YAŞAM - SEYAHAT

Hafta sonu rotası: Şile

İstanbul'a bir saat uzaklıkta bulunan Şile doğası, plajları ve tarihi önemi ile hafta sonu rotanıza mutlaka eklemeniz gereken bir seçenek. Şile hakkında merak edilenleri rehberimizde bir araya getirdik.

profil
BT Ekip
28.06.2019
Hafta sonu rotası: Şile

Şile adını halk arasında mercanköşk olarak bilinen bitkiden alıyor. Şile’nin M.Ö. 7. Yüz Yıl'a uzanan tarihinde Frig, Roma, Bizans, Selçuk ve Osmanlı İmparatorluklarının izine rastlanır. Türkler bu bölgeye Osmanlılar zamanında yerleşmişler. 1350 yıllarında Orhan Bey zamanında Şile’nin civarına, 1450 yıllarında da Yıldırım Beyazıt zamanında Şile merkeze yerleşilmiş. Şile ilçe merkezindeki mahalle adları aslında Yıldırım Beyazıt’ın akıncı beylerinin adları…


Tercihiniz İstanbul'un kaosundan kaçıp doğa içinde huzurlu bir atmosferde dinlenmek ise önerimiz Sahilköy'de bulunan Parma Sole. Geniş bir bahçe içerisinde 12 odası ile hizmet veren bu butik otelin hikayesi, kurucusu Enver Yomralıoğlu'nun İtalya'nın Parma şehrinde yaşadığı yıllara dayanıyor. İstanbul'a döndükten sonra İtalya'ya ve İtalyan mutfağına olan özlemini bu kültürü kendi 'evinde' yaşatmak isteyen Yomralıoğlu ailesinin hedeflerinden biri de Türkiye'nin en iyi İtalyan restoranını bünyelerinde bulundurmak. Kendi çiftliklerinde yetişen doğal ürünlerin İtalyan şef yönetiminde Parma yemekleri olarak sunulduğu lezzetleri mutlaka tatmanızı öneriyoruz. Parma Sole, İstanbul'da İtalya havasını solumak, doğa içinde ve havuzda keyifli zaman geçirmek isteyenler için ideal adreslerden biri...


Göz alıcı yapısı ve yüksekliği ile eski Şile evlerinin üzerinden yükselerek Şile’nin siluetini çizen fener, Şile’nin ilk akla gelen sembolleri arasında.150 yaşındaki Şile Deniz Feneri, dünyanın aktif olarak görev yapan en büyük ikinci feneri, ülkemizin ise aktif en büyük feneri olma özelliğini taşıyor.


Şile’de çoğu 2 katlı, 100-150 yıllık 138 adet ahşap ev bulunuyor. Bir kısmı kullanılmakta olan evler, koruma altında. Restore edilen ahşap evleri daha çok ilçenin Balibey ve Hacı Kasım mahallelerinde görebilirsiniz.


Şile’de dört kale var. En tanınmışları Cenevizlilerden kalan limanda Ocaklıada’nın üzerinde yer alan Şile Kalesi ya da diğer adıyla Ocaklı Kale… Bu kale Ocaklı Şile’yi tanımlayan simgelerin başında geliyor. Beyaz renkli Ahmetli kireç taşları kullanılarak inşa edilmiş olan bu kale 12 metre yüksekliğinde. Görebileceğiniz diğer kaleler ise Kalem Kalesi, Heciz Kalesi, Sarıkavak Kalesi…


Hanımsuyu Çeşmesi’nin tarihi 1871'e uzanıyor ve günümüzde suyu halen içilebiliyor. Şile’nin 11 km kuzeyinde bulunan Kabakoz Köyü Çeşmesi’nin ise tarihi Bizans’a dayanıyor ve 600 yıllık olduğu tahmin ediliyor. 


Günümüzde Yeniköy olarak adlandırılan bölgenin nüfusu Kurtuluş Savaşı sonuna kadar Rumlardan oluşuyordu. Burada bazı binaların temel kalıntıları, köprüler, çeşmeler, vaftiz yeri ve kilise harabeleri görülebilir. Aynı şekilde ilçe merkezinde Maşatlık yani Rum Mezarlığı da bulunuyor. 


Şile kıvrımlı koylardan oluşan 60 kilometrelik bir sahil şeridine sahip. Şile’nin deniz mevsimi Haziran ve Eylül ayları arasında, Karadeniz’in sakin olduğu dönemler. Şile merkezde Büyük Plaj ve İskele Yeri, daha sakin noktalar arıyorsanız Pot Deresi’nin Karadeniz ile birleştiği noktadan sonra başlayan küçük koyları, Ağlayan Kaya, Kumbaba, Ayazma, İmrenli, Sahilköy, Ağva ve Kurfallı’yı tercih edebilirsiniz. 


Şile’de yaklaşık yüz yıl önce ipekçilik, daha sonra da keten dokumacılığı yapıldığı biliniyor. Günümüze kadar gelen dokumacılık kültürünü Şile bezi olarak bilinen giysiler ve ev tekstil ürünleri satın alarak destekleyebilirsiniz. 

Bonus: İstanbul'a yakın hafta sonu kaçamakları 


Önceki ve Sonraki
Haberler