İYİ HİSSET - SAĞLIK

Estetik ameliyatı öncesi ve sonrasında izlenmesi gereken adımlar

Burun estetiği ameliyatı olmak için hekim araştırmasına giriştiniz ve bir hekimde karar kıldınız. Peki hekiminiz ile birlikte o andan itibaren yapmanız gerekenler nelerdir? Doç. Dr. Gürkan Kayabaşoğlu yazdı.

profil
Doç. Dr. Gürkan Kayabaşoğlu
10.11.2018
Estetik ameliyatı öncesi ve sonrasında izlenmesi gereken adımlar
Bu hafta, birçok hasta için yol gösterici olacağına inandığım bir yazı kaleme almak istedim. Çünkü biz hekimlerin görevi sadece tedavi etmek değil, aynı zamanda kendi alanı olan konularda sizlere detaylı bilgiler vermek ve yönlendirmelerde bulunmaktır.

Özellikle estetik operasyonlar konusunda, Türk hekimlerinin dünya meslektaşlarına kıyaslandığında çok önde olduğu bir gerçek. Bu konuda farklı hekimlerin, farklı yaklaşımları olmakla birlikte; şimdi sizlere hastalar ve tercih ettikleri hekimler arasında olması gereken iletişimi ve ameliyat olma kararlarından itibaren atmaları gereken adımlardan bahsedeceğim.

 

Birçok kişi yüzündeki karakteristik detayları hekiminiz tarafından size söylenene kadar fark etmezsiniz.  Hekiminiz bu detayları sizlerle paylaşmak için mutlaka her açıdan profesyonel bir fotoğraf çekimi yapmalıdır. Özellikle asimetri konusunu açıklamak için bu fotoğraf çekimi hem hekiminize hem de size çok yardımcı olacaktır. Yüzünüzdeki asimetrileri kendi fotoğraflarınız üzerinden görmeniz birçoğunuzu şaşırtabilir. İşte bu ufak detayların farkına varabilmek, iyileşme sürecinde hekiminiz ve sizin için oldukça önemli bir basamak olacaktır.

Yapılan bu detaylı fotoğraf çekimleri, ameliyat öncesi ve ameliyat sonrası farkları kıyaslayabilmek için de işinize yarayacaktır.

Gerçek sonuçlar, hasta değerlendirmesinde simülasyondan farklı bir yerde olmalı. Çünkü burun simülasyonu hekimlik bilgisi olmadan da, basit bir bilgisayar programı yardımıyla birkaç saniye içinde yapılabilir. Ancak gerçek öncesi-sonrası hasta görüntülerine sahip olmak bundan çok daha fazla donanım, bilgi, yetenek ve zaman isteyen bir iştir. Bu sebeple “gerçek öncesi-sonrası” görüntüler ile “simülasyon” arasındaki farkı siz hastaların ayırt etmesinin önemli olduğu görüşündeyim.

Hekiminizden ameliyat görüşmelerinizde önceki vakalarının sizlerle mutlaka paylaşmasını rica etmenizi öneririm. Bu fotoğrafları beraber incelemek, hem sizlerin neleri beğendiğinizi açığa çıkaracak hem de hekiminizle daha sağlıklı bir iletişim kurmanızı sağlayacaktır.

 

Konu ne olursa olsun, her cerrahi girişimin çeşitli olumsuzluklar doğurabilme ihtimali her zaman için mevcuttur. Dolayısıyla ameliyat olacak her hastanın yaşanabilecek bütün komplikasyonlarla ilgili ameliyattan önce detaylı bilgi alması en doğal hakkıdır ayrıca biz hekimlerin de görevidir.

Hekiminizle gerçekleştirdiğiniz görüşmelerinizde her ne kadar düşük ihtimalli de olsa her türlü komplikasyonu sizlere açıklamasını ve doğabilecek tüm riskler hakkında bilgi vermesini rica etmelisiniz. Başlarda bu konuşmalardan dolayı biraz stres ve tedirginlik yaşayabilirsiniz fakat bu bilgilendirmenin uzun vadede sizin için oldukça önemli ve gerekli olduğunu göreceksiniz.

