetmişi boyunca çekmeyecek. İnternetsiz 1 güne hazırlıklı olsun.

·Odalara girdiğiniz anda, (iki kişilik yataklı vagon) iki adet vişne suyu, iki adet sütlü çikolata, iki adet su ve iki adet de çubuk kraker bırakılıyor masanıza. Ama bunlar yeterli değil.

·Trende sabah 08:00’den gece 01:00’e kadar açık olan bir yemekli vagon var ama menüsü pek tatmin edici değil. Tost makinesi bozuk olabilir, ya da yoğunluktan dolayı yemek kalmadı diyebilirler. O yüzden trene binmeden market alışverişi yapmanızı öneririm. Yiyecek – içecek olarak yanınıza, istediğiniz her şeyi alabiliyorsunuz. Yemekli vagonda fiyatlar şu şekilde;

Çay, soda, ayran 2 TL
Su 1,5 TL
Tost 6 TL
Kahvaltı 13 ve 20 TL
Tavuk ve et yemekleri ise 14-18 TL

·Erzurum İstasyonu’na gelmeden trene Cağ Kebabı siparişi vermek olmazsa olmazlardan. Bu noktada Erzurum Gar’ına yakın birebir deneyimlediğim Çınar Cağ Kebabı’nı tercih edebilirsiniz.

·Doğu Ekspresi’ne evcil hayvan alınıyor ve bunun için önceden ekstra bir izin almanız gerekmiyor.

·Her vagonun bir sorumlusu var. Tüm ihtiyaçlarınızla ilgileniyorlar.

·Trendeki yataklar son derece temiz. Pırıl pırıl çarşaflar ve yorganlar siz trene binmeden önce görevliler tarafından hazır hale getiriliyor.

·Tuvaletlerin durumu ise yolculuğun başlarında gayet iyiyken, sonlara doğru sıkıntılı bir hal alabiliyor. Böyle detaylara hazırlıklı olmakta fayda var.

·Trenin içi çok sıcak. Kendi odanızın sıcaklığını da istediğiniz dereceye ayarlayabiliyorsunuz. Yani dışarısı karlı iken içeride tişört ile takılabiliyorsunuz. Biraz soğutmak isterseniz camı bir süre açıp -20 derece havanın içeriye girmesine izin verebilirsiniz.

·Trene binerken yanınıza ıslak mendil, tuvalet kağıdı, diş fırçası ve macunu ve üçlü priz almayı sakın ihmal etmeyin. Odada tek priz yeri var ve dışarıda fotoğrafı, videosu çekilecek çok manzara var. En çok ihtiyacınız olacak şey yüzde yüz şarj.

·Trende diğer yolcular ve kompartımanlarla kısa sürede kaynaşabiliyorsunuz. Herkes birbirine bir şeyler ikram ediyor. 24 saat sürecek olan yolculuk başladıktan birkaç saat sonra koca bir vagon hep birlikte eğlenmeye başlıyorsunuz. Sakin bir yolculuk yapıp, kitap okuyacağım diye çıktığınız bir seyahat bir anda gece kulübü ambiyansına dönüşebilir, hazırlıklı olun.

·Doğu Ekspresi Kars’tan her gün sabah 08:00’de hareket ediyor ve Ankara’ya 1 saat uzaklıktaki Irmak denen istasyonda son buluyor. (Irmak – Ankara arası ray çalışması olduğu için böyle. Yoksa Ankara Gar’a kadar devam ediyor) Irmak’ta inip ücretsiz otobüsler ile 50 dakikada Ankara’ya geliyorsunuz. Irmak yani Ankara’dan gitmeye kalkarsanız ise yolculuğunuz gece yarısı başlıyor.

Sonuç olarak şunu söyleyebilirim Doğu Ekspresi yolculuğu, benim ve birlikte seyahat ettiğim arkadaşlarımın bu ülke topraklarında yaşadığı en keyifli deneyim. Siz de ekibinizi oluşturun, bir an önce internet başında bilet kovalamaya başlayın ve hayatınızda bir kez de olsa bu 24 saati yaşayın.

Önceki ve Sonraki
Haberler
istanbul psikolog psikolog