YAŞAM - EV

Ev sahibi olmadan önce düşünmeniz gereken 10 konu

Ev sahibi olmak herkesin hayali. "Kendine ait bir eve sahip olmak insana; huzur, güven ve güç verir. Ancak, mantıklı olan kendi şartlarınıza göre doğru yerde, doğru zamanda ve doğru yerde olan evi almak" diyen Finansal Okuryazarlık Girişimcisi Özlem Denizmen, ev sahibi olmak isteyen kişilere birbirinden değerli tüyolar veriyor. Denizmen, ev sahibi olmak isteyen kişilerin yapması gerekenleri 10 adımda sıraladı...

profil
BT Ekip
7.04.2021
Ev sahibi olmadan önce düşünmeniz gereken 10 konu

Bu evi hangi amaçla alacaksınız? Oturacak mısınız yoksa yatırım mı? Oturacaksanız evinizin değeri artacak mı? Bu sizin için mantıklı bir satın alma mı olacak? Yatırım için ev alıyorsanız kira değeri artacak mı? O bölgede, apartmandaki ev kiraları ortalama ne kadar? İnternetten araştırın, komşulara bir sorun.


Bir araştırmaya göre; ev satın alanların yüzde 40’ı internet, yüzde 33’ü emlakçı, yüzde 5’i inşaat şirketi ve yüzde 1’i ise yazılı medya ilanları sayesinde ev sahibi oluyor. Siz de hangi araçlarla ev arayacağınızı planlayın.


Ev almak için kredi kullanacak mısınız? Cevap ‘evet’se, peşinatınız hazır mı? Geliriniz güvencede mi? Evler, projeler bir yere kaçmıyor. Önemli olan sizin, ailenizin finansal huzuru...

ÖRNEK: 300 bin liralık ev için, 60 bin TL peşinatla, 240 bin TL kredi alırsanız, 10 sene vadede aylık ödeme yaklaşık 4.100 TL’ye geliyor. Bankaların faiz oranı artabilir, aylık ödeme tutarınız değişebilir.


Almak istediğiniz evin iş, okul, hastane, toplu taşımaya uzaklığı nasıl? Daha önce o bölgede oturdunuz mu, nasıl bir semt? İyice düşünün, araştırın.


Satın alacağınız evde mutlaka olmasını istediğiniz özellikler neler? Liste yapın. Oda sayısı, metrekaresi, otopark, cephe, ısıtma, aydınlatma, kat sayısı, ulaşım özellikleri, markete uzaklığı… Sizin için önemli özellikleri yazın, ev gezerken de bu listeye uygun karar alın.


Elbette almak istediğiniz evi sevmeniz, içinize sinmesi gerek ancak eve aşık olmayın. Çevredeki benzer evlerle ve apartmandakilerle fiyatı karşılaştırın, pazarlık edin.


Evi almakla masraflar bitmiyor, hem alırken hem de aldıktan sonra illa ki çeşitli masraflar çıkacak. Örneğin eve taşınmadan önce yaptırmak istediğiniz tadilatlar, aylık aidat, yıllık deprem sigortası, vergi… Bu masrafları kalem kalem yazın, bütçenize dahil edin.


Önünüzde sizi bekleyen büyük harcamalar var mı? Taşınma ya da tayin durumunuz var mı? Hayallerinizdeki eve para durumunuz el vermiyor mu? Kendi bütçenize göre olan evleri inceleyin, doğru yer, zaman ve fiyattaysa alın. Gerekirse, ileride daha büyük, istediğiniz muhitte ev alırsınız.


Alacağınız evde hukuki anlamda bir sorun var mı yok mu emin olun. Tapu, bina yapı ruhsatı, evin üzerinde ipotek ya da haciz kararı var mı yok mu, evin emlak vergi borcu var mı sorun. Alacağınız evde kiracı varsa kira sözleşmesini inceleyin. Evin metrekaresi size söylendiği veya tapuda belirtildiği gibi mi? Şüpheleriniz varsa ölçün.


Almak istediğiniz evin bulunduğu bölgede yoğun kentsel dönüşüm faaliyetleri var mı? Bina kentsel dönüşümle yenilendiğinde sizin aldığınız evde de değer artışı olabilir ancak siz bu evi oturmak için alıyorsanız tekrar yaşayacağınız taşınma sürecini bir düşünün.

Mutlaka okuyun: Eviniz depreme dayanıklı mı? Ölçmek için ne yapmalısınız?


Önceki ve Sonraki
Haberler