Son yıllarda disleksi hakkında daha fazla bilgi edinme şansımız oldukça farkındalığımız arttı. Artık birçoğumuz biliyoruz ki, disleksi bir hastalık ya da bozukluk değil. Çocuğunuzda bir sorun olarak gördüğünüz şeyler belki sadece onun çoğunluktan farklı geliştiğinin göstergesidir.
Nasıl Fark Edilir?
→ Heceleme zorluğu
→ Noktalama işaretlerinde sıkıntı
→ Sınav, düşünceyi kağıda dökme
→ Zamanı, saati algılamakta güçlük
→ Günlük işleri organize etmekte zorluk en başlıca özellikleri.
Dikkat Çeken Yönleri
→ Gelişmiş problem çözme becerisi
→ Yaratıcılık, hayalgücü
→ En az diğer çocuklar kadar ‘normal’ seviyede zeka veya üstün zeka
→ Ve en önemlisi, çeşitli yetenekleriyle tanınmış Jim Carrey, Mozart, Picasso, Einstein gibi pek çok kişinin dislektik olduğunu unutmayın!
Kısacası, dislektik bir beyin, diğer beyinlerden farklı işler yapmak üzere tasarlanmış, farklı yapıda bir beyin gibi düşünebilirsiniz. Buraya kadar tamam, fakat bir de çocuğun psikolojisi açısından ele alacak olursak; ailenin durumu anlaması, çocuğa akademik, sosyal ve duygusal anlamda destek olması çok önemli. İşte bir kaç kritik nokta:
Okumayı öğrenirken, sizden ve öğretmeninden daha fazla yardıma ihtiyaç duyacaktır. Bu konuda okulla iş birliği yaparak, akıcı okuma ve yazma çalışmalarına vakit ayırmalısınız.
Her çocuğa görev ve sorumluluklarının neler olduğu öğretilir ve zamanla bunları yerine getirmesi beklenir. Fakat disleksili bir çocuğa, önce işleri organize etmeyi ve plan yapma becerisi öğretmeliyiz.
Ayrıca, kendi öğrenme yöntemlerini keşfederken ona destek olmak, farklı yollar deneyerek nasıl en verimli şekilde çalıştığını bulma konusunda yardımcı olabilirsiniz.
Yazılı yerine sözlü çalışmalar, bilgiyi okuyarak değil, dinleyerek işlemek gibi farklılıklar işinize yarayabilir. İnternette bulabileceğiniz sesli kitap, sesli sözlük gibi kaynakları kullanabilirsiniz.
Son olarak, ondan mükemmeli beklemediğinizde, yapabildiği kadarını ve güçlü yönlerini görüp takdir ettiğinizde ilerleme kaydettiğini göreceksiniz. Unutmayın ki, onun büyük destek kaynağı sizsiniz.