Özellikle roka, ıspanak ve kıvırcık başta olmak üzere yeşil yapraklı sebzeler iyi birer A, C ve E vitamini kaynağıdır. Lutein ve zeaksantin açısından da zengin olmaları, özellikle katarakta yakalanma riskini azaltmaya yardımcı olur.
Göz sağlığı konuşuluyorsa balık muhakkak eklenmeli… Gözün retinasının işlevini iyi yapabilmesi için gerekli olan Omega-3 yağ asidi çeşitlerinden DHA ve EPA tüm deniz ürünlerinde bolca mevcuttur (somon, alabalık ve ton balığında diğerlerine nazaran biraz daha az miktarda bulunur). Omega-3 yağ asitleri sayesinde göz tansiyonu, sarı nokta hastalığı ve göz kuruluğunun önlenmesi veya oluşma süresinin uzaması mümkündür.
Havucun göz sağlığı için ne kadar önemli olduğunu bilmeyenimiz yoktur… İçeriğindeki zengin A vitamini ve rengini sağlayan beta-karoten sayesinde görme duyusunu iyileştirmede rolü oldukça büyüktür. Ayrıca retinanın ışığı absorbe etmesine yardımcı olacak rodopsin isimli proteini de barındıran havucu sık sık beslenmenize eklemenizi öneririm.
Duyu organlarımızın işlevini iyi yapabilmesi için antioksidanlara da ihtiyaç duyarız. Görme için en yararlı olan antioksidanlardan Lutein ve Zeaksantin yumurtada bolca bulunur. Aynı zamanda yumurta sarısındaki çinko sayesinde bu antioksidanların vücuda emilimi ve işlevini göstermeleri kolaylaşır. Bu sayede de özellikle yaşa bağlı görme kayıpları riskini azaltarak daha konforlu bir şekilde yaşamanıza yardımcı olur.
Yapılan araştırmalarda E vitamininin, özellikle sarı nokta hastalığının ilerlemesini yavaşlatmada ve kataraktın önlenmesinde etkisi olabileceği düşünülüyor. Tohum ve tahıllar da zengin birer E vitamini kaynağı diyebiliriz. Özellikle chia ve keten tohumu başta olmak üzere düşük glisemik indeksli ve kompleks karbonhidrat içeren bir beslenme programı sayesinde göz sağlığınızı iyileştirmeniz mümkün.
Ceviz, fındık, yer fıstığı, badem… Omega-3 ve Omega-6 bakımından zengin gıdalar arasında bulunan kuruyemişler; aynı zamanda yüksek oranda E vitamini içerirler. Bu sayede ise hem gözlerinizi yaşlanmaya bağlı oluşabilecek hasarlardan koruyacak, hem de tükettiğiniz besinlerden oluşabilecek veya dış etkenlerden gelebilecek zararlara da dirençli hale getirecektir.
C vitamini deposu olan turunçgiller aynı zamanda harika birer antioksidan kaynağıdır. Portakal, mandalina, greyfurt ve limon gibi gıdaların içeriğindeki vitaminler ve antioksidanlar sayesinde göz sağlığınızı korumanızda, göz hasarlarının önlenmesinde ya da mücadelesinde güzel birer savaşçı rolündedirler.