ICSI olarak da bilinen bu uygulama, ek tedavi yöntemi olarak uygulandığında, oldukça yüz güldürücü sonuçlar veriyor. Peki, nedir bu ICSI? Ne işe yarıyor? Nasıl yapılıyor? Bebeğe etkileri var mı? Başarı şansını arttırıyor mu?
ICSI nedir?
Intrasitoplazmik Sperm Enjeksiyonu, çiftlerin her ikisinden yumurta ve spermin toplanması ile geleneksel tüp bebek tedavisi yöntemi ile benzerlik göstermektedir. Burada en temel fark, döllenmenin sağlanma şeklidir. Uygulamada, tek bir sperm ince bir cam iğne ile toplanır ve yumurtaların her birine laboratuvar ortamında enjekte edilir. Uygulamada, az sayıda sperm gereklidir ve spermin yumurtaya nüfuz etme yeteneği ICSI tekniği ile arttırıldığından, önemli değildir.
Konvansiyonel IVF (tüp bebek tedavisi) ve ICSI (Intrasitoplazmik Sperm Enjeksiyonu)
ICSI; genellikle erkek kısırlık vakalarında, daha önce uygulanmış tüp bebek tedavilerinde tekrarlanan başarısız girişimlerden sonra ya da yumurta dondurma uygulamalarından sonra kullanılan, yaygın bir kısırlık tedavisi yöntemidir.
Geleneksel tüp bebek tedavisi yönteminde, çok sayıda sperm alınır ve spermlerden birinin yumurtaya kendi kendine girerek döllenmesini sağlayacak şekilde bir yumurta ile birlikte yerleştirilir. Intrasitoplazmik Sperm Enjeksiyonu’nda ise, tek bir sperm alınır ve doğrudan bir yumurtaya enjekte edilir.
Bazı doktorlar, her tüp bebek tedavisi uygulamasında ICSI’yi önerebilir. Bazen, tedavi şiddetli kısırlık vakalarında ya da bazı sağlık durumlarının da mevcut olması ile tercih edilir. Bununla birlikte, kısırlık sorunu yaşayan pek çok çift, kendi yumurta ve spermlerini kullanarak gebe kalamadıklarında, ICSI yöntemi ile çocuk sahibi olabilmiştir.
ICSI nasıl uygulanır?
ICSI, tüp bebek tedavisinin bir parçası olarak yapılmaktadır. Normal bir tüp bebek tedavisi uygulamasında olduğu gibi, kişi yumurtalık uyarıcı ilaçları alır ve doktor, kan testleri ve ultrason ile birlikte ilerlemeyi takip etmektedir. Yumurtalar alındıktan sonra, doktorunuz onu özel bir ekipmana yerleştirecek ve küçük bir iğne yardımıyla partnerinizden alınan tek bir sperm, yumurtanıza enjekte edilecektir. Bu işlem, alınan her yumurta için tekrarlanmaktadır.
Neden ICSI yaptırmak gerekir?
ICSI; özellikle çok düşük sperm sayısına, anormal şekilli spermlere, zayıf sperm hareketliliğine ya da sperm üretilmesine rağmen boşalma sırasında herhangi bir sperm olmaması durumunda ICSI yöntemi gerekli olabilir. Ayrıca;
• Daha önceki tüp bebek tedavisinde döllenmiş yumurta sayısı çok az olan ya da hiç olmayan kişilerde,
• Çok sayıda yumurta alınmış ve sperm sayısı sağlıklı görünen ama yumurtaların döllenemediği çiftlerde,
• Yumurta dondurma ya da sperm dondurma gibi uygulamalar sonrasında da tüp bebek tedavisinde, ek tedavi seçeneği olarak ICSI uygulamasından yararlanılabilir.
ICSI başarı şansını arttırır mı?
Yapılan araştırmalar, tüp bebek tedavisinde ICSI yönteminin başarı şansını %50’den fazla arttırabildiğini göstermektedir. Yine de, bazı durumlarda embriyonun gelişimine ya da yumurtalara zarar verebilir.
ICSI işlemi fetüsü etkiler mi?
Yardımcı üreme teknolojilerinde görülen anomalilerin görülme sıklığı, doğal yolla elde edilen gebeliklere oranla nispeten daha yüksektir. Bunun nedeni, gebeliğin elde edilebilmesi için gerekli olan yumurta ve sperm hücrelerinde ciddi sorunların olma riskinin az olmasıdır. ICSI gibi işlemler sonrasında, doğuştan gelen anomalilerin görülme riski az da olsa artış gösterebilir. Yine de, ICSI sonrası görülen doğuştan gelen anomalilerin riski %1’in de altındadır.