İYİ HİSSET - BESLENME

Bol köpüklü Türk kahvesi nasıl yapılır?

UNESCO İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Temsili Listesi'nde yer alan Türk kahvesi, 5 Aralık'ta Dünya Türk Kahvesi Günü özelinde kutlanıyor. Kahve severler için köpüklü Türk kahvesinin ipuçlarını anlattık.

profil
BT Ekip
5.12.2019
Bol köpüklü Türk kahvesi nasıl yapılır?

Taze kahve derken kast ettiğimiz marketten aldığınız ve paketlenmiş fakat son kullanma tarihi henüz geçmemiş kahve değil... Geleneksel bir şekilde kahve dükkanına gidip orada makinada çektirerek satın aldığınız kahveden bahsediyoruz. Mümkün olduğunca az miktarda ve sık satın alarak da taze kahve tüketimini sağlayabilirsiniz. 


Bakır cezveler çelik cezvelere göre çok daha doygun bir tat verir. Ancak bakır cezve kullanıyorsanız metal kaşık kullanmamaya dikkat edin. Aksi halde cezve çizilir ve zamanla bakır sıcak su ile açığa çıkar. Bu durum ise zehirlenmeye kadar gidebilir. Bakır cezvenizi birkaç yılda bir kalaylatmanız önemli. Yıkarken ise tel değdirmemeye dikkat edin. 


Türk kahvesini mutlaka içme suyu ile hazırlamalısınız. Oda sıcaklığında ya da biraz daha soğuk bir su kullanmanız köpüğü artıracaktır. 


İki kişilik Türk kahvesi için ideal ölçüler: 2 tatlı kaşığı Türk kahvesine, 2 fincan oda sıcaklığında su eklenir az şekerli ise 1 çay kaşığı, orta ise 2 çay kaşığı, şekerli ise 4 çay kaşığı şeker eklenir. Hafifçe karıştırılır ve kahvenin suya tamamen karışması sağlanır.


Kahve tamamen karıştırıldıktan sonra cezve ocağa alınır ve ağır ağır pişirilir. Ağır ağır pişen kahve köpüklenip kabarmaya başlayınca üzerinden bir kaşık kadar köpüğü fincana aktarıp cezveyi beklemeden tekrar ocağa koymalı bir taşım daha kaynatarak köpük elde etmelisiniz. Afiyet olsun! 

Bonus: Kahve içerken bilmeniz gereken 5 kural

 

 

 


Önceki ve Sonraki
Haberler