Asherman Sendromu nedir?
Asherman Sendromu; kadınlarda adet döngüsündeki değişimler ile ortaya çıkan, nadir olarak görülen, jinekolojik bir rahatsızlıktır. Genellikle; adet kanamalarının azalması, kramp ve karın ağrılarında artış, adet dönemlerinin son bulması ve birçok durumda kısırlık endişesi ile ortaya çıkmaktadır. Genellikle bu semptomlar ile ortaya çıkan Asherman Sendromu; rahim duvarındaki şiddetli bir iltihaplanmanın sonucudur. Sonucunda, rahim dokusunda bazı yaralar ortaya çıkabilir. Daha ağır durumlarda, rahmin duvarları birbirine yapışabilir.
Asherman Sendromu Belirtileri
Asherman Sendromu olan hastalar, genellikle adet düzensizliği ya da adet kanamasında azalma gibi şikayetlerle doktora giderler. Bazı durumlarda, adet döngüleri normal devam edebilir. Bazen de, adet kanamaları ciddi ağrılar ile kesintiye uğrayabilir. Bu durum, rahim duvarlarındaki yapışmalar nedeniyle oluşan tıkanmalara bağlı olarak ortaya çıkmaktadır. Ek olarak, tekrarlayan düşükler ve kısırlık da bu durumun belirtileridir. Asherman Sendromu, aşağıdaki durumlardan da kaynaklanabilir:
• Polikistik Over Sendromu,
• Menopoz,
• Aşırı egzersiz ve spor,
• Hızlı kilo kaybı,
• Stres,
• Doğum kontrol hapları,
• Şişmanlık,
• Hamilelik
Eğer adet düzensizliği yaşıyorsanız ya da adet olmuyorsanız, mutlaka doktorunuza görünmelisiniz. Adet düzensizliğinin nedenini belirlemek için yapılan testlerin ardından, tedavi süreciniz de başlayacaktır.
Asherman Sendromu doğurganlığı nasıl etkiler?
Asherman Sendromu olan bazı kadınlar, hamile kalmakta sorun yaşayabilirler ya da tekrarlayan düşük problemi ile karşı karşıya kalabilirler. Bununla birlikte, genel olarak bu hastalık hamile kalmaya engel değildir ancak rahim bölgesinde yaralara neden olduğundan, bebek için riskli bir hamilelik ortaya çıkabilir. Ek olarak, Asherman Sendromu olan kadınlarda düşük ve ölü doğum riski, diğer kadınlara oranla daha yüksektir.
Asherman Sendromu’nuz varsa, doktorunuz hamilelik sürecinizi daha yakından takip edecektir. Bu hastalığın tedavisi için bazen cerrahi operasyonlar da gerekebilir. Cerrahi işlemler, hamile kalma şansınızı arttıracak ya da doğum sırasındaki risklerin ortaya çıkma ihtimalini azaltacaktır. Asherman Sendromu tedavisi olan kadınlara, hamile kalmadan önce, operasyon sonrasında bir yıl beklemeleri önerilmektedir.
Asherman Sendromu Sebepleri
Asherman Sendromu, rahim duvarının cerrahi olarak kazınması, temizlenmesi ve kürtaj gibi durumlara bağlı olarak ortaya çıkabilir. Doğurganlık yıllarında ortaya çıkan ve kanserli olmayan tümörlar olarak bilinen rahim fibroidlerinden kurtulmak için yapılan cerrahi operasyonlar da Asherman Sendromu’nun nedenleri arasında gösterilmektedir. Bununla birlikte, bazı enfeksiyonlar ve bazı bulaşıcı hastalıklar da bu hastalığın nedenleri arasında gösterilmektedir.
Asherman Sendromu nasıl teşhis edilir?
Doktorunuz, muayene sırasında Asherman Sendromu’nu gözden kaçırabilir. Genellikle, rahim ağzına yerleştirilen küçük bir tüp ile, rahmin röntgeninin çekilmesi ile teşhis edilir. Teşhis için, rahim içini doğrudan gösteren bir histeroskop kullanılması gerekmektedir.
Doktorunuzun Asherman Sendromu’ndan şüphelenmesi durumunda, sizden ilk olarak bir kan örneği talep edecektir. Burada en iyi teşhis yöntemi, rahim içine histeroskop yerleştirilmesidir. Küçük bir teleskopu andıran histeroskop ile rahim içinde herhangi bir yapışkanlık olup olmadığı gözlemlenmektedir.
Asherman Sendromu’nun teşhisinde doktorunuz; rahim ve fallop tüplerini incelemek için HSG de önerebilir. HSG; rahim ve tüplerdeki tıkanma gibi durumların röntgen ile gözlemlenmesini sağlayacaktır. Aşağıdaki durumlarda, Asherman Sendromu için doktorunuza muayene olmanız gerekebilir:
• Rahim ameliyatı geçmiş,
• Adet düzensizlikleri,
• Adet olamama,
• Tekrar eden düşükler,
• Hamile kalmakta zorlanma
Asherman Sendromu Tedavisi
Operatif Histeroskopi adı verilen cerrahi bir yöntemle tedavi edilen Asherman Sendormu, bu yöntemde küçük cihazlar aracılığıyla rahimdeki yapışkanlıkların ortadan kaldırılması ile tedavi edilir. Bu cerrahi yöntem, genel anestezi altında yapılmaktadır. Operasyon sonrasında doktorunuz, bazı antibiyotikleri reçete eder ve ayrıca östrojen ilaçları da verebilir.
Cerrahi uygulamanın başarılı olup olmadığının anlaşılması için, ilerleyen günlerde histeroskopi ile rahim yeniden incelenir. Rahmin ön ve arka duvarlarındaki yapışkanlıklar, tedaviden sonra tekrarlayabilir. Bu nedenle, operasyon sonrasında, hamile kalmadan önce en az 1 yıl beklemeniz önerilmektedir.
Asherman Sendromu Nasıl Önlenir?
Asherman Sendromu; jinekolojik alanda tartışmalı bir konudur ve önleme ve tedavi konusunda belli bir fikir birliği yoktur. Rahim duvarında yaralar ve yapışkanlık ile karakterize edilen bu durum; plasental anormallikler, kısırlık ve adet düzensizliğine de neden olmaktadır.
Histeroskopi ile teşhisi de kolaylaşan Asherman Sendromu’nu önlemek için; kürtaj gibi operasyonlardan kaçınmak gerekir. Eğer kürtaj yapılması gerekiyorsa, rahmin zarar görmesi riskinden kaçınılmalıdır.
Sonuç Olarak
Hamile kalmayı zorlaştıran bir durum olan Asherman Sendromu, ayrıca düşük ve ölü doğum gibi ciddi riskleri de arttırmaktadır. Yine de, önlenebilir ve tedavi edilebilir bir durumdur.