EĞLENCE - KÜLTÜR SANAT

25. İstanbul Tiyatro Festivali başladı

25. İstanbul Tiyatro Festivali, perdelerini açtı. 20 Kasım’a kadar sürecek festivalde fiziki ve çevrimiçi oyunların yanı sıra ücretsiz etkinlikler de gerçekleştiriliyor. Tiyatroyu özleyenler için dikkat çeken pek çok yapım, müthiş oyunlar var.

profil
BT Ekip
27.10.2021
25. İstanbul Tiyatro Festivali başladı

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından düzenlenen 25. İstanbul Tiyatro Festivali, ‘Bu Zamanda Tiyatro’ sloganıyla yola çıkıyor ve fiziki yapımlardan çevrimiçi gösterimlere, ‘kulak tiyatrosu’ndan çocuk oyunlarına, beyazperde gösteriminden ücretsiz takip edilebilecek panel, söyleşi ve okuma tiyatrolarına uzanan zengin bir programla izleyicilerle buluşuyor. İşte izleyebileceğiniz oyunlar…

Oyunda kim kiminle mi yüzleşecek? Bu, toplumda saygın bir yere sahip Dr. Mert’in eşi, kızı ve iş arkadaşı olan üç kadının; etraflarını saran ve kendi zihinlerine sokulan eril dilin farkına varıp onunla yüzleşmelerinin hikayesi… Zehra İpşiroğlu’nun yazdığı, Deniz Şengenç ve Onur Gazdağ ile yönettiği oyun, karakterlerin doğrudan anlatımıyla; örneklerine tanık olduğumuz fiziksel ve psikolojik şiddeti, mobbing’i ve tacizi ortaya seriyor. Oyun, 27 Ekim Çarşamba saat 20.00’de Caddebostan Kültür Merkezi’nde, ‘Bu İşte Bir Kadın Var’ Tema Sponsoru Odeabank’ın desteğiyle sahnelenecek.


Dikkat çeken bu gösteri, izlenmeye değer! Festivale Fransa’dan konuk olan dans gösterisi Waterfloor, zamanımızın iklimsel çalkantılarıyla yüzleşen bir bedeni ve onun yansımasını, bir ‘su manzarasında’ ortaya koyuyor. Ali Salmi imzalı gösteri, Institut Français İstanbul ve Müze Gazhane’nin iş birliğiyle, 30 ve 31 Ekim’de saat 20.00’de Müze Gazhane’de ücretsiz izlenebilecek.


Festivalin, tiyatroseverler tarafından merakla beklenen iki uluslararası fiziki yapımı Medea ve Neşe, Uluslararası Yapımlar Gösteri Sponsoru ENKA Vakfı’nın desteğiyle izleyiciyle buluşacak.

Kendine özgü bir tiyatro dünyasına sahip İtalyan yönetmen ve oyuncu Pippo Delbono’nun, sirk estetiği ve büyüsünü harmanlayan gösterisi Neşe, 4 ve 5 Kasım’da saat 20.00’de Zorlu PSM Turkcell Platinum Sahnesi’nde izleyiciyle buluşacak. Dans, müzik ve tiyatronun iç içe geçtiği oyunda Pippo Delbono topluluğunun oyuncuları, duyguların en uç noktalarını; ıstırap, mutluluk, acı, heves ve sonsuz sevinç arayışını sahneye taşıyor.

Festivalin merakla beklenen bir diğer oyunu Medea’da ise, sahnelediği her oyunu heyecan yaratan yönetmen Simon Stone, antik tragedya yazarı Euripides’in neredeyse tarih boyunca sahnelenen Medea’sını, günümüzün diliyle ve gerçek bir olaydan yola çıkarak yeniden yazıyor. MÖ 5. yüzyıldan bu yana, tiyatro sahnelerinin belki de en karanlık karakteri Medea, bu defa sıradan bir ailenin içinde karşımıza çıkıyor. 1995’te eşinden boşanan Amerikalı bir doktorun, bu boşanma sonrasında iki çocuğunun da içinde olduğu evini ateşe verdiği gerçek bir hikayeye selam gönderiyor. Oyunda Medea olarak karşımıza çıkan Marieke Heebink, performansıyla hem eleştirmenlerden büyük övgüler aldı hem de Altın Theo Ödülü gibi prestijli ödüllerin sahibi oldu. Medea, 17 ve 18 Kasım’da saat 20.00’de Zorlu PSM Turkcell Sahnesi’nde olacak.