 

Sizlerin de bildiği gibi, ameliyatlardan önce hastalara; uygulanacak tedavi ve oluşabilecek riskler açısından hastayı bilgilendirmek ve rızasını almak adına bir onam formu verilir. Bu onam formu sürecinde geniş bir zaman diliminde formu detaylıca okumalı ve kafanızı kurcalayan konularda notlar almalısınız.

 

Estetik operasyon öncesi tam ve doğru iletişim bana göre başarının bel kemiğidir. Hekimlerinizle yapacağınız görüşmelerde size ayrılan sürenin makul miktarda olmasına dikkat etmelisiniz. Bu süre içinde hekiminize kaygılarınızı, beklentilerinizi rahatlıkla açıklamalısınız.Tahmin edersiniz ki, bir hekimin rutin trafiği göz önüne alındığında,  her hastasına saatlerce zaman ayırması çok mümkün görünmez. Ancak randevu almış hastalar olarak, sağlıklı iletişim kurabileceğiniz bir zamana ihtiyacınız vardır. Hekiminizin sizin güzellik anlayışınızı analiz edebilmesi için ameliyattan önce en az 3 görüşme yapmanız gerekir. Bu görüşmeler sayesinde karşılıklı olarak doğru bir iletişim ve bilgilendirmeyle, ameliyat öncesi stresi minimuma indirme temel amaçtır.

Bu görüşmelerden ilki, hekiminizi tanımak ve kendinizi tanıtmak için klinikte yapmanız gereken görüşmedir. Fotoğraf çekimi, kapsamlı muayene ve detaylı yüz analizi ile başlayabilir.

İkinci görüşmeniz, ameliyata karar vermeniz ile birlikte sonuca yönelik detaylı analizler ve tespitlerin yapıldığı, aynı zamanda hekiminizin önceki ameliyatlardaki sonuçları ve tıbbi geçmişinizi irdelediğiniz görüşmedir. Bu görüşmede ameliyata hazırlıkla ilgili tüm bilgiler sizlere iletilmelidir. Hekiminiz ile gerçekleştirdiğim son görüşmeniz ise ameliyattan hemen önce, hastanede gerçekleştirdiğiniz ve ameliyat için birlikte son hazırlıkları yaptığınız görüşmedir.

Ameliyat öncesi ve sonrasındaki süreçte aklınıza takılan farklı farklı sorular olabilir. Hekiminiz size acil durumlar ya da basit sorular için her zaman destek alabileceğiniz bir cep numarası vermelidir. Bu hattın diğer ucunda asistanlar ve hemşireler olabilir. Böylece sorularınız ya da problemleriniz bu kişiler vasıtasıyla hekiminize iletilir ve çözüm sağlanmış olur.

 

Ameliyat olmaya karar vermenizin ardından çok önemli olan adımlardan biri de hastane seçimidir. Tam teşekküllü ve yoğun bakım ünitesi olan kurumlarda sterilizasyon, anestezi komplikasyonu gibi riskler minimum seviyede olacağı için, kendinizi psikolojik olarak da daha rahat ve güvende hissedersiniz. Ameliyat için tercih ettiğiniz hekiminiz,  her zaman kendinizi konforlu ve rahat hissedeceğiniz, kalite standartlarına ve cerrahi kadrosuna güvendiği bir hastane tercih etmelidir.

 

Ameliyatlara büyük katkı sağlayan uzmanlardan biri de hiç şüphesiz anestezi doktorudur ve birçok hastanın anestezi konusunda endişeleri hatta korkuları vardır. İşte siz hastaların bu korkularını yenmeniz için her zaman ameliyatından 1 hafta kadar önce hekiminizden, anestezi doktorunuz ile tanışacağınız bir görüşme organize etmesini isteyin. Böylece anestezi konusundaki sorularınıza en yetkili ağızdan yanıt almış ve gerekli olan kan tahlilleri ve tetkiklerini önceden yaptırarak ameliyat günü stresinizi azaltmış olursunuz.

Yazımın ilk satırlarından itibaren, sizlere ameliyat sürecindeki olması gereken işleyiş hakkında bilgiler vermeye çalıştım. Hastaların doğal haklarının olduğunu düşündüğüm detayları sizlerle paylaşmak istedim. Umarım sizin için aydınlatıcı bir yazı olmuştur.

 

Önceki ve Sonraki
Haberler