Avokado antioksidan olarak bilinen A, C ve E vitaminlerini içerir. Aynı zamanda folik asit ve potasyum kaynağıdır. Bu sağlık deposu, lezzetli meyveyi beslenmenize eklemenizi istememin sebeplerine bir göz atın ve dilerseniz her gün tüketin!
1- Avokado kilo vermenize yardımcı olur
Evet, yanlış okumadınız, ‘bir diyet düşmanı’ olmaktan ziyade avokado kiloyla savaşırken etkili bir silahtır. 2013’te ‘Nutrition Journal’da yayınlanan bir çalışma, yemeklerinde avokado tüketen kişilerin yemekten sonra kendilerini yüzde 23 daha doymuş hissettiklerini ve bunun sonucunda beş saat boyunca yüzde 28 daha az yeme ihtiyacı duyduklarını ortaya koymuştur. Bu durum gün içinde bir öğününüzde avokado tükettiğinizde kendinizi daha doymuş hissedip günün geri kalanında daha az yeme ihtiyacı duyacağınız anlamına gelmektedir.
2- Avokado yüksek miktarda lif içermektedir
Birçoğumuz liflerin yararlı olduğunu bilmekle beraber nedenini açıklayabiliyoruz. Lifli gıdalar, sindirimi zor olan, bitkilerden elde edilen, tüketildiğinde kan şekerini dengelemeye yardımcı olan, tokluk süresini uzatan, bağırsak sağlığını korumaya yardımcı ve aynı zamanda kilo kaybına katkıda bulunmaktadır. Yalnızca 100 gram avokado tükettiğinizde ortalama 3 gram lif almış oluyorsunuz. Bu da 19-50 yaş arası kadınlar için tavsiye edilen günlük miktarın yüzde 11’i anlamına gelmektedir.
3- Avokado iyi bir yağ kaynağıdır
Avokadonun yüksek miktarda yağ içerdiğini düşünüyorsanız haklı sayılırsınız. Ancak içeriğinde kalbi koruyan tekli doymamış yağ asitleri bulunur. Tekli doymamış yağ içeren besinler; vücudunuz için zararlı olan LDL kolesterolü azaltarak, iyi kolesterol olarak adlandırılan HDL kolesterolün yükselmesine yardımcı olur.
4- Avokado yiyenler yemeyenlere göre daha sağlıklı olmaya meyillidir
Avokadonun kilo vermenize yardımcı olduğunu, lif kaynağı ve iyi yağlar içerdiğini söyledim, şimdi de onları yemenin sizi ‘sağlıklı insanlar’ grubuna dahil ettiğini söyleyebilirim. Bu harika bir haber!
ABD’de 17 bin 567 kişiden aldığı verileri analiz eden Ulusal Sağlık ve Beslenme Araştırması’nın sonuçlarına göre, "Avokado tüketimi yetişkinlerde daha iyi beslenme ve daha düşük metabolik hastalık riski ile bağlantılı bulunmuştur.’’
NASIL TÜKETİLİR
Avokadoyu salata içinde, sandviçlerde, omletlerinizde, tavuk ya da balık ile birlikte tüketebilirsiniz. Önereceğim salata tarifini de deneyebilirsiniz;
AVOKADOLU SALATA
½ demet roka, ¼ demet maydanoz, ½ demet marul, ½ olgun avokado (Soyulmuş, çekirdekleri çıkarılmış ve doğranmış şekilde), 3 yemek kaşığı haşlanmış kinoa/karabuğday/mercimek, 2 adet kırmızıbiber, fesleğen, limon, 1 tatlı kaşığı zeytinyağı, sirke, deniz tuzu
Geniş bir kâsenin içerisinde salata yeşillikleri, avokado, kırmızıbiber, fesleğen ve haşlanmış tahıllar karıştırılır. Küçük bir kâsenin içerisinde sirke, limon suyu, az deniz tuzu çırpılır. Salata karışımının üzerinde gezdirilir, afiyet olsun