Bizim bugün yapacağımız ekşi maya ve ekşi mayalı ekmek yaklaşık 12 bin yıllık bir tarif olarak sizlerle buluşacak.
Mayayı yapmaya başlayalım, unutmayın maya adeta bir çocuk gibi ilgi ve merhametinizi bekleyecektir zamanında ve yeteri kadar beslemenizi isteyecektir.
Ekşi maya nasıl yapılır?
Yaklaşık 12 günlük bir serüven sizleri bekliyor.
1.gün ekşi mayanın yapılması;
1 bardak organik tam buğday unu 1 bardak içme suyu (oda sıcaklığında) cam bir kavanozun içerisinde ahşap bir kaşık ile karıştırılır. Oda sıcaklığında cam kabın üzerine tülbent serilerek bırakılır, ortamdaki hava mikro organizmaların işlem görebilmesi için çok önemli sabit ısıda kalmalılar (20-26 derece arası)
Örneğin saat 12:00’de başladınız artık her 24 saat sonra bir göreviniz var!
2. gün kavanozun içerisinde un ve suyun bir miktar ayrıştığını göreceksiniz ilk gün pek ekşi kokuyu alamıyoruz maalesef ama sabırla beklememiz gerekiyor bir ahşap kaşık yardımı ile karıştırıp tekrardan 24 saat veriyoruz.
3. gün ilk besleme: Un ve su karışımımızı tekrardan ahşap kaşık ile karıştırıyoruz, karışımın yarısını atıyoruz geri kalan karışımı 1 bardak un ve 1 bardak su ile besliyoruz.
4, 5, 6, 7, 8, 9. gün un ve su karışımımızı tekrardan ahşap kaşık ile karıştırıyoruz, karışımın yarısını atıyoruz geri kalan karışımı 1 bardak un ve 1 bardak su ile besliyoruz. (Oda ısısında tutuyoruz.)
10. gün artık ekşi mayanız çok güçlü bir çocuk ve kendi ekmeğinizi yapabileceğiniz forma geldi.
Bu aşamaya geldikten sonra ilk ekmeğinizi yapacağınız 400 gram ekşi mayaya kavuştunuz. Bu mayanın yarısını kullanacağız (200 gram) geri kalan yarısını her iki günde bir yine yarısını atıp geri kalan yarısına 1 bardak un 1 bardak su ekleyerek tekrardan besleyeceğiz. Artık buzdolabında kavanozun ağzı kapalı bir şekilde bekletebiliriz.
Gelelim ekmeğimizin yapım aşamasına...