Pek çok kozmetik ürünü ulaşılması neredeyse imkânsız vaatlerle potansiyel müşterilerinin gözünü boyuyor. Ancak bu ürünlerin içeriğinde hangi malzemelerin olduğu, hatta bu malzemelerin ürünün etiketinde hangi sırayla listelendiği bir ürün satın alırken dikkat edilmesi gereken en önemli noktalardan. Ne yazık ki çoğu ülkede kozmetik ürünlerinin üzerine alerji ya da sivilceye sebep olmadığını belirten beyanlar eklemek yasalar tarafından sıkıca kontrol edilmiyor. Bu nedenle tüketicilerin dikkatlice ürünlerin içeriklerini okuyup yazılanları anlayabilmesi büyük önem taşıyor. Örneğin eğer hassas bir cilde sahipseniz, parfüm ya da cildi tahriş edebilecek sert içeriklerden uzak durmaya dikkat etmelisiniz. Kuru bir cilde sahipseniz alkol içeren ürünlerden özellikle uzak durmalı ve sivilceli bir cildiniz varsa sıvı ya da jel formlu ürünleri tercih edebilirsiniz.
Kozmetik ürün etiketlerinde sıralanan maddeler, üründe en çok kullanılandan en az kullanılana doğru sıralanır. Bir ürünün adında yer alan bir içerik etiketinde son sıralardaysa, o ürünün cildiniz için vaat ettiği faydaları göremeyebilirsiniz. Bu yöntem çoğu zaman uygun fiyatlı markaların yaşlanma karşıtı ürünlerinde kullandıkları bir tekniktir. Saf gül suyu ya da peptitler gibi yaşlanmayı geciktirici maddeler tuzlu fiyatlara sahip oldukları için, ürünü ulaşılabilir fiyat aralığında tutarak yaşlanma karşıtı içerikler eklemek isteyen markalar çoğu zaman bu içeriklerden eser miktarda kullanarak ürünlerin pazarlanmasında ise bu içeriklerin faydalarına oldukça yer veriyor. Çoğu kozmetik ürününde uzak durulması gereken bir içerik olduğu bilinen alkol ve alkol türevleri ise ürün etiketinde yüksek sıralarda yer alıyorsa o ürünü rafa geri bırakmak isteyebilirsiniz.
Mutlaka okuyun: Cilde iyi gelen 5 madde
Kozmetik ürünleri incelediğinizde ambalajlarında kapağı açık bir kavanoz işareti göreceksiniz. Üzerindeki 6M, 12M, 24M gibi işaretler ise ürünün açıldıktan sonra kaç ay içinde tüketilmesi gerektiğini belirtiyor. Bu ibareyi kontrol ederek bir ürünün size kaç ay yeteceğini ve açtıktan sonra bozulup bozulmadığını kabaca hesaplayabilirsiniz. Üzerinde yazan süre geçtikten sonra bozulmuş kabul edilen bir ürün, size öyle fark etmeden cildinize zarar veriyor olabilir.
Eğer incelediğiniz bir ürünün üzerinde “batch kod” olarak adlandırılan bir kod görüyorsanız, bu size ürünün hangi tarihte üretildiğini gösterecektir. Bazı markalar, ürünlerinin ambalajlarında ürünün raf ömrüne yer verse de bu uygulamaya geçmeyen markaların ürünlerini incelerken hangi yılda üretildiklerinden hareketle ürünü kullanmak için ne kadar zamanınız olduğunu anlayabilirsiniz.
Bir kozmetik ürünün ambalajında tavşan işareti varsa, o markanın “cruelty free” yani ürünlerini hayvanlar üzerinde test etmeyen bir marka olduğunu anlayabilirsiniz. Bu ürünler aynı zamanda daha yumuşak içeriklere sahip olduğu için hassas bir cildi olan kullanıcılar sıklıkla “cruelty free” ürünleri tercih ediyorlar. Aynı şekilde bir kozmetik ürünü yalnızca doğal içeriklerden elde edildiyse üzerinde vegan olduğunu belirten bir ibare bulunur.
Mutlaka okuyun: Kozmetik ürünlerde bulunan 5 zararlı madde
Doğa dostu, yalnızca bitkisel içeriklerden elde edilen kozmetik ürünlerin üzerinde bulunan vegan logosu sayesinde ürün satın alırken vegan ürünleri ayrıştırabilirsiniz. Genellikle “cruelty free and vegan” ibaresi taşıyan bu ürünlerde kimi zaman yalnızca “vegan” ibaresi ve logosu da yer alabilir. Doğa dostu tüketime önem verenlerin en çok dikkat ettiği ibarelerden biri olan vegan logolar sayesinde siz de satın aldığınız kozmetik ürününün yalnızca bitkisel içerikli olduğuna emin olabilirsiniz.