İYİ HİSSET - SAĞLIK

Karantinada ilişkinizi canlı tutmanın 4 yolu

Evde olduğumuz bu günlerde ilişkiler de yeni ve farklı bir süreçten geçiyor. Aynı evde 24 saat yaşarken bilimsel temelli birkaç davranışı alışkanlık haline getirerek romantik ilişkileri mutlu ve sağlıklı bir şekilde sürdürebilmek mümkün. Uzman Pozitif Psikolog Hazal Aktan anlattı.

profil
Hazal Aktan
29.04.2020
Karantinada ilişkinizi canlı tutmanın 4 yolu

Kinsey Institute tarafından yapılan bir araştırmada ilişki tatmininin yüksek olması için gerekli nörokimyasal içerikler, katılımcıların girdiği beyin tarayıcısı makinalarından destek alarak incelenmiş. Yapılan araştırmanın sonucunda, ilişki tatmininin yüksek olmasını sağlayan 3 ana unsur belirlenmiş: empati, duygu yoğunluğu anlarında kontrollü olabilmek ve stres kontrolü sağlayan pozitif bir yaklaşım. İçinde bulunduğumuz koşulları düşünürsek, birlikte geçirilen uzun süreler partnerler arasında gerginlik ve stres yaratıcı anların yaşanmasına yol açabilir. Bu gergin anların sorun yaratmaması için partnerinizle birbirinize özellikle de bu anlarda nezaketle yaklaşmaya çalışın. Nazik bir tavrı, acil durum ilacı gibi düşünebilirsiniz. 


Karantina ne zaman biter bilemiyoruz... Hayatımızı daha yavaş yaşayarak evde geçiriyor olmanız, tükenmişlik (burnout) hissini yaşamayacağınız anlamına gelmiyor. Sık sık yüksek derecede strese maruz kaldığınız her durumda tükenmişlik duygularını hissedebilirsiniz. Bu dönemde kendi duygusal durumunuzu stabil tutmak sizi bu süreçte zihinsel olarak daha dirençli yapacak aynı zamanda da ilişkinize fayda sağlayacak. Enerjinizi toplamaya ihtiyaç duyduğunuz anları fark edin ve kendinize evin içinde yalnız kalabileceğiniz, içe dönebileceğiniz anlar yaratın. Parterinizle birlikte aynı evde yaşıyor olabilirsiniz ama her zaman birlikte vakit geçirmek zorunda değilsiniz. Birbirinizin özel alanına saygı göstermeyi, birbirinize alan tanımayı ihmal etmeyin. 


Partnerinizle karantina döneminde aynı evi paylaşıyor olmanız birlikte bol bol vakit geçirebilmek anlamına geliyor. Yan yana geçirilen süre çok olduğu zaman da bu süreyi nasıl ve ne yaparak geçirdiğiniz daha önemli bir hale geliyor. Bu yüzden evde partnerinizle olduğunuz bazı anları diğer anlardan özel kılmalısınız; partnerinizle bağ kurma ritüellerini belirleyin ve onları önceliğiniz yapın. Her aktivite aynı derece bağ kurucu ve yakınlaştırıcı olmayabilir, size iyi geleceğini düşündüğünüz etkinlikler seçmeye özen gösterin. Örneğin; birbirinizin en sevdiği albümleri, şarkıları dinleyebilirsiniz, birbirinize sevdiğiniz şeyleri öğretebilirsiniz veya birlikte en sevdiğiniz hatıralarınızı bir araya getiren bir el işi albümü hazırlayabilirsiniz. Bu tarz aktivitelerin her zaman vakit alan şeyler olmasına gerek yok. Önemli olan, bağ kurma ritüeli için bir şeyler yapıyor olmanız. Bu tarz etkinlikler karantina dönemini en iyi şekilde atlatmanızı sağlayacağı gibi, birbirinizi daha iyi tanımanızı sağlayarak ilişkinizi de güçlendirecek. 


Gottman laboratuvarı 1970’li yıllardan beri ilişkiler üzerine araştırmalar yapan köklü bir akademik altyapıya sahip. Yapılan araştırmalar sonucunda elde edilen en kıymetli verilerden biri de çiftlerin küçük ama rutin bir şekilde teşekküre dayalı etkileşimlerde bulunması. Buna verebileceğim en pratik öneri; her gün partnerinize iltifat etmek için yeni yöntemler geliştirmek olabilir. Partnerinizle ilgili sevdiğiniz bir şeyi onunla paylaşabilirsiniz veya hoşunuza giden bir davranışını dile getirebilirsiniz. Bu küçük ama etkili aktiviteyi rutine aldığınız zaman hem partnerlerin birbirlerine olan sevgileri artacak hem de size ilişkinin başlarında yaşadığınız sevgiyi hatırlatarak algınızı olumlu yönde pekiştirecek.   

Mutlaka okuyun: Karantina ilişkinizi tehdit mi ediyor?


Önceki ve Sonraki
Haberler