Çocuğunuz kendi başına ‘meşgulse’, bunu bölmemeye çalışın. Bu daha büyük çocuklar için olduğu kadar bebekler için de geçerlidir. Çoğu bebek beşiğinde sessizce yatarak, elleriyle oynayarak veya kendi kendine gevezelik ederek uyanır. Çocuğunuzun kendi kendine yeterli olması, bağımsız oyunun başlangıcıdır.
İpucu: Karyolaya renkli bir çıngırak, küçük bir ayna, ziller veya sevimli oyuncaklar koyarak veya korkuluklara takarak kendi kendine oynama aşamasını uzatabilirsiniz.
Çocuğunuz/bebeğiniz bir battaniyenin üzerinde yatıyorsa, etrafına ulaşabileceği bir sürü oyuncak koyun. Örneğin tırmanma yastıkları ve inşa edebilecekleri veya sökebilecekleri nesneler...
İpucu: Bu oyuncakları yalnızca çocuğunuz tek başına oynarken verin. Sonra tekrar toplayın; bu şekilde oyuncağa olan ilgisini artırmış olursunuz.
Küçük çocuklar, kendi oyun ritimlerini en iyi, kendilerini düzenli olarak meşgul etme fırsatı bulduklarında bulurlar. Arka planda televizyonun açık olmasına veya radyodan dikkat dağıtıcı sesler duyulmamasına dikkat ederek ortamı sessiz tutun.
İpucu: Çocuğunuz tek başına oynamıyor mu? İlk başta onunla birlikte oynayın ve oyununa daldığı anda siz başka bir etkinliğe dönün.
Tek başına oynamak, çocuğunuzu odada birkaç dakika yalnız bıraksanız bile oynamaya devam etmesini içerir. Bunu onunla dört aylıktan itibaren yapabilirsiniz: Çocuğunuzun bir şeye hayran olduğu bir an seçin ve ardından odadan çıkın. Yavaş yavaş yokluğunuzu artırın.
İpucu: Çocuğunuz yalnız bırakılmaktan hoşlanmıyorsa, onunla pratik yapın. Örneğin mutfağa veya banyoya gideceğinizi söyleyin ve oradan sesli iletişim kurun.
Top yuvarlanır, blok diğerinin üzerinde durmaz, düşer; her zaman çocuğunuzun yardıma ihtiyacı olduğu durumlar vardır. Yine de hemen acele etmeyin, bir dakika bekleyin. Belki kendi sorununu kendi çözebilir.
İpucu: Bazen biraz destek yeterlidir, örneğin ‘Topla başka ne yapabilirsin?’ gibi sorular sorabilirsiniz.
Bütün çocuklar yalnız oynamayı öğrenebilir. Ama ne kadar uzun süre oynayacağı çocuktan çocuğa değişir. 1 yaşın altındaki çocukların 5 ila 10 dakika, 1 ila 3 yaş arasındaki çocukların ise 15 ila 30 dakika arasında kendi başlarına meşgul olmaları normaldir. Çocuğunuza yakın durmanız ve onu gözlemlemeniz önemlidir.
İpucu: Bu zamanı kendiniz için kullanın ve ayaklarınızı uzatın.