İYİ HİSSET - BESLENME

Sindirim sorunlarına karşı mucizevi üçlü: Rezene, papatya, nane

Günümüzde birçok insan sindirim sorunları yaşıyor ve yaşadığı sorunlara çözümler arıyor. Oysa pek çok rahatsızlık gibi sindirim sistemi sorunlarının çaresi de doğada bulunabiliyor. Uzman Diyetisyen & Fitoterapist Hanse Nur Özyurt; sindirim sorunlarına karşı mucizevi etki gösteren rezene, papatya ve naneyi yazdı

profil
BT Ekip
31.08.2024
 Sindirim sorunlarına karşı mucizevi üçlü: Rezene, papatya, nane

Rezene çayı özellikle sindirim sistemindeki düz kas tabakasını gevşeterek sindirime yardımcı olur ve ayrıca midedeki gerginlik ve ekşime gibi şikayetlerin giderilmesini sağlar. Dolayısıyla yemeklerden sonra içilen bir fincan rezene; mide ve bağırsaklarda rahatsızlık verecek gaz oluşumuna engellemeye ve midenin rahatlamasını sağlayarak yenilen yemeklerin daha kolay sindirilmesine yardımcı olur. 

Ayrıca yapılan çalışmalar rezenenin, sindirim sorunlarını gidermede mükemmel bir bitki olmasının yanında ağrı kesici ve iltihap giderici özelliğine de vurgu yapmaktadır. 


Yapılan çalışmalarda papatya çiçeklerinin mide-bağırsak kasılmaları, şişkinlik, gaz şikayetlerini giderici ve sindirime yardımcı etkilerine vurgu yapılıyor. Bu etkiye sahip bileşenlerinin antioksidan bir madde olan flavoidler ve uçucu yağlar olduğu düşünülüyor. Bu nedenle papatya çayının etkisini kaybetmemesi için hazırlık aşamasında dikkatli olmak gerekir. Özellikle kaynatmak veya çok sıcak su ile hazırlamak etkinliğinin azalmasına neden olacaktır. Papatya çayını hazırlamanın en ideal şekli, kapaklı bir fincan ya da demlik içerisine bir poşet atıp taze kaynatılmış içme suyu ilave edildikten sonra 10 dakika bekletilip içilmesidir. Özellikle yemeklerden sonra içilmesi sindirime yardımcı olur ve midenin rahatlamasını sağlar. 

Papatyanın sindirim sisteminde etkili bileşenleri olan flavonoidlerin bir diğer özelliği ise hafif yatıştırıcı etkisidir. Bir fincan papatya çayı merkezi sinir sistemi üzerinde hafif yatıştırıcı etki göstererek rahat uyku uyunmasını sağlar. 

Papatya satın alırken bitkinin ‘mayıs papatyası’ olup olmadığına dikkat etmek gerekir. Çünkü, halk arasında benzerlik gösteren çok sayıda bitki papatya adı altında satılabilmektedir. Bu nedenle açıkta satılan ürünler yerine güvenilir markaların tercih edilmesi son derece önemlidir. 


Öncelikle yemeklerde kullandığımız nane (su nanesi) ile şifa özelliği olan nane (tıbbi nane) ya da diğer nane türleri arasında gerek lezzet, gerekse etki bakımından önemli farklılıklar vardır. Bilimsel kaynaklarda yer alan, etkinliği incelenmiş nane türü, aksi belirtilmedikçe ‘tıbbi nane’ olarak düşünülmelidir. Bu bakımdan nane çayından istenilen yararı sağlamak için kaynağı önemlidir. 

Tıbbi nane çayı hazımsızlık, mide krampları gibi durumlarda yararlıdır. Ayrıca midenin üst tarafındaki yemek borusu kaslarını gevşeterek gaz şikayetlerinin giderilmesinde etki gösterir fakat bu özelliği nedeniyle reflü şikayeti olanların tıbbi nane çayı kullanımından kaçınması gerekir. 

Tıbbi nanenin bilinen yararları, uçucu yağının içerisinde bulunan mentol ve türevlerinden ileri gelir. Bu bakımdan nane çayı hazırlanırken, uçucu bileşenlerinin uçarak yok olmasına neden olabilecek aşırı sıcak su ilavesinden ya da suyunu kaynatmaktan kaçınmak gerekir.

Ayrıca tıbbi nanenin safra artırıcı özelliği de bulunur, dolayısıyla yağlı besinlerin sindirimini kolaylaştırır. Ancak safra taşı olanların taşın kanalı tıkaması riskine karşı dikkatli olması önerilir. 


Önceki ve Sonraki
Haberler