Kombucha; siyah veya yeşil çaya belirli bakteri, maya ve şeker suşlarının eklenerek belirli bir süre fermente edilmesiyle elde edilir. Bu işlem sırasında bakteriler ve maya; sıvı yüzeyinde mantar benzeri bir film oluşturur. Bu yüzden kombucha, ‘mantar çayı’ olarak da bilinir. Bu oluşum, yeni Kombucha'yı fermente etmek için kullanılabilir. Kombucha'nın, probiyotik işlevi olan birkaç laktik asit bakteri türü içerdiği biliniyor. Bu da onu muhtemel bir probiyotik kaynağı haline getiriyor. Bu nedenle diyetinize Kombucha gibi içecekler eklemek, sağlığınızı geliştirme yolculuğunuzda sizi destekleyecektir.
Yeşil çay, tüketilen en sağlıklı içeceklerden biridir. Bunun nedeni, yeşil çayın güçlü antioksidanlar içermesidir. Yeşil çaydan yapılan Kombucha da, aynı bitki bileşenlerinin çoğunu içerir ve bu sayede aynı faydalara sahiptir. Çalışmalar düzenli olarak yeşil çay içmenin yağ yakımını destekleyebileceğini, kolesterol seviyelerini iyileştirebileceğini ve kan şekeri kontrolüne yardımcı olabildiğini gösteriyor. Yeşil çaydan mayalanan Kombucha da bütün bu konularda destekçiniz olacaktır.
Kombucha’nın, özellikle yeşil çay ile yapıldığında karaciğerde yüksek antioksidan etkilere sahip olduğunu söyleyebiliriz. Yapılan çalışmalar, düzenli tüketiminin karaciğer toksisitesi üzerinde ciddi yararlar sağlayabileceği konusunu da vurguluyor.
Kombucha’nın fermantasyonu sırasında üretilen ana maddelerden biri, sirkede bol miktarda bulunan asetik asittir. Siyah ve yeşil çaydan yapılan Kombucha’nın özellikle enfeksiyona neden olan bakterilere karşı güçlü antibakteriyel özelliklere sahip olduğunu da belirtelim.
Kombucha’nın kan yağları üzerinde iyileştirici etkiler yaratarak kalp hastalığı riskini azalttığı araştırma sonuçlarında görülüyor. Özellikle yeşil çayla mayalanan Kombucha; LDL kolesterolünü düşürüyor. Bu gibi sebeplerden dolayı Kombucha’yı kalp dostu olarak nitelendirmek yanlış olmaz.
Fareler üzerinde yapılan araştırmalar, Kombucha'nın karbonhidratların sindirimini yavaşlattığını ve bu şekilde de kan şekeri seviyelerini düşürdüğünü gösteriyor. Bu etkiler aynı şekilde karaciğer ve böbrek fonksiyonlarını iyileştirmeye yardım ediyor. Yeşil çay içenlerin yüzde 18 oranında diyabet olma riskinin azaldığı biliniyor. Buna bağlı olarak yeşil çayla mayalanan Kombucha da bu etkileri gösteriyor.
Kombucha’nın, yüksek çay polifenolleri ve antioksidan özelliği nedeniyle kanserli hücrelerin büyümesini ve yayılmasını önlemeye yardımcı olabileceği bildiriliyor. Bununla birlikte, polifenollerin kanser hücrelerinin ölümünü sağlarken, aynı zamanda kanser hücrelerinin gen mutasyonunu ve büyümesini engellediği düşünülüyor. Bu nedenle de çay içenlerin çeşitli kanser türleri geliştirme olasılıklarının daha az olması bekleniyor.
Kombucha doğru hazırlandığında; en sağlıklı kombucha için güvenli satılan yerlerden satın alabilir veya evde kendiniz yapabilirsiniz. Ancak, doğru şekilde hazırladığınızdan emin olmalısınız. Kirlenmiş veya aşırı fermente olmuş Kombucha; ciddi sağlık sorunlarına, hatta ölüme neden olabilir. Bununla birlikte, malzemeleri kontrol edin ve eğer satın alıyorsanız ilave şeker oranının yüksek olmayan markalara yönelmeye özen gösterin.
Hep hatırlattığım gibi, hiçbir besin tek başına mucize yaratmıyor. Bu yüzden bütüncül beslenmeye dikkat ederek, sağlığınızı geliştirmek için beslenmenizdeki eksikleri tamamlaya odaklanmalıyız. Eğer Kombucha’yı da bu beslenmeye dahil ediyorsak, güvenli olduğu konusunda şüphe bırakmamalıyız.