İYİ HİSSET - SAĞLIK

Hamilelik döneminde görülen cilt hastalıkları

Hamileliğiniz sırasında cildinizde kızrarıklıklara, kaşınmalara ve lekelenmeye rastlayabilirsiniz. Yazarımız Op. Dr. Furkan Kayabaşoğlu, bu cilt rahatsızlıklarının nedenlerini ve tedavilerini sizler için yazdı.

profil
Op. Dr. Furkan Kayabaşoğlu
11.05.2017
Hamilelik döneminde görülen cilt hastalıkları

-Yüzde Hamilelik Kızarıklığı

Artan kan hacmine bağlı olarak hamilelerin yüzünde “utandıklarındaki” ya da “heyecanlandıklarındaki” gibi bir kızarıklık görülebilir. Bu durum tamamen fizyolojik bir değişikliktir.

-Hamilelik Maskesi

Östrojen ve progesteron hormonlarının etkisi ile derideki melanin pigmentinin üretimi artarak özellikle yüzde burun yanlarında ve gözlerin çevresinde lekeli bir görünüm oluşmaktadır. Kloazma adı verilen bu durum tamamen engellenebilir bir durum olmamakla birlikte güneş ışınlarından uzak kalmakla hafifletilebilir.

-Linea Nigra

Hamilelerin birçoğunda hamileliğin ikinci yarısından itibaren göbek deliğinden aşağıya kasık kemiğine uzanan koyu kahverengi bir çizgi oluşur. Hamileliğin normal bulgularından olan bu çizgi doğum sonrası yavaş yavaş kaybolacaktır. Sadece linea nigra değil anne adaylarının hamilelik öncesi derisindeki koyu alanlar hamilelik sürecince daha da koyu hal alır. Hamilelikte küçük ben ve benekler daha da büyüyebilir, meme uçları ve varsa doğum lekeleri daha da belirginleşir.

-Kırmızı avuçlar ve ayak tabanları

Hamilelikte artan östrojene bağlı olarak avuçlarda ve ayak tabanlarında kaşıntılı kırmızılıklar izlenebilir. “Palmar eritma” adı verilen bu durum hamileliğin her döneminde görülebilen, tedavi gerektirmeyen hamileliğin olağan değişikliklerindendir.

-Akne ve Telanjektaziler

Ergenlik dönemi kadar yoğun olmasa da hamilelik akne oluşumu için yatkınlık sağlamaktadır. Akne-sivilcelerin yanı sıra derinin hemen altında “telanjektazi” adı verilen küçük, kıvrımlı, kırmızı veya mor kılcal damarlar da hamilelikte daha sık görülür. Hem akneler hem de damarsal değişiklikler doğumla birlikte kaybolma eğilimindedir.

-PUPPP

Hamilelerin yaklaşık yüzde 1'inde göbek deliği çevresinde kaşıntılı kırmızı kabarıklıklar izlenmektedir. İngilizce “hamilelikteki kaşıntılı ürtiker plaklar ve papüller” olarak (pruritic urticarial papules and plaques of pregnancy-PUPPP) olarak adlandırılan bu cilt değişiklikleri son üç ay içinde oluşmaktadır. İlk hamileliğini yaşayan ve çoğul bebek bekleyen anne adaylarında daha sık görülen bu durumda kızarıklıklar ilk başta karın çevresinde başlar ve giderek kalçalara, bacaklara ve hatta kollara doğru yayılır. Kaşıntı nedeniyle keyif kaçırıcı olmakla birlikte hem anne adayı hem de bebek için zararsızdır. Çok rahatsız edici olursa steroid içeren kremler ve alerji ilaçları ile tedavi denenmektedir. PUPPP doğumdan sonra ilk hafta içinde kendiliğinden kaybolmaktadır.

-Pemphigoid gestationis (herpes gestationis)

Deriden kabarık üstü pütürlü, içi su toplamış kabarcıklar şeklinde görülen, çok kaşıntılı olan döküntülerin eşlik ettiği “pemphigoid gestationis” ya da “herpes gestationis”, genellikle hamileliğin ikinci yarısından sonra karından başlar, zamanla kollara ve bacaklara yayılır. Döküntülerin adında “herpes” geçmesine rağmen ağız çevresinde ve genital bölgede uçuklara neden olan herpes virusü ile herhangi bir ilgisi yoktur. Sıklıkla kaşıntı dışında bir sıkıntıya neden olmazken ender de olsa anne karnındaki bebekte büyüme sorunlarına hatta erken doğumlara neden olabilir.

Önceki ve Sonraki
Haberler