EĞLENCE - KÜLTÜR SANAT

Hıdırellez hakkında merak edilenler

Baharı karşıladığımız, dilekler tuttuğumuz Hıdırellez bu gece kutlanıyor. Hıdırellez nedir? Nasıl kutlanır? İzolasyon günlerinde hangi Hıdırellez ritüelleri uygulanabilir? Merak edilenleri yazımızda bir araya getirdik.

profil
BT Ekip
5.05.2020
Hıdırellez hakkında merak edilenler

Türk dünyasının geleneksel bayramlarından olan Hıdırellez, Ruz-ı Hızır (Hızır günü) olarak da adlandırılır. Ab-ı hayat (yaşam suyu) içerek ölümsüzlüğe ulaşan ve bolluk, bereket, sağlık dağıtan bir peygamber olduğuna inanılan Hızır ile denizlerin hakimi olduğuna inanılan İlyas'ın yeryüzünde buluştukları gün olarak kutlanır ve uğur getirdiğine inanılan çeşitli ritüeller uygulanır. 


Hızır ve Hıdırellez'in kökeni hakkında çeşitli olasılıklar üzerinde duruluyor. Kimi kaynaklar Hıdırellez'in Mezopotamya ve Anadolu kültürlerine ait olduğunu; kimileri ise İslamiyet öncesi Orta Asya Türk kültür ve inançlarından bu yana var olduğunu savunuyor. Hıdırellez, Türkiye ve Makedonya'nın ortak çalışmaları sonucu UNESCO İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası listesine kabul edildi. 


Hıdırellez günü, Gregoryen takvimine (Miladi takvim) göre 6 Mayıs, Rumi takvime göre 23 Nisan'a denk gelmektedir. 6 Mayıs’tan başlayıp 4 Kasım’a kadar olan süre Hızır Günleri adıyla yaz mevsimini, 8 Kasım’dan 5 Mayıs’a kadar olan süre ise Kasım Günleri adıyla kış mevsimini oluşturmaktadır. Dolayısıyla 5 Mayıs gecesi kış mevsiminin bittiği ve yaz günlerinin başladığı kabul edilir. 


Anadolu'daki geleneksel kutlama mekanları yeşillik, ağaçlık alanlar, su kenarları ve türbe çevresi olarak bilinir bu alanlar halk arasında Hıdırlık olarak da anılır. 5 Mayıs akşamı bu alanlarda çoğunlukla ateş yakılır ve dilek dileyerek üzerinden atlanır. Ayrıca gül dallarına bereket için paralar, keseler asılır ya da açık cüzdan bırakılır. Gül ağacının altına dilekler çizilerek bırakılır ve ertesi sabah alınarak o gün içinde denize ya da akarsuya atılır. 


Gündüz saatlerinden itibaren kapı önünü koruyucu dilekler dileyerek sirke ve gül suyu ile silmek, evde adaçayı tütsüsü dolaştırmak bu tütsüyü yakarken evdeki dolap kapılarını açmak negatif enerjiden korunmak için önerilir. Mutfakta güzel kokulu yemekler, içecekler yapmanın bereket ve şifa enerjisini yüksellttiğine inanılır. Dilek kağıdı ya da taşı hazırlanırken bir mum yakmak ve elinizi bu mumum üzerinde gezdirmek de Hıdırellez ile özdeşlelen ateş enerjisini etkinleştirmenin bir yolu... Hepsinden önemlisi bugün içinde aklınızdan ve kalbinizden yalnızca iyi düşünceler geçirmeniz ve doğaya olan saygı, sevginizi sunmanız. Bitkilere su verebilir, bakım yapabilir ve sokak hayvanlarını besleyebilirsiniz. 


Önceki ve Sonraki
Haberler