YAŞAM - ANNE - ÇOCUK

Tırnak yeme alışkanlığı nasıl durdurulur?

Uzman psikolog Merve Terim Çetin, çocuklarda sıkça görülen tırnak yeme alışkanlığının nedenlerini ve çözüm yollarını yazdı.

profil
Merve Terim Çetin
03.08.2016
Tırnak yeme alışkanlığı nasıl durdurulur?

Tırnak yeme alışkanlığı çocuklar arasında genellikle 3-4 yaşından sonra başlıyor. Daha küçük yaşlarda tırnak yeme sorunu çok fazla görülmemektedir. Her çocuğun çevresinde gelişen olaylara verdiği tepkiler farklıdır. Kimi çocuk içine kapanabilir, kimi agresifleşerek etrafına vurmaya başlayabilir. Tırnak yemenin temel nedeni ise çocuğun hayatındaki gerginlikler ve yaşadığı güven sorunlarıdır. 

Aile içerisinde anne veya babası tarafından sürekli azarlanan ya da yaptığı davranışlardan dolayı sürekli eleştirilen çocuk, kendi hislerini anlatmakta sorunlar yaşar. Kelimelerle sıkıntılarını ifade etmek yerine kendini rahatlatmak adına bir yöntem bulmaya çalışır. Gün içerisinde huzursuzluk yaşayan çocuk, tırnak yemenin kendini rahatlattığını fark eder.

Bırakın duygularını göstersin

Ağlayan ya da bağıran çocuklarınız var ise mantık çerçevesi içerisinde, bu duygularını göstermelerine izin verin. Çünkü duygularını saklayan ya da gösteremeyen çocuklar, ruhsal olarak çok fazla problem yaşarlar. Bastırılmış duygular, belli edilen duygu ve düşüncelerden çok daha sağlıksızdırlar. 

Duygularını bastıran çocuk sadece tırnak yemez, kimi parmak emer, kimi saçlarını çeker. Ama hepsinin temelinde dışa vurulmayan duygular vardır. Dolayısıyla, çocuğunuzun bu saydığım davranışlarda hangisini yaparsa yapsın, bunu yapmasını sert bir dille uyarmaya çalışmayın. Anneler arasında yapılan en büyük yanlışlardan biri maalesef bu. Çocuk, sürekli bu hareketi yapmaması gerektiği konusunda uyarıldığında bu hareketi unutmak yerine, bu davranışı alışkanlık haline getirebiliyor. 

Dikkat dağıtın, konuyu değiştirin

Annelerin bu davranışı gördüğünde tepki vermeden durmaları gerçekten zor oluyor.  Tepki vermek yerine görmezden gelerek ve dikkat dağıtarak, konuyu başka yere çekmeye çalışmalılar. Örneğin, tırnağını yiyen bir çocuğa “Annecim lütfen yeme şu tırnaklarını” demek yerine, ellerini kullanarak size yardım etmesini sağlayabilirsiniz. Mesela, “Annecim bana bir bardak su verir misin?” dediğinizde, tırnak yemeyi durdurarak ellerini kullanmak zorunda kalacaktır. Ellerini uzun süre kullanmak zorunda olduğu oyunlar da geliştirebilirsiniz. Yaş aralığına göre hamur ya da boyama gibi farklı aktivitelerle dikkatini başka yöne çekip, baskı uygulamadan problemi çözebilirsiniz. 

Kurallar koymadan, sevgi ve güven ile yetiştirilen çocukların bu problemleri yaşaması gerçekten çok zor. Baskıcı ve kuralcı olmak yerine, kurallarınızı konuşarak ve çocuğunuzu bir birey yerine koyarak yerleştirebilirsiniz.

Çocukları tırnak yemekten uzaklaştıran bir başka yöntem ise, tırnak yendiğinde oluşan kötü görüntünün kendi tarafından görülmesidir. Tırnak yiyen çocuklar ile ilgili hikayeler anlatılıp, bunun çok güzel bir davranış olmadığı ve sonucunda mikrop kapmaktan, hasta olmaya kadar başka sonuçlar da doğurabileceği anlatılmalıdır. 

Tırnak yeme konusu anne ya da baba tarafından abartılarak problem haline getirilirse çok daha büyük bir sorun halini alabilir. Eğer çocuğun neden tırnak yediği konusu iyice araştırılır ve üstüne gitmeden dikkati dağıtılarak bu problemin üstesinden kendisi gelmesi sağlanırsa, bir süre sonra çocuk kendi isteğiyle bu davranıştan vazgeçecektir. 

 Unutmayın, her şeyin ilacı önce sevgi sonra sabırdan geçer!

Önceki ve Sonraki
Haberler