Her gıda kendine özgü eşsiz besinsel içeriğe sahiptir. Aynı zamanda tükettiğimiz gıdaları mevsimine göre seçmek çok kıymetlidir. Bu nedenle bahar gelmişken sizler için yeni yeni raflarda görmeye başladığımız 10 süper meyve/sebze/ot listesi hazırladım. Haydi şimdi kendimize bir iyilik yapıp bu listede olan besinlere birer birer mutfağımızda yer verelim…
1. Çağla: İlkbaharın gelişini müjdeleyen çağla meyvesi, kolesterolü düşürmeye yardımcıdır ve aynı zamanda kötü kolesterolün düşmanıdır. Kas kasılması ve kramp yaşayanlar için faydalıdır. İltihap oluşumunu engeller. Kalp ve damar sağlığı için oldukça faydalıdır. Güçlü bir antioksidan kaynağıdır.
2. Çilek: Gerçek bir sağlık deposudur. Çilek, yaban mersini, böğürtlen gibi meyveler bu grupta yer alır. Antioksidan kapasitesi en yüksek meyvelerdendir. Düşük kalorisi ile diyet yapanlar için de iyi bir alternatiftir. 1 porsiyonu, 1 kâsedir.
3. Enginar: Vücudun önemli bir detoks organı olan karaciğeri temizleyen bir besindir. Aynı zamanda mideyi rahatlatır ve hazımsızlığa iyi gelir. Sebze alternatifi olarak bol bol tüketmenizi, enginar kalbini salatalarınızda bolca kullanmanızı öneririm.
4. Sultani bezelye: Diğer adı ‘kar bezelyesi’ olan bu sebzenin tam da zamanı! Sultani bezelyede gözler için inanılmaz derecede faydalı olan iki önemli antioksidan vardır. Sebze yemeği alternatifi olabileceği gibi salatalarda çiğ olarak da tüketebilirsiniz.
5. Şalgam: Çok fazla kalori almadan midenizi doldurabileceğiniz ‘volümetrik besinler’den birisidir. Hazmı kolaylaştırır ve detoksifikasyon için oldukça faydalıdır.
6. Madımak otu: Madımak, güçlü antioksidan özelliği sayesinde vücudu serbest radikallere karşı korur. Kan şekerinin dengelenmesine destek olur, özellikle yüksek kan şekerini normal seviyelere indirmede etkili olduğu bilinir.
7. Cibes Otu: Ege’ye özgü olan, salatası ve yemeği yapılan turpgiller familyasından bir ottur. Tokluk hissi verir ve kan şekeri dengelenmesine yardımcı olur. Salatalara ekleyebilirsiniz; börek veya yumurtalı olarak tüketebilirsiniz.
8. Isırgan Otu: Adıyla göz korkutan, lezzetiyle hayran bırakan ottur. Toksinlerin vücuttan atılmasına destek verip, idrar yolu enfeksiyonlarını önler. Karışık ot kavurmalarının ve böreklerin en sevilen otlarından biridir. Ayrıca çorbası da çok lezzetli olur.
9. Semizotu: Kalorisi oldukça düşük olmasına rağmen, Omega-3 bakımından inanılmaz zengindir. Omega-3 yağ asidi ile birlikte aynı zamanda diyet lifi ve vitamin-mineral de içermektedir. Yemeğini yapabilirsiniz veya çiğ olarak salatalarınızı çeşitlendirebilirsiniz.
10. Kuzu kulağı: Ekşi severlerin severek tükettiği ot, baharın gelmesiyle pazar tezgahlarındaki yerini alır. Patates, somon veya diğer yağlı balıklarla pişirildiğinde, yemeğin lezzetini artırır. Tam da mevsimi gelmişken kuzu kulağını da salatalarınıza ekleyerek çeşitlilik yaratmayı ihmal etmeyin.
Bahara özel cacık tarifi
Malzemeler:
Yapılışı:
GURME NOT: Mevsime göre semizotu sapları veya kuşkonmazla da yapılabilir. Ayrıca cacık değil de ana yemek alternatifi olarak, içerisine 3 yemek kaşığı haşlanmış buğday ve mercimek ekleyerek ayran aşı gibi tüketebilirsiniz.