İYİ HİSSET - SAĞLIK

Diş taşı deyip geçmeyin, sağlığınızdan olmayın

Diş taşları ve temizliği, diş sağlığında en çok doğru bilinen yanlışlara sahip konulardan biri. Hatta o kadar ki, bu konuda bilinen hemen hemen her şey ya tamamen yanlış ya da eksik... Diş Hekimi B. Koray Kendir, hastalar tarafından en çok yöneltilen sorularla diş taşının önemini ve tedavisini anlattı

profil
BT Ekip
21.04.2024
Diş taşı deyip geçmeyin, sağlığınızdan olmayın

Diş taşları; günlük diyette tükettiklerimiz, ağız içi mikroorganizmalar ve tükürüğün zamanla sertleşip birikerek oluşturduğu doğal bir sonuçtur. Daha etkin fırçalamak, taş oluşum sürecini yavaşlatabilir ancak engelleyemez. Diş taşı oluşumu endişe edilmesi gereken bir durum değildir. Önemli olan, diş taşlarının belli aralıklarla temizlenip ağız hijyenini düşürmesine izin vermemektir. 


Diş taşlarının miktarı burada en belirleyici unsurdur. Taş oluşumu genelde diş aralarında, tükürüğün ağızda daha çok maruz kaldığı alt ön dişlerin arkasında, fırçalayamadığımız ulaşması zor alanlarda oluşur. Yapmamız gereken bunların bilincinde olarak daha etkin fırçalama sağlamak ve diş ipi uygulamasıyla ara yüzleri temizlemektir. Diş taşı miktarı arttıkça ağız kokusu, dişeti çekilmesi ve buna bağlı kemik erimeleri, yüzeyi pürüzlü olduğu için de bakteri tutulumuna bağlı yeni çürüklere konak oluşturmak gibi sorunlara neden olur. 


Diş taşları sadece ağız içinde bölgesel sorunlara yol açmaz; çok fazla bakterini ağızda bulunmasına da yol açar. Bu da kişiyi enfeksiyonlara daha yatkın hale getirir. Bu o kadar önemlidir ki, hassas cerrahi işlem gerektiren vakalarda hastalar işlem öncesi diş hekimine yönlendirilir ve ağızdaki bakteri odaklarının tedavisi istenir. Bir önlem olarak enfeksiyona bağlı hastalıkların yıkıcı etkisinden kaçınmak için ağız hijyeni üst düzeyde tutulmalıdır.

Yine bilinenin aksine biz temizliği çürük temizlemede kullandığımız aletlerle yapmıyoruz. Temizlik için özel olarak üretilmiş, doğru teknikle ve şiddetle kullanıldığında dişlere zarar vermeyen cihazlar kullanıyoruz. 


Bu sorunun cevabı kişinin beslenme ve temizlik alışkanlıklarına, tükürüğün yapısı, akış hızı gibi genetik farklılıklara bağlı olarak değişir. Ortalama bir kişinin yılda iki kez diş taşı temizliği yaptırması gerekir. Bir-iki uygulamadan sonra hekimi tarafından diş taşı oluşum hızı kaydedilir ve temizleme sıklığı dört ay ile bir yıl arasında belirlenir. 

Önce dudak kenarları nemlendirilir. Ultrasonik temizleyicilerle taşlar temizlenir. Air-flow dediğimiz özel cihazlarla dişlere temas etmeden basınç yardımıyla dişlerdeki çay, kahve, sigara gibi lekeler çıkarılır. Özel temizleme patlarıyla dişler cilalanır, ki temizliğin daha uzun süre etkili kalması için en önemli aşama budur. Diş ipiyle ara yüz temizliği yapılır. Diş etlerinin daha hızlı iyileşmesi ve çürüğe karşı koruyucu bir katman oluşturması için fluor uygulaması yapılır. Tüm bu işlemler 30-45 dakika kadar sürer. Üç-yedi gün sonra bir kontrol seansı düzenlenir. Hem diş etlerinin iyileşmesi kontrol edilir, hem de parlaklık için tekrar bir cila uygulaması yapılır.


Önceki ve Sonraki
Haberler