Kalp-Damar Cerrahisi uzmanı Prof. Dr. Yavuz Yörükoğlu “Keşke mutfağımda Bir doktor olsa” diyenler için sağlıklı, enerji veren, kilo aldırmayan yemek tarifleri ve beslenme önerilerinden oluşan bir kitap yayınladı. Hayy Kitap etiketiyle yayınlanan Doktor Mutfakta adlı kitap herkesin anlayabileceği bir dille makro gıdalardan mikro gıdalara, antioksindanlardan fitokimyasallara, baharat ve otlardan süper gıdalara, probiyotiklerden prebiyotiklere, sık sık yemekten oruçla şifa bulmaya, yağlardan şekere, yumurtadan kolesterole, konvansiyonel gıdalardan organik ürünlere merak edilen pek çok konuyu işliyor ve hem sağlıkı hem de lezzetli tarifler içeriyor.
Prof. Dr. Yavuz Yörükoğlu'nun 'sağlık bombası' olarak adlandırdığı İtalyan Makarna Sosu (Marinara) kitaptaki süper gıda listesinde bulunan 15 gıdadan 3’ünü içeriyor: Domates, sarımsak ve zeytinyağı. Domates (mevsiminde ve doğal), zengin vitamin ve mineral içeriğinin ötesinde ona kırmızı rengini veren ve çok güçlü bir antioksidan olan “likopen” maddesi ile öne çıkar. Likopenin şeker ve kolesterol düşürücü etkileri var. İçeriğindeki potasyum likopen ile birleşince tansiyon düşürücü ve kalp hastalıklarından koruyucu. Likopenin en önemli etkilerinden biri de başta prostat olmak üzere birçok kanser türüne karşı koruma sağlamasıdır. Genelde sebzeler çok pişirildiklerinde bazı besleyici özelliklerini kaybederler. Bunun istisnası domatestir. Domates pişirildiğinde içindeki likopen daha yüksek oranda açığa çıkar, yani pişmiş domates, salça veya böyle bir sosun likopen seviyesi taze domatese göre 5-10 kat fazladır. Dolayısıyla piyasada satılan hazır domates püresi gibi ürünler gönül rahatlığıyla kullanılabilir. Üstelik bu ürünler domatesin en olgun döneminde toplanıp işlenen domateslerdir.
Bonus: Makarna tarifleri