Bu dönemde susuzluğu azaltacak altın öneri su tüketimini iftar ve sahur arasına dağıtmaktır. Birçoğumuz suyu sahura bırakıyor ve tek seferde çok fazla sıvı tüketiyoruz. Fazladan aldığımız su vücutta kalmaz, kısa sürede idrar ile dışarı atılır. Günde 2-2,5 litre kadar suyu iftardan sonra, her yarım saatte 1 bardak tüketecek şekilde tamamlamak en doğrusudur.
Mutlaka okuyun: Bağışıklığı güçlendiren su tarifleri
“İçimi ferahlatsın, susuzluğumu alsın” diye içilen kola, gazoz ve hazır meyve suları tatlandırıcı ve şeker içeriğiyle daha çok acıkmanıza ve susamanıza neden olur. Aynı zamanda besin emilimini azaltarak, vitamin ve mineral kayıplarına davetiye çıkarır. Asitli içecekler yerine ev yapımı şekersiz limonata, bol naneli ve rendelenmiş salatalıklı cacık, ayran, kefir veya ev yapımı şekersiz buzlu çaylar tüketebilirsiniz.
Uzun süreli açlığın yaşandığı ramazanda vitamin ve mineral kayıpları çok fazla gözlemlenir. Soda vücudun kaybettiği mineralleri yerine koyduğu için bu dönemde çok kıymetlidir. Buna ek olarak iftar sonrası mideye destek olup, sindirim sistemine yardımcıdır. İftar ve sahur arasında dilediğiniz saatte 1-2 şişe kadar soda tüketebilir, sodanızı ferahlamak için nane, limon veya portakal dilimleri ile zenginleştirebilirsiniz.
Büyük bir özlemle çay ve kahve içmek için sabırsızlandığınızı biliyorum. Ancak çalışmalar çay ve kahvenin diüretik özellikte olduğunu, yani vücuttan suyun atılımını artırdığını göstermektedir. Kişisel limitinizi kendiniz belirleyebilir ve her çay, kahve sonrasına büyükçe bir bardak su içebilirsiniz.
Aç kalmayayım diye fazladan yediğimiz tüm yiyecekler gün içerisinde daha fazla susamamıza neden olur. Çünkü besinler vücudumuzda sindirilirken suya ihtiyaç duyarlar. Bu noktada kızartmalardan, hamur işlerinden, tuzlu yiyeceklerden, işlenmiş etlerden ve etlerin yağlı kısımlarından uzak durmakta fayda var.
Rezene, papatya, melisa, ada çayı, nane limon gibi bitki çayları; süt, az tuzlu ayran, kefir gibi süt ürünleri; çorbalar ve ev yapımı soğuk çaylar suya destek sıvılardandır. İftarda çorba tüketebilir, ilerleyen süreçlerde kendinize bitki çayı demleyebilir, 2 saat sonrasında kefir ve 1 porsiyon meyveyle ara öğün yapabilir, sahurda ise süt tüketebilirsiniz.
Mutlaka okuyun: Hangi çay neye iyi gelir?