İYİ HİSSET - SAĞLIK

Hamilelikte halsizlik ve yorgun hissetmek normal midir?

Hamilelik sırasında, özellikle ilk 12 haftada yorgun ve hatta halsiz hissetmek yaygındır. Bu zaman dilimi içerisinde hızla gerçekleşen hormonal değişiklikler; sizin halsizlik, mide bulantısı ve duygusal olarak çökük hissetmenize neden olabilir. Peki bu duygu durumundan nasıl sağlıklı bir şekilde çıkabiliriz?

profil
Prof. Dr. Bülent Tıraş
28.07.2018
Hamilelikte halsizlik ve yorgun hissetmek normal midir?

Gündüzleri ayağınızı uzatmak için zaman ayırın ve meslektaşlarınızdan ve ailenizden gelen yardım tekliflerini kabul edin. Yorgunluk, kendinizi güçsüz hissetmenize neden olabilir. Fiziksel sağlığınıza dikkat etmeye çalışın. Sağlıklı beslendiğinizden ve bol bol dinlenip uyuduğunuzdan emin olun. Hamileliğin ilerleyen dönemlerinde, taşıdığınız ekstra kilo nedeniyle de, bir hayli yorgun hissedebilirsiniz. Bolca dinlenmeye özen gösterin.

Bebeğiniz ve dolayısıyla karnınız büyüdükçe, iyi bir gece uykusu çekmeniz zorlaşır. Rahatsız olabilirsiniz ya da tam rahat ettiğiniz anda, tuvalete gitme ihtiyacı duyabilirsiniz. Tüm bunlar birleşince, genel olarak gün içinde halsiz hissetmenize neden olur. Elbette yorgun hissetmek size veya bebeğinize zarar vermez, ancak özellikle hamileliğinizin ilk yarısında yaşamı daha zorlaştırabilir.

Hamilelik sırasında garip rüyalar

Bazı kadınlar bebek hakkında ve doğum hakkında garip rüyalar ya da kabuslar görür. Bu normaldir. Eşinizle ya da doktorunuzla konuşarak, yardımcı olmalarını isteyebilirsiniz. Unutmayın, bir şeyi hayal etmeniz, bunun gerçekleşeceği anlamına gelmez. Gevşeme ve nefes alma teknikleri, hissettiğiniz endişelerin azaltılmasında yardımcı olabilir.

Doğru uyku pozisyonları

Uyumak için tercih edebileceğiniz en güvenli pozisyon, ya sağınıza ya da solunuza yatmaktır. Araştırmalar, 28. haftadan sonra sırt üstü uyuya kalmanın ölü doğum riskini ikiye katlayabileceğini gösteriyor. Bu bebeğe kan ve oksijen akışı ile ilgilidir. Sırt üstü uyanırsanız endişelenmeyin. Eğer sırt üstü uyanırsanız, yana dönüp tekrar uyuyabilirsiniz. Büyüyen karnınızı yastıklarla desteklemeye ve dizleriniz arasına yastık koymaya çalışabilirsiniz.

Hamilelikte uykusuzluk ilaçları

Eğer uyuyamıyorsanız bebeğinize zarar vereceğinizden endişelenmeyin. Yapabilirseniz, gün boyunca ara ara kestirin ve hafta boyunca yatağa biraz erkenden girmeye çalışın. Kafein uykuya dalmanızı zorlaştıracağından, akşamları çay, kahve veya kola gibi içeceklerden kaçının. Yatmadan önce rahatlamaya çalışın, böylece uykuya dalmanız kolaylaşır. Gevşeme teknikleri de size yardımcı olabilir.

Bir doğum öncesi yoga ya da pilates sınıfına katılabilirsiniz. Ya da eğitmeninizin hamile olduğunuzu bilmesini sağlayın. Egzersiz yorgunluk ve halsizlik hissinin azalmasına yardımcı olabilir, bu nedenle gün içinde yorgun olsanız bile öğle yemeğinde yürüyüş ya da yüzmeye gitmek gibi bazı aktivitelere zaman ayırmaya çalışın. Uyku eksikliği sizi rahatsız ediyorsa, eşinizle, bir arkadaşınızla veya doktorunuzla konuşun. Uykusuzluğun önlenmesi hakkında, gündüz alışkanlıkları, egzersiz ve kafeinden kaçınma gibi şeylerle (uyku zamanı alışkanlıkları dahil olmak üzere) ilgili bilgi edinin. 

Uykusuzluk ve artan idrara çıkma isteği, sizi gün içinde halsiz bırakabilir. Bunu önlemek için, düzenli uyuyun, dengeli beslenenin ve uykusuzluğu tetikleyebileceği için stresten kurtulun. Doktorunuza, danışmadan herhangi bir bitkisel çay ya da besin takviyesi kullanmayın. Hamilelikte halsizlik, besin eksikliklerinden kaynaklanıyorsa, doktorunuzun önerdiği takviyeleri kullanarak, bu sorunun önüne geçebilirsiniz.

Önceki ve Sonraki
Haberler