İngiliz yönetmen Robert Icke’nin imzasını taşıyan uluslararası yapım Oedipus ise 6 Kasım’da 14.00 ve 19.15 seanslarında Atlas 1948 Sineması perdesinden yapılacak özel bir gösterimle izleyiciyle buluşacak.

Festivalin açılışını yapması planlanan Toz oyunu, oyuncu Zerrin Tekindor'un oyunun provaları esnasında geçirdiği ufak bir sakatlık neticesinde ertelendi. Oyun, 24 ve 25 Kasım saat 20.00’de Alan Kadıköy'de festivalin kapanışını yapacak. 


Festival, fiziki gösterilerin yanı sıra dokuz çevrimiçi yapımı izleyicilerle buluşturuyor. ‘Golden Mask İstanbul’da Çevrimiçi’ teması kapsamında Ayı, Boris ve Güneşin Çocukları oyunları, ünlü koreograf Crystal Pite’tan Betroffenheit ve Müfettiş, dansseverler için, dört farklı koreografın imzasını taşıyan Bugün Yaratmak ve çocuklar  için Alice uluslararası yapımlar gösteri sponsoru ENKA Vakfı’nın desteğiyle izleyiciyle buluşuyor.

Yerli çevrimiçi programda ise çevrimiçi olarak dinlenebilecek iki ‘kulak tiyatrosu’ var: Podacto yapımı Açık Aile ve Odeabank sponsorluğunda gerçekleşen Tiyatro Boyalı Kuş’tan Kendine Ait Bir Oda.

Çevrimiçi programda yer alan gösterimler, festival boyunca tüm Türkiye’den, passostudio.com adresi üzerinden izlenebilecek.

Festival programının tüm ayrıntıları tiyatro.iksv.org/tr/program adresinde.


Festivalin Öğrenme ve Gelişim Programı kapsamındaki paneller, atölye çalışmaları, söyleşiler, okuma tiyatroları gibi ücretsiz yan etkinlikler her yıl olduğu gibi festivale eşlik ediyor. Festival, Odeabank sponsorluğunda hayata geçen ve sanat alanında kadın üretimini görünür kılmayı amaçlayan ‘Bu İşte Bir Kadın Var’ teması kapsamında, Ebru Nihan Celkan’ın yürütücülüğünde Sahnenin Eşitliği Eşitliğin Sahnesi ve Bahar Çuhadar’ın moderatörlüğünde ve Prof. Dr. Ayşe Bilge Selçuk ile Firuze Engin’in katılımıyla Çocuk Anlatılarında Eşit Bir Yol Nasıl Bulunur? başlıklı iki panele ev sahipliği yapıyor.

Hollanda Başkonsolosluğu ve Inogarart tarafından hayata geçirilen dijital bir haritalandırma, kapasite geliştirme ve network platformu olan Arts Map, İstanbul Tiyatro Festivali kapsamında ve iş birliğinde ‘Sahneyi Sürdür!’ başlığıyla, 26-27 ve 28 Ekim’de üç günlük bir programla, sahne sanatları disiplininden farklı isimleri bir araya getiriyor. Hollandalı ve Türkiyeli sanatçılar, farklı deneyim ve bakış açılarından yararlanarak sahne sanatlarının geleceğini yeniden hayal ediyor.

Öğrenme ve Gelişim Programı etkinlikleri ile ilgili ayrıntılı bilgi için: tiyatro.iksv.org/tr/ogrenme-ve-gelisim-programi

Festival biletleri passo.com.tr adresinde ve İKSV ana gişede satışta.

 


Önceki ve Sonraki
Haberler