Son dönemde akran zorbalığı oldukça gündemde. Çocuklar arasında yaşanan bu durumda ailelere ve okul yönetimine büyük sorumluluklar düştüğünü belirten Klinik Psikolog Ayşe Topak böyle bir durumda ailelerin akran zorbalığına uğrayan çocuğa, hatanın ondan kaynaklanmadığının belirtilmesi gerektiğini söylüyor. Çocuğun zorbalığa maruz kalması, okula gitmek istememesi ve mutsuz olması hem çocuk, hem de aile için sancılı bir dönem olabiliyor. Bu durumda ailenin zorbalığa maruz kalan çocuğa destek vermesi gerektiğini belirten Topak şöyle devam ediyor: “Akran zorbalığına uğrayan çocuğunuza kendisinde bir sorun olmadığını veya böyle bir muameleyi hak etmediğini mutlaka söyleyin. Çocuğun akranları tarafından zorbalığa maruz kalması durumunda çocuğun sosyal becerilerini suçlamak adil değildir. Saygı temel bir haktır, tüm çocuklar nazik ve saygılı muamele görme hakkına sahiptir. Çocuğunuzu kendisinin hatalı olmadığına ve sorunun kaynağının zorbanın davranışı olduğuna ikna edin” diyor.
Her çocuk uğradığı akran zorbalığını ailesine anlatmıyor ve bunu gizleyebiliyor. Peki bu durumda çocuğunuzun akran zorbalığına uğradığını nasıl anlarsınız?
Zorbalığa maruz kalan çocuğun ailesinin durumu okula bildirmesi gerektiğini belirten Klinik Psikolog Ayşe Topak, çocuğun desteklenmesi için uzmandan yardım almanın önemini vurguluyor. Topak sözlerine şöyle devam ediyor: “Zorbalık yapan çocuk ve ebeveynleriyle okuldan bağımsız, arabulucu olmadan görüşmek sağlıklı olmayacaktır. Bu gibi hassas durumlarda her zaman dengeleyen konumda okulun da bulunması önemlidir.” Bu süreçte ailelere önerilerde bulunan Topak önerilerini şöyle sıralıyor: