2013 yılında, Ali Haydar Bozkurt tarafından siyasi ve ticari herhangi bir amacı olmadan başlatılan ve bu yıl 12’ncisi düzenlenen Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı, Türkiye’nin ilk ve tek sokak karnavalı olma özelliğini taşıyor. Bu sene Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Türkiye Kültür Yolu Festivali kapsamına dahil edilen karnavalda; konserlerden sergilere, söyleşilerden atölyelere, çocuk etkinliklerinden dijital sanatlara, tiyatrodan opera ve bale gösterilerine kadar yüzlerce etkinlik gerçekleştirildi.
‘Nisan’da Adana’da’ sloganıyla yola çıkan karnaval ekibi, bu yıl da milyonları Adana’da toplamayı başardı. 13-21 Nisan arasında düzenlenen Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı, şehrin dört bir yanında büyük bir coşkuyla kutlandı. Atatürk Parkı, Merkez Park, Tarihi Kent Merkezi ile Seyhan, Yüreğir, Çukurova, Sarıçam, Ceyhan ve Kozan ilçelerinde gerçekleştirilen etkinlikler, karnavala katılanlara unutulmaz anlar yaşattı.
Merkez Park ve Atatürk Parkı’nda yer alan sahnelerde Haluk Levent, Murat Boz, Ferhat Göçer, Fatma Turgut, Mert Demir gibi popüler sanatçıların verdikleri konserlere katılımcılar yoğun ilgi gösterdi. Uluslararası platformlarda büyük başarılara imza atan Refik Anadol’un ‘Makine Halüsinasyonları: Mercan Rüyaları’ adını verdiği veri heykeli, Anıt Müze’de sergilendi ve karnavala damgasını vurdu. Yapay zeka kullanılarak hazırlanan ve karnavala özel olarak üretilen, Türkiye’nin tarih ve kültür zenginliğinin vurgulandığı ‘Atatürk Kültür Yolunda’ adlı eser, Tren Garı’nda ziyaretçilerle buluştu ve büyük beğeni topladı. Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı’nda Devlet Tiyatroları’nın kapalı gişe oynadığı ‘Lobotomobilin Üç Seferi’, ‘Kadınlar Filler ve Saireler’, ‘Yüzleşme’, ‘Radyo-yu Hümayun’ ve ‘Majestik’ eserlerine tiyatro severlerin ilgisi büyük oldu. Türk edebiyat dünyasının duayen isimlerinden biri olan Yaşar Kemal’in memleketi Adana’da, edebiyat severler için de birçok söyleşi düzenlendi. Yeşilçam’ın usta isimleri Türkan Şoray ve Ediz Hun da karnaval ziyaretçileriyle buluşarak deneyimleri ve bilgi birikimleriyle katılımcılara unutulmaz anlar yaşattı.
Karnaval Koşusu, Portakal Çiçeği Su Korteji, Rengarenk Fest, Türkiye Jokey Kulubü Portakal Çiçeği Kupası Koşusu, Uluslararası Fotoğraf Yarışması ve Kortej Kostümü Tasarım Yarışması gibi birçok etkinlikle daha da renklenen karnaval, Portakallı Lezzetler Yarışması ile katılımcılara eğlenceli anlar yaşattı. Adana’nın en önemli tarım ürünlerinden olan narenciyeyi lezzetle buluşturmak amacıyla düzenlenen yarışma, amatör ve profesyonel aşçıların büyük çekişmesine sahne oldu. Üç kategoride 45 kişinin katıldığı yarışmada, kostümlü mankenlerin şovlarıyla renkli görüntüler yaşandı.
Adana’nın gurme lezzetleri karnaval alanlarındaki stantlarda ziyaretçilerin beğenisine sunuldu. Şehrin geleneksel lezzetlerinden Adana kebap, ciğer kebabı, lahmacun, sıkma, kazan simidi, şırdan, börek, bici bici ve taş kadayıf; karnaval katılımcılarına lezzet şöleni yaşattı. Karnaval alanlarındaki bu lezzet şölenine Adana’nın geleneksel içecekleri aşlama ve şalgam eşlik etti. Karnavalda bu yıl tam 310 ton et tüketildi.
12. Uluslararası Portakal Çiceği Karnavalı’na katılan ziyaretçiler Merkez Park ve Atatürk Parkı’nda kurulan satış stantlarına yoğun ilgi gösterdi. Stantlarda; Adana halkının el emeği ürünleri, magnetler, duvar süsleri, karnaval için hazırlanmış rengarenk taçlar, takılar ve hediyelik eşyalar satışa sunuldu. Karnaval katılımcıları, portakal çiçeği teması ile hazırlanmış arka fonların önünde bol bol hatıra fotoğrafı çektirdi.
Karnavalın gözdesi şüphesiz ki karnaval korteji oldu. 20 Nisan Cumartesi günü gerçekleşen kortejde farklı tasarımlarda kostümler giyen, yüzlerini boyayan, maskeler takan binlerce kişi yürürken, yüz binlerce kişi de bu renkli yürüyüşü heyecanla izledi. Renkli görüntülerin oluştuğu kortej geçişini izleyen karnaval katılımcıları, şarkılar eşliğinde danslar etti ve büyük coşku yaşadı.
Karnavalda çocukların ilgisini çekecek pek çok etkinlik vardı. Merkez Park’ta, sahne gösterilerinin ve atölye çalışmalarının yapıldığı, şişme oyun alanlarının ve panayır çadırlarının bulunduğu bir çocuk köyü kuruldu. Çuval yarışı, halat çekme, bubble show, yüz boyama, illüzyonist gösterisi, halka atış oyunu, kukla dansları gibi pek çok etkinlik çocukların ilgisi çekmeyi ve onları mutlu etmeyi başardı. Merkez Park dışındaki karnaval alanlarında ise çocuk koroları, çocuk tiyatroları ve gezici kütüphane; çocuklara eğlenceli zamanlar yaşattı.
Kızımla katıldığım 12. Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı’nda bizi en çok etkileyen proje, Atatürk Parkı Sürdürülebilirlik Adası oldu. Dünyada ilk defa sürdürülebilirlik vizyonunu ortaya koyan karnavalda, her yaştan çocuk için etkinlikler düzenlendi. Yeşil gelecek için ileri dönüşüm atölyesi, geri dönüşüm kahramanı atölyesi, hayalimdeki dünya atölyesi, iklim kahramanı atölyesi, çevre kahramanı atölyesi gibi etkinliklerde çocuklar hem öğrendi, hem de eğlendi. 21 Nisan Pazar günü ise yetişkinler için sürdürülebilir kalkınma hedefleri atölyesi yapıldı.