Enginar mevsimi gelmişken farklı, alışılmadık bir lezzette yemeğini yapmaya ne dersiniz? Şef Sinem Çapraz; enginarın, asma yaprağının ve dana etinin buluştuğu çok farklı bir tarif verdi. Şimdiden afiyet olsun…
Malzemeler
Dolma harcı için:
500 gr. dana kıyma
1 adet orta boy kuru soğan
3 dal taze soğan
1/2 bağ dereotu
1/2 bağ taze nane
1/2 bağ maydanoz
1 çay bardağı pirinç
2 yemek kaşığı domates salçası
1/2 çay bardağı soğuk su
1 çay kaşığı tuz
1/2 çay kaşığı karabiber
Enginar için:
6 adet orta boy enginar çanağı
1 adet orta boy kuru soğan
3 yemek kaşığı zeytinyağı
1 adet limonun suyu
2 su bardağı su
Yapılışı
Öncelikle dolma harcı için tüm yeşillikleri ve soğanı küçük küçük doğrayın. Daha sonra kıyma, salça, tuz, karabiber, domates salçası, pirinç ve soğuk suyu ekleyip karıştırın.
Ardından enginarları bir tencereye dizin. Soğanı dörde bölün ve tencereye ekleyin. Limon suyu, zeytinyağı ve suyu da ekleyip enginarları bu şekilde 20 dakika pişirin. Piştikten sonra enginarların suyunu süzüp bir kaba alın (dolma pişerken bu suyu kullanmak için).
Asma yaprakları eğer taze ise 1-2 dakika kaynar suda haşlayıp süzün. Eğer salamura yaprak kullanıyorsanız, 30 dakika suda bekletin ve yıkayarak tuzlarından arındırın.
İki ya da üç adet asma yaprağını yan yana getirin, hafif pişirdiğiniz enginar çanağını yaprakların ortasına yerleştirin, dolma harcını da enginarların içine koyup yaprakları kapatın. Bu şekilde altı adet dolmayı hazırlayın.
Dolma tenceresinin altına iri iri doğradığınız iki adet havuç ve iki dal kereviz sapını ekleyin. Üzerine dolmaları dizin. İki su bardağı enginar suyunu ekleyin. 40 dakika kısık ateşte pişirin.