İYİ HİSSET - BESLENME

Hangi pekmez neye faydalı, hangisini tüketmeliyiz?

Pekmez, Türk mutfağında yüzyıllardır şifa niyetine kullanılır. Boğaz ağrısından kansızlığa kadar her derde devadır. Peki, sonbahar ve kış aylarında sıklıkla tükettiğimiz, bağışıklığı güçlendirmek için de kullanılan bu şifalı besinin faydaları nelerdir? Hangi pekmez çeşidi neye iyi gelir? Diyetisyen Esra Akar yazdı…

Hangi pekmez neye faydalı, hangisini tüketmeliyiz?

Meyvelerin ezilip kaynatılmasıyla oluşan pekmez, özellikle kan yapıcı özelliğiyle bilinir. İçerisindeki meyveler sayesinde bağışıklık kuvvetlendirmede ve hastalıklardan korunmada etkili olan antioksidanlardan, vitamin ve minerallerden de oldukça zengindir. Aynı zamanda öksürüğü kesmede ve karaciğeri arındırmada da oldukça iyidir. Ayrıca içerisindeki yüksek demir miktarı sayesinde bir kaşık pekmez yemek bile günlük ihtiyacımızın yaklaşık yüzde 20’sini karşılamaya yeterken bu sayede kansızlığın önlenmesine de yardımcı olur. Ancak şu noktaya dikkat!: Vücuda bu olumlu özellikleri sağlayabilmek için pekmez tercihinizin, şeker ve katkı maddesi içermeyecek şekilde olmasına özen göstermelisiniz.


Genel olarak pekmez çeşitlerinin özellikleri birbirine yakınken içerisindeki meyvelerin farklılığından dolayı vücuda etkileri de birbirinden farklı olabiliyor. İşte pekmez çeşitlerinin vücuda etkileri:

 

Üzüm pekmezi: Kan dolaşımını hızlandırıp karaciğer sağlığını iyileştirirken damar sertliğini önlemeye yardımcı olur. Bunun yanı sıra iştah açıcı etkisi ile bilinen iyi bir kan yapıcıdır. İçerisindeki mikro besin öğeleri ile cildi onarır ve yaşlanmayı geciktirir.

 

Keçiboynuzu pekmezi: Özellikle Akdeniz ve Ege bölgelerinde yetişen keçiboynuzu ile hazırlanır. Bir diğer ismi ise harnup pekmezidir. Bu pekmez çeşidi daha çok solunum ile ilgili yararları ile bilinir. Astım, bronşit, nefes darlığı gibi rahatsızlıklar için doğal bir ilaç denebilir. İçerdiği kalsiyum sayesinde diş ve kemik yapısını kuvvetlendirirken aynı zamanda bağırsak ve mide sağlığını da korur. Ayrıca üzüm pekmezi gibi keçiboynuzu pekmezi de kansızlığı önlemek için güzel bir seçenek olabilir.

 

Dut pekmezi: Dutun kan yapıcı özelliği sayesinde anemi hastalığında dahi kullanılabilecek kadar etkili nadir besinlerden biridir. Emziren anneler için güzel haber; sütün kalitesini ve miktarını artırmaya da yardımcı olur. Çocuklarda sıklıkla görülen pamukçuk hastalığı için de kullanılır. Diğer pekmezler de etkilidir ancak kabızlık ve idrar yolu enfeksiyonlarında dut pekmezi, başvurulabilecek güzel bir doğal ilaç sayılabilir.

 

Hurma pekmezi: Kaliteli bir enerji kaynağı olan hurma pekmezi, zihin ve beden gelişimini iyileştirir. Özellikle solunum yollarındaki sıkıntıların azalmasına, kuru öksürüğün geçmesine ve boğaz ağrısının hafiflemesine yardımcı olur.

 

Andız pekmezi: Bu pekmez çeşidi andız ağacında yetişen kozalak özlerinden ve meyvelerinden hazırlanır. Diğer pekmez çeşitleri gibi kansızlığı önlemede ve solunum yollarını iyileştirmede etkilidir. Ama özellikle cilt rahatsızlıklarında; sedef ve egzama gibi hastalıklarda tedavi sürecini hızlandırdığı ve iyileşmeyi kolaylaştırdığı söylenebilir. Aynı zamanda idrar yolları, böbrekler ve mesanenin sağlığını da iyileştirmede önerilebilecek bir pekmez çeşididir.


Önceki ve Sonraki
Haberler