YAŞAM - SEYAHAT

Sanal tur ile Kapadokya'yı geziyoruz

Güzel Atlar Ülkesi anlamına gelen Kapadokya binlerce yıllık tarihi mirası ve Peri Bacaları başta olmak üzere UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alan olağanüstü doğal güzelikleri ile Türkiye'nin en önemli bölgelerinden. Kapadokya atmosferini deneyimleyebileceğiniz özel bir rehber hazırladık.

profil
BT Ekip
28.04.2020
Sanal tur ile Kapadokya'yı geziyoruz

1985 yılında Göreme Milli Parkı, Derinkuyu Yeraltı Şehri, Kaymaklı Yeraltı Şehri, Karlık Kilisesi, Aziz Theodore Kilisesi, Karain Güvercinlikleri ve Soğanlı Arkeolojik Alanı olarak yedi bölüm halinde  UNESCO Dünya Miras Listesi’ne dahil edilmiştir. alan Erciyes, Hasan Dağ ve Göllüdağ’ın yanı sıra çok sayıda volkanın patlaması sonucu yöre tüflerle kaplanmıştır. Bu tüfleri rüzgar ve suyun aşındırmasıyla milyonlarca yılda oluşan Kapadokya benzersiz jeolojik yapısı ile Paleolitik Dönem’den beri devamlı yerleşim alanı olmuş ve Anadolu kültür tarihine tanıklık etmiştir. Özellikle Göreme ve civarında kayalara oyulmuş yüzlerce kilise ile olağanüstü zamanlarda güvenlik amacıyla inşa edilmiş Derinkuyu ve Kaymaklı Yeraltı Şehirleri gibi yüzlerce yeraltı şehri hala gizemini korumaktadır. Göreme Ören Yeri hakkında detaylı bilgi için resmi broşürü buradan indirebilirsiniz. Peri bacaları olarak adlandırılan alanı adım adım gezmek için ise buraya tıklayın. 


Kapadokya bölgesinin jeolojik oluşumu sayesinde inşa edilmiş sekiz katlı Derinkuyu Yeraltı Şehri, büyük bir topluluğu içinde barındıracak ve ihtiyaçlarını karşılayacak mekânlardan oluşuyor. Bölgede bulunan bir diğer örnek olan Kaymaklı Yeraltı Şehri'nden farklı olarak Derinkuyu'da bir misyonerler okulu, günah çıkartma yeri, vaftiz havuzu ve ilgi çekici bir kuyu da bulunuyor. Derinkuyu'nun ilk yerlileri Asur kolonilerine kadar uzanıyor. II. yüzyılda Roma İmparatorluğu'nun zulmünden kaçan ilk Hıristiyanlar Antakya ve Kayseri üzerinden Kapadokya'ya gelerek buraya yerleşmişler. Bölgedeki yeraltı şehirlerini kuran ilk Hıristiyanlar, girişleri kolayca fark edilemeyecek şekilde yapılmış bu şehirlerde saklanarak Romalı askerlerin zulmünden kurtulabilmişler. Yeraltı şehirlerinde uzun süre dışarı çıkmadan yaşamak zorunda kalabilecekleri için erzak depoları, havalandırma bacaları, şarap imalathaneleri, kiliseler, manastırlar, su kuyuları, tuvaletler ve toplantı odaları yaparak alanlarını genişletmişler. Birbirine bağlı odalardan oluşan bu şehirlerde bazı odalar ancak bir insanın geçebileceği kadar dar tünellerle birbirine bağlanıyor. Tünellerin giriş çıkışlarında güvenlik nedeniyle tüneli kapatmak için kullanılan büyük taş silindirler var. Detaylı bilgi için resmi broşürü buradan okuyabilir ve bu olağanüstü yeraltı şehrini adım adım bu linkten gezebilirsiniz. 


Göreme Açıkhava Müzesi’nin en önemli yapısı sayılan Karanlık Kilise, alanda kendisine ayrılan özel girişi sonuna kadar hak ediyor. İnanç turizminin yaygın olduğu Kapadokya vadilerinde yumuşak lav kayaların içine inşa edilmiş 600’ün üstünde oyma kilise bulunuyor. Karanlık Kilise canlı freskleri sayesinde bunların arasından sıyrılıyor. Göreme’deki kilise kompleksi içinde bulunan kilise 11. yüzyıl sonu ile 12. yüzyıl başına tarihleniyor. Narteks kısmındaki küçük bir pencereden çok az ışık alması nedeniyle “Karanlık Kilise” diye adlandırılmış. Ancak ışık görmememesi sayesinde içindeki fresklerin renkleri zamana direnerek canlı kalmış. Adım adım gezmek için tıklayın .


Kapadokya'da balon turu ile gün doğumunu izlemenin yerini elbette hiçbir dijital kayıt tutamaz. Fakat YouTube'da kolayca bulabileceğiniz kaliteli videolar sayesinde bu deneyim hakkında fikir edinebilirsiniz. 


Kapadokya'nın kışı için Haluk Bilginer ve Melisa Sözen'in başrolleri paylaştığı Nuri Bilge Ceylan imzalı Kış Uykusu'nu, yaz ve bahar atmosferi içinseTolga Çevik ve Ezgi Mola'nın başrolleri paylaştığı, Kıvanç Baruönü yönetmenliğindeki Patron Mutlu Son İstiyor'u mutlaka izlemelisiniz. Kış Uykusu'nda sanata, Patron Mutlu Son İstiyor'da ise kahkahaya doyacaksınız. Her iki filmde de olağanüstü Kapadokya manzaraları sizi bekliyor.

Bonus: 2 günde adım adım Kapadokya


Önceki ve Sonraki
Haberler