Ciltteki lekeler hormonal değişiklikler, sivilceler, ciltteki sıyrık ve yaralar, ilaçlar gibi nedenlerle tetiklenebileceği gibi bazen de tamamen kişisel özelliklere bağlı olarak nedensiz ortaya çıkabilir.
Şüphesiz ki lekeleri oluşturan, koyulaştıran ve kalıcılaştıran en önemli etmen güneş ışınlarıdır. Bu yüzden özellikle yazın ilk aylarında lekeler belirginleşirken bir tedavi arayışına başlanır. Ama yazın güneş ışınlarından dolayı leke tedavilerinin çoğunu yapmak sakıncalı olabileceğinden bu dönemi sadece korunma zamanı olarak değerlendirmek önemlidir. Yaz aylarında sadece tatil zamanında plajlarda değil sokakta dolaşırken bile açıkta kalan vücut alanlarına güneş koruma faktörlü kremlerin kullanılması gerekir.
Lekelerle mücadele zamanı
Yaz ayları geçip, güneşli günler geride kalırken ciltte lekeler kaldıysa, lekelerle mücadele zamanı başlıyor demektir. Lekelerin giderilmesinde çok çeşitli tedavi seçenekleri vardır. Ancak bu tedavilerin birbirlerine üstün olmadıklarını, en etkili ve doğru tedavinin kişiye ve lekeye özel seçilmesi gerektiğini bilmek gerekir. Tedavi kişilerin evde kullanabileceği çeşitli kremlerle veya dermatoloji uzmanları tarafından yapılan çeşitli profesyonel uygulamalarla planlanabilir.
Hangi tedavi seçilirse seçilsin leke tedavisinin uzun sürebileceği, bu yüzden de sabır gerektirdiği unutulmamalıdır.Lekeler çok koyu, büyük, derin ve uzun süredir mevcut değilse günlük kullanılan kozmetik kremlerle tedavi yapılabilir. Günde 1-2 defa kullanılan ve mutlaka güneş koruyucu faktör içeren kremlerle bir arada kullanılması gereken bu kremlerde C vitamini (askorbik asit), arbutin, mandelik asit, laktobiyonik asit ve salisilik asit gibi çok çeşitli aktif maddeler bulunmaktadır.
Sizin için en uygun kremin hangisi olduğunu bulabilmek için bir dermatoloğa danışabilirsiniz. Kimyasal peeling lekeleri yok etmek için kullanılan en sık uygulamalardan biridir. Bu işlemde doktorunuz tarafından cilt yüzeyine bazı asit içerikli maddeler sürülerek cildin en üst tabakasının soyulması ve cildin kendini yenilemesi sağlanır. Lekenin derinliğine göre birkaç seans gerektiren bu işlem pratik, hızlı ve güvenilir olmasıyla sık tercih edilmektedir.
Bunun dışında PRP, mikroiğneleme, mezoterapi ve çeşitli lazerler leke tedavisinde kullanılan diğer yöntemlerdir. Tüm bu işlemler tek başına tercih edilebileceği gibi 2-3 yöntem bir arada da kullanılabilmektedir.