Diş fırçası nasıl olmalı?
Fırçamız yumuşak ya da orta sertlikte ve orta büyüklükte bir başlığa sahip olmalıdır. Günde en az 2 kere ve 2 ile 3 dakika süren temizlik sonrasında diş ipi kullanarak fırçamızın ulaşamadığı alanları temizlemeliyiz.
Doğru teknik nedir?
Fırçamızı diş etlerine 45 derecelik bir açıyla tutarak küçük ve dairesel hareketlerle diş etinden dişe doğru süpürme hareketi ve çiğneyici yüzeyleri düz ileri geri hareketlerle fırçalamalıyız. Burada önemli olan nokta diş etlerimizi de fırçalamamız. Fırçalamaya bir bölgeden başlayın ve her dişi fırçaladığınızdan emin olun. Sonrasında dil temizliğinizi de ihmal etmeyin.
Ağız hijyenini sağlayan macun ve gargara değildir. Bu ürünler yardımcıdır önemli olan mekanik temizliktir.
Yanlış uygulanan yöntemler diş ve diş eti sağlığınızı tehlikeye atmanıza neden olur. Bu yanlışlar;
1- Yatay yönde fırçalamak diş etlerinizin çekilmesine sert fırçalamayla diş eti bölgesinde fırça abrazyonu dediğimiz dişlerde aşınmalara yol açar.
2- Diş pastası, limon, karbonat gibi aşındırıcılığı ve asiditesi yüksek ürünler kullanmak.
3- Sadece dişleri fırçalamak, diş etine temas etmeden fırçalamak
4- Sadece ön yüzeyleri fırçalamak, dil-damak tarafını midesi bulandığı için fırçalamamak,
5- Üstünkörü fırçalamak, kişi kendini rahatlatmak için fırçayı ağzına 20-30 sn sürer ve bırakır.
6- Macunu diş fırçasının kıllarını kaplayacak şekilde çok sürmek. Leblebi tanesi kadar bir macun yeterli olur.
7- Üst ve alt yirmilik dişlerin olduğu kısımları fırçalamamak
8- Çapraşık dişleri temizlerken fırçanın yönü ve şekli dişin pozisyonuna göre değiştirmemek.
9- Dişeti kanadığı için fırçalamayı bırakmak.
Sağlıklı bir diş eti fırçalama sırasında kanamaz. Eğer fırçalama sırasında diş etleriniz kanıyorsa, kanayan bölgeyi daha iyi fırçalamasınız. Kanama iyi fırçalamaya rağmen geçmiyorsa o bölgede diş taşı olma ihtimali yüksektir. Bu durumda muayene olmanız faydalı olacaktır.