Geleneksel ortodontik tedaviler için uygulanan braketler ve teller kullanılmadan, dijital ölçü alınarak bilgisayar ortamında yapılan, simülasyon rehberliğinde kişiye özel olarak üretilen şeffaf plaklar ile gerçekleştirilen ortodontik tedavi çeşididir. Bu tedavi çeşidi ile hiç diş teli kullanılmadan dişler düzeltilmektedir.
Hasta ilk kliniğe geldiği zaman hastanın şikayetleri ve istekleri dinlenir. Ardından klinik ve radyografik muayenesi yapılır. Dişsel ve iskeletsel ilişki değerlendirilir. Hastanın ortodontik tedavi planlaması oluşturulur. Ağız sağlığı açısından detaylı değerlendirmesi yapılır. Çürük dişler, dişeti problemleri veya çekilmesi gereken dişler varsa planlama yapılarak hasta gerekli bilgilendirmeleri yapılarak yönlendirilir. Bu işlemlerin tamamlandıktan sonra üç boyutlu tarayıcı ile dijital ölçü alınır, ağız içi ve yüz fotoğrafları çekilir. Toplanan dijital kayıtlar bilgisayar ortamına aktarılır, tedavi planlamasının oluşturulmasını takiben tedavi simülasyonu elde edilir.
Daimi dişlerin sürme durumlarına göre yaklaşık 6 yaşından itibaren şeffaf plak tedavisi uygulanabilmektedir. Yetişkinlerde şeffaf plak tedavisi ile ilgili herhangi bir yaş sınırı yoktur. Tedaviye başlamak için ideal yaş ortodonti problemin tipine göre değişkenlik göstermektedir. Eğer iskeletsel bir problem varsa, büyüme devam ederken tedavi etmek tercih edilirken sadece dişsel problem varsa tüm daimi dişler tamamlandıktan sonra tedaviye başlamak tercih edilir.
Şeffaf plak tedavisinin en temel avantajı neredeyse görünmez olmasıdır. Ortodontik tedavi devam ederken dışarıdan fark edilmesi zordur. Yemek yerken çıkarıldığı için yeme içme konusunda hastalar kısıtlanmaz. Diş fırçalarken plaklar çıkarıldığı için diş fırçalamak ve diş ipi kullanmakta herhangi bir zorluk yaşanmaz. Hastalarımız günlük temizlik rutinlerine devam edebilirler. Geleneksel ortodontik tedavilerde yaşayabileceğimiz braket çıkması, tel batması, yara oluşması gibi problemler yaşanmaz. Dış görünüşte farklılık yaratmadığı için tedaviye adaptasyon ve motivasyon daha yüksek olur. Tedavi öncesinde hazırlanan, dişlerin tedavi sonu görüntüsünü gösteren simülasyon sayesinde hastalar tedavi sonucunu daha tedaviye başlamadan görür. Düğün, toplantı, mezuniyet gibi özel günlerde plaklar çıkartılarak tedaviye birkaç saat ara verebilir.
Şeffaf plakların temizliği sabah ve akşam olmak üzere günde iki kere diş fırçası ile macun kullanılmadan su ile fırçalanarak yapılmalıdır. Plakları ve plak kutusunu düzenli olarak her gün sabunlu su ile yıkamalıdır. Haftada bir kere de temizleme tableti, tozu ya da jeli kullanılarak da temizlik desteklenebilir. Bu tedavinin en büyük avantajlarından biri de hastalarımız rutin ağız bakımlarına her zamanki gibi devam edebilmeleridir. Sabah akşam manuel ya da şarjlı fırçalar ile dişlerini fırçalayıp günde bir kere diş ipi ile temizleyebilirler.