Pancar; sodyum, potasyum, magnezyum, nitrat, betain, C vitamini, polifenoller, karotenoidler, flavonoidler dahil olmak üzere mükemmel bir antioksidan ve mikro besin kaynağı olup 100 gramında 44 kkal (8.02 g karbonhidrat, 1.23 g protein, 0.52 g yağ) içermektedir.
Pancarın kırmızı rengi betalainler olarak bilinen mor ve sarı pigmentlerinden kaynaklanmaktadır ve bu bileşenler pancarın potansiyel antioksidan özelliklerinin taşıyıcısı olan bileşenlerdir.
Pancarın en önemli özelliklerinden biri yüksek nitrat içeriğine sahip olmasıdır. Besinlerle alınan nitrat bileşikleri vücutta nitrik oksite (NO) indirgenmektedir. Nitrik oksit vücutta birçok fizyolojik olayda rol oynayan önemli bir bileşiktir. Kan akımını güçlendirir ve kasların kasılmasını düzenler, glikoz ve kalsiyum dengesini sağlar, mitokondriyal solunum ve biyogenez görev alır. Bu nedenle son yıllarda egzersiz sırasında kasların oksijen kullanımını artırmaya yönelik beslenme uygulamaları araştırılırken, yüksek nitrat içeriği dolayısıyla kırmızı pancar suyu popülerliği artan besinlerden biri olmuştur.
Yapılan çalışmalarda pancar suyunun egzersiz ve toparlanma süreçleri ile ilgili önemli fizyolojik rolü olduğu belirtilmiştir. Örneğin bir çalışmada pancar suyu veya pancar kökünün; hafif yoğunlukta egzersiz programı uygulanan kişilerde yorgunluğu belirgin bir şekilde geciktirdiği, bir başka çalışmada ise koşu bandı performanslarında belirgin bir artışa sebep olduğu tespit edilmiştir.
Pancar suyu, Uluslararası Olimpiyat Komitesi tarafından etki düzeyi güvenilir bir ergojenik destek olarak kabul edilmektedir. Kırmızı pancarın dışkıyı ve idrarı hafif kırmızılaştırması dışında belirtilen önemli bir yan etkisi bulunmamaktadır.
Uygulama sırasında dikkatli olunması gereken önemli nokta, pancar suyunun tüketiminden en az 90 dakika önce gargara, diş macunu, sakız tüketiminden kaçınılması gerektiğidir. Bu tür uygulamalar ağızdaki anaerobik bakterilerin yoğunluğunu değiştireceği ve nitrat dönüşümünü olumsuz etkileyeceği için takviyeden veya besinden sağlanacak yararı azaltmaktadır.
Egzersiz sırasında verimi artırmak veya yorgunluğu hafifletmek amacıyla; kısa süreli uygulamalarda en az 3 ila 6 gün boyunca günde 2 kez 70 ml; tek doz tüketimde ise antrenman veya yarıştan 2.5-3 saat önce 250 ml/gün ila 500 ml/gün pancar suyu tüketimi önerilmektedir.
Bu mucizevi besini sadece atletik performans ilişkilendirmek haksızlık olur. Egzersiz performansına etkisinin yanında sağlık için yararlı pek çok farklı özellikleri de bulunmaktadır. Bu yararlar şöyle sıralanabilir: