İYİ HİSSET - SAĞLIK

HPV bebeğe zarar verir mi?

HPV, cinsel yolla bulaşan bir enfeksiyon türüdür ve oldukça yaygın olarak görülen bir durumdur. Yapılan araştırmalar, insanların neredeyse %80’inin, hayatlarının bir bölümünde HPV virüsüne sahip olacağını belirtmektedir. Peki HPV hamilelik döneminde bebeği etkiler mi? Prof. Dr. Bülent Tıraş detaylı bilgi verdi.

profil
Prof. Dr. Bülent Tıraş
8.06.2019
HPV bebeğe zarar verir mi?

HPV virüsünün çok fazla çeşidi vardır. Bu türlerin bir çoğu genellikle herhangi bir soruna neden olmamakta ve tedavi edilmeden kendiliğinden ortadan kalkmaktadır. HPV virüsü türlerinin %40’lık kısmı ise genital sistemde enfeksiyona neden olabilir. Bu da, genital siğillere ve bazı kanser türlerine neden olabilir. Jinekologlar, belirli bir durum olmadıkça normalde hamilelik sırasında HPV testi yapmazlar. Teşhis, genellikle genital bölgede siğil olması durumunda ya da rutin bir Pap testi sırasında ortaya çıkmaktadır. 30 yaşın üzerindeyseniz, doktorunuz Pap testi ile birlikte size HPV testi de uygulayabilir. Peki, hamilelikte HPV’nin bir sakıncası var mı ve HPV bebeğe zarar verir mi? Cevabı, yazımızın devamında…


HPV geçmişi yokken hamile kalmaya çalışmak
Hamile kalmayı planlıyorsanız, doktorunuz HP virüsü için özel bir test yapılmasını isteyebilir ancak bu testin yapılması şart değildir. Pap testlerini düzenli olarak yaptırıyorsanız, sonuçlarda görülen herhangi bir anormallik, zaten HPV testi yapılmasını gerektirecektir. Pap testinden sonra istenen ek testler arasında HPV testi de yer alacaktır. Rahim ağzı kanseri ile doğrudan bağlantılı olan bu virüsün belirlenmesi için, rahim ağzının incelenmesi için kolposkopi de yapılabilir.


HPV geçmişi varken hamile kalmaya çalışmak
HPV geçmişi olan kadın, muayene sırasında bunu doktoruna mutlaka belirtmelidir. Bununla birlikte, yine rahim ağzındaki değişimler, genital bölgede görülen siğiller, Pap testi sonuçlarındaki anormallikler ve diğer sorunlar hakkında da bilgilendirme yapılmalıdır.


HPV ve hamilelik
HPV, dünya üzerinde milyonlarca kadın ve erkeği etkilemeye devam etmektedir. Bu nedenle, eğer hamile bir kadında HPV geçmişi varsa, bunu doktoruna mutlaka belirtmelidir. Doktorunuz, doğumdan önce bu genital siğilleri alabilir. Böylece, doğumdaki kanamaları önlemiş olur. Çok nadir olarak, normal doğum sırasında genital siğiller bebeğe geçebilir. Bu da, bebeklerde ciddi tıbbi durumlara neden olabilir. HPV’si olan kadınlarda, hamilelik döneminde doku değişimi de artmaktadır. Bu da, erken doğuma neden olabilir.
HPV virüsüne bağlı genital siğillerin olması durumunda, doktorunuz büyüme gösterip göstermediklerini kontrol edecektir. Çünkü, özellikle hamileliğe bağlı hormonal değişimler nedeniyle genital siğiller de büyüyebilir ya da artış gösterebilir. Siğillerin büyümüş olması, tedavinin doğumdan sonraki sürece ertelenmesine neden olabilir. Bazen, doğumdan önce çıkartılmaları da gerekebilir. Genital bölgede görülen siğiller, genellikle cerrahi müdahaleler ya da kimyasal tedaviler ile alınmaktadır.


HPV ve doğum
Doğum sırasında HPV virüsünün bebeğe geçme riski oldukça düşüktür. Ayrıca, bebeğe geçmesi durumunda da, virüs genellikle kendi kendine temizlenmektedir. Genellikle, genital siğiller ile doğum yapan kadınların bebeklerinde herhangi bir komplikasyon görülmemektedir. Bununla birlikte, HPV virüsüne bağlı rahim ağzı kanseri olan kadınlarda da doğum güvenle gerçekleşebilir.


Doğumdan sonra HPV’nin yönetimi
Hamilelik döneminde yapılan Pap testlerinin sonuçlarında bir anormallik görülürse, doktorunuz doğumdan sonra bir kez daha test yapılmasını talep edecektir. Bazen, geçen bu süreçte yaşanan doku değişimleri doğumdan sonra kendiliğinden ortadan kalkmaktadır. Herhangi bir değişim olmaması durumunda, doğumdan sonra HPV’nin yönetimi için bazı tedavilerin uygulanması gerekebilir.

Önceki ve Sonraki
Haberler