Bağışıklık sistemini güçlendiren en lezzetli besinlerden biri sarımsak. Malum, bu besini hangi yemeğe koysak lezzetini artırıyor, daha pişme aşamasında iştah açıyor. Bunun yanı sıra çalışmalar, düzenli sarımsak tüketiminin kan basıncı ve yüksek kolesterol düzeyleri üzerinde olumlu etkiye sahip olduğunu gösteriyor. Vücudunuzun doğal savunmasını güçlendiren antioksidanlarla dolu olması da cabası.
Zencefil, geçmişten günümüze dek hastalıklardan korunmada ve birçok hastalığın tedavisinde etkili bir besin diyebiliriz. Metabolizmanızı hızlandırmaya da yardımcı olan zencefil iltihabı azaltıyor, ağrıyı hafifletiyor ve mide bulantısını büyük oranda yok ediyor. Çaylarda, içkilerde, yemeklerde, çorbalarda ve smoothie’lerde kullanabileceğiniz bu besin ile bağışıklığınızı korumanız mümkün.
Son yıllarda reyonlarda daha sık görmeye başladığımız bu meyve, koyu mavi rengini içerdiği flavonoidlerden alıyor ve anti-inflamatuar içeriğiyle bağışıklık güçlendirici etki gösteriyor. Oldukça sağlıklı bir atıştırmalık olan yaban mersinini tatlılarınızda ya da yoğurt ve yulafla yaptığınız bir kahvaltı öğününüzde kullanabilirsiniz.
Chia tohumu da yine son yıllarda kullanımı giderek artan besinlerin bir diğeri. İlk tüketimi aslında çok eskilere dayanan bu besin, Omega-3 yağ asitleri ve protein açısından oldukça zengin. Ayrıca antioksidan ve çözünür liflerle dolu. Chia tohumunun dikkat çeken bir diğer özelliği ise sıvı içerisinde normal hacminin 10 katı olacak kadar şişmesi. Bu sebeple tok tutma özelliğinden de yararlanmak için genellikle chia pudingi yapılarak yenmesi tercih ediliyor. Dilerseniz bağışıklık sistemini güçlendiren bu besini salatalarınızın üstüne serpebilir ya da yoğurtla karıştırarak yiyebilirsiniz.
Yeşil çay tozu olarak da bilinen bu besin yüksek miktarda içerdiği antioksidan, vitamin ve mineraller sayesinde sizi hastalıklara karşı koruyor. En sık tercih edilen kullanım şekli latte olan matcha, kurabiyelerde ya da atıştırmalıkların süslenmesinde de kullanılıyor. Hemen uyarayım; aldığınız matcha tozunun şeker ve katkı maddesi içermediğinden emin olmalısınız.
Omega-3 yağ asitlerinin en iyi kaynaklarından olan balık da bağışıklık sistemini güçlendiren yiyecekler arasında önemli bir yere sahip. Üstelik içerdiği doymamış yağ asitleri aynı zamanda kalp hastalıkları ve kronik rahatsızlıklarla da savaşıyor. Tüm bu olumlu özelliklerinden ötürü, haftada 2-3 kez balık yemeye özen göstermeli ve pişirme yöntemi olarak ızgara, fırın ya da buğulamayı tercih etmelisiniz.
Kefir; protein, mineral ve vitaminler açısından çok zengin bir içecek. Mükemmel bir probiyotik kaynağı olan bu besin, bağırsak floranızı düzenleyerek sizi hastalıklara karşı koruma görevini üstleniyor. Beslenmenizde düzenli olarak yer verdiğinizde bağırsak sağlığını iyileştirmede ve bağışıklık sisteminin güçlenmesinde önemli bir rol oynuyor.