Yetişkinler olarak öncelikle bizlerin sağduyulu olması, öz düzenlememizi sağlamamız mühim. Kendimiz sakin olmadan çocuğumuza yardım etmemiz pek mümkün değil. Oturmakta, derin bir nefes almakta, ayağımızın altındaki sağlam zemini fark etmekte ve beden duyumsamalarımıza odaklanmakta fayda var.
Gelişmeleri çocuktan gizlemeye, hiçbir şey yokmuş gibi davranmaya gerek yok. Lakin çocuğun içinde bulunduğu gelişimsel döneme uygun bir açıklama yapmak çok önemli. “Virüsler gözle göremediğimiz çok minik, mikrop gibi şeylerdir. Bu ara dünyamızda yayılan bir virüs var. Bilim adamları bu virüsü tanımak ve önlemler almak için çalışmalar yapıyor” gibi. Çocuğunuzun sorduğu her soruya, sorduğu kadar, dürüst ve net yanıtlar vermenizi öneririm.
Şimdi güvende olduğumuzu belirtmek, virüse karşı alınan önlemlere değinmek çocukların güvende ve dayanıklı hissetmesine olanak sağlar. Çocuğunuza virüsün yayılmasını engellemek için neler yapabileceğini öğretebilirsiniz. Ellerini düzenli yıkamak, elini yüzüne götürmemek, düzenli beslenmek, uyumak, kalabalık ortamlarda bir süre bulunmamak, hapşırınca ağzını kapatmak, maske takmak gibi…