Kapı kolu, asansör düğmesi, telefon, klavye... Günün her dakikası yüzlerce bakteriye temas ediyoruz. Bu nedenle gün boyunca düzenli olarak el yıkama alışkanlığı edinmek oldukça önemli.
Sağlıklı beslenmek size güçlü bir bünye ve güçlü bir bağışıklık sistemi kazandıracaktır. Öğünlerinize yapraklı yeşillikler eklemeye çalışın. Lahana, ıspanak, brokoli, karnabaharın yanı sıra biber, taze zencefil, balkabağı gibi sebzeler içerdikleri A, C vitaminleriyle bağışıklık sisteminizi güçlendirir. Ayrıca antioksidan içerikli kabuksuz meyveler de iltihaplanmanın önüne geçer.
Örneğin taze sarımsak ve soğan mikrobik enfeksiyonlara karşı sizi koruyacaktır. Özellikle salatalarınızda kullanabileceğiniz taze sarımsak soğuk algınlığına karşı savaşta sizi en iyi destekleyen bitkisel ürün olacak.
Rafine şeker bağışıklık sisteminizi kötü yönde etkileyeceği için olabildiğince az tüketmeye çalışın. Unutmayın ki şeker sadece tatlılarda değil beyaz un, beyaz ekmek, pirinç, ketçap ve diğer işlenmiş gıdalarda da bulunuyor. Şeker ihtiyacınızı bal veya doğal pekmezler ile karşılayabilirsiniz.
Kışın karşılaştığımız kuru hava nefes kanallarımızı da kuruttuğu için iltihaplanmaya daha yatkın bir hale geliyoruz. Bu durumun önüne geçmek ise çok kolay: Sıvı tüketin. Su tüketiminin yanında hazır olmayan, ev yapımı bitki çayları ve sebzelerle kendinizin yapacağı çorbalarla sıvı ihtiyacınızı destekleyebilirsiniz.
Bağışıklık sistemimiz yüzde 70 oranda bağırsaklarımızdan etkilenir. Bağırsaklarınızı güçlendirmek için ek gıda olarak kullanabileceğiniz probiyotikleri eczaneden temin edebilirsiniz. Doğal yollardan probiyotik alımı için ise lahana turşusu, turşu, yoğurt, kefir gibi besinler tüketin.
Yetişkin bir birey günlük ortalama 7-8 saat uykuya ihtiyaç duyar. Bu uyku süresini düzenli olarak uygulamadığımız zamanlarda ise vücudumuz kendi kendini iyileştirme fonksiyonunu kaybeder. Grip sırasında da normalden fazla uyumak iyileşme süresini kısaltacaktır.