Ketojenik diyetin ana prensibi vücudunuzu karbonhidratlardan elde edilen glikoz yerine günlük yakıt için yağ yakmaya zorlayan metabolik bir durum olan ketozisi oluşturmaktır. Başlangıçta epilepsi hastaların, hastalığıyla savaşmasına yardımcı olmak için tasarlanmış olan keto diyeti, normalde her gün tükettiğiniz bazı önemli gıda gruplarını ortadan kaldırarak sizi ketozise yönlendirir.
Ketojenik diyet uygularken gün boyunca bol miktarda yağ, biraz protein ve 20-50 gr arası karbonhidrat tüketebilirsiniz.
Bol et: Tavuk, biftek, kıyma, kuzu eti, hindi, jambon ve sosis (sınırlı miktarda).
Deniz ürünleri: Somon balığı, ton balığı, pisi balığı, morina, alabalık, çipura, levrek.
Kabuklu deniz ürünleri: Yengeç, istiridye, ıstakoz, midye.
Çoğu katı ve sıvı yağ: Yumurta, tereyağı, hindistancevizi yağı, zeytinyağı, saf yağ, avokado yağı (ve avokado )
Yüksek yağlı süt ürünleri: Yumuşak ve sert peynirler, lor peyniri ve ekşi krema (sınırlı miktarda).
Farklı sütler: Hindistan cevizi sütü veya badem sütü gibi alternatif sütler.
Çeşitli sebzeler: Karnabahar, lahana, brokoli, kabak, taze fasulye, biber, patlıcan, domates, kuşkonmaz, salatalık, soğan, mantar, ıspanak, marul ve zeytin.
Çoğu kuruyemiş: Badem, yer fıstığı, ceviz ve fındık.
Bazı kırmızı meyveler: Yaban mersini, böğürtlen, ahududu (sınırlı miktarda).
En sevdiğiniz içeceklerden bazıları: Şekersiz kahve, siyah çay ve bitki çayları.
Tüm baharatlar: Yiyeceklerinizi damak zevkinize göre baharatlamakta özgürsünüz.
Bu liste oldukça geniş ve muhtemelen favorilerinizden de içeriyor: Ekmek, pirinç, makarna, meyve, mısır, patates, fasulye, unlu mamüller, tatlılar ve meyve suyu… Temel olarak karbonhidratlardan uzak durmalı, çoğu şeker ve nişastadan kaçınmalısınız.
Hemen hemen tüm meyveler: Elma, muz, portakal, üzüm, karpuz, şeftali, kavun, ananas, kiraz, armut, limon, misket limonu, greyfurt, erik, mango ve daha fazlası.
Tahılların çoğu: Buğday, pirinç, çavdar, yulaf, mısır, kinoa, arpa, darı, bulgur, amarant, karabuğday ve filizlenmiş tahıllar.
Nişastalar: Ekmek, simit, tahıl, makarna, pirinç, mısır, yulaf ezmesi, kraker, pizza, patlamış mısır, granola, müsli ve un.
Baklagiller: Siyah fasulye, barbunya, Meksika fasulyesi, soya fasulyesi, bezelye, nohut ve mercimek.
Gerçek tatlandırıcılar ve şeker: Şeker kamışı, bal, akçaağaç şurubu, agav nektarı, splenda, aspartam, sakkarin ve mısır şurubu. Doğal ikameler dahil olmak üzere şeker alternatiflerinden kaçmalısınız.
Tatlı ikramlar: Şeker, çikolata, kekler, çörekler, hamur işleri, turtalar, dondurma, kurabiyeler, puding ve muhallebi.
Çeşitli yemeklik yağlar: Kanola yağı, soya fasulyesi yağı, üzüm çekirdeği yağı, yer fıstığı yağı ve susam yağı.
Alkol: Bira, elma şarabı, tatlı şaraplar ve şekerli alkollü içecekler.
Şişelenmiş çeşniler: Ketçap, barbekü sosu, domates sosu, salata sosu ve ilave şeker içeren acı soslar.
Az yağlı süt: Yağsız süt, yağsız mozzarella, yağsız yoğurt, az yağlı peynir ve krem peynir gibi süt ürünlerinden uzak durmalısınız. Daha yağlı alternatiflerinden tüketirken miktara dikkat etmelisiniz.
Yine de unutmamalısınız ki bu besinlerin listesine sahip olmak doğru bir beslenme planına sahip olabileceğiniz anlamına gelmiyor. Ketojenik diyete başlamadan önce bir diyetisyen desteği almanız önemli